Zeci de timișoreni s-au mobilizat, luni după-amiază, și au adus bolnavilor internați la Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal din Timișoara pături, plăpumi și perne, în speranța că îi vor ajuta să treacă mai ușor peste perioada în care temperatura din saloane este la parametri scăzuți. Printre cei care s-au alăturat demersului s-a aflat și mitropolitul Banatului, care a venit și cu un mesaj ferm la adresa autorităților care gestionează banii publici în domeniul sănătății.
Mobilizare exemplară a timișorenilor la acțiunea demarată de grupul civic Liga Vest, în fața Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal. Oamenii au adus tot ce au crezut că îi va ajuta pe bolnavii care sunt nevoiți să îndure temperaturi chiar și de 10 grade în saloanele spitalului.
Printre cei care s-au alăturat demersului a fost și mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan. Părintele a donat spitalului și paturi electrice de mare folos pentru bolnavii care petrec zile întregi în saloanele unității medicale.
„Văzând situația care este în spital, mai ales acesta de oncologie, unde durerea este poate cea mai mare, am adus săptămâna trecută plăpumi și perne noi pentru toate paturile și am adus încă două paturi electrice. Și acestea sunt tot paturi electrice, cu geometrie variabilă care îl ajută pe bolnav să își schimbe poziția în care stă zeci de zile și luni. Sunt foarte bune pentru că bolnavul poate să stea în diferite poziții. De asemenea, astăzi am luat legătura cu o firmă din țară care produce elevatoare, care sunt niște piese, o aparatură din cadrul medical, care ușurează munca asistenților și a celor care îi îngrijesc pe bolnavi să îi ridice din pat și să îi poată duce mai ușor la baie pentru a le face igiena corporală. Imaginați-vă oameni care stau luni de zile în pat și nu pot să meargă la baie cât de folos este un asemenea elevator. Am comandat deja astăzi 3 elevatoare, o să lăsăm unul sau două aici.”, a spus părintele mitropolit.
„Nu am făcut minuni. Mă gândesc că autoritățile de stat investesc foarte mult în aparatură de înaltă performanță, dar totuși, asemenea lucruri elementare…”
ÎPS Ioan Selejan este de părere că banii care sunt alocați sistemului de sănătate ar trebui gestionați mult mai bine. Mai cu seamă în lucruri elementare, care le aduc un minim confort bolnavilor.
„Nu am făcut minuni, dar mă gândesc că autoritățile de stat investesc foarte mult, într-adevăr, în RMN-uri și în altă aparatură de înaltă performanță, este bine că se face, dar asemenea lucruri elementare, un pat din acesta care apeși pe un buton și omul poate să își creeze confortul lui, cât se poate vorbi de un confort într-o suferință. Și de aceea zic că ar trebui mult mult mai bine gestionați banii care sunt acordați sistemului de sănătate. Și aș vrea să vă mai spun un lucru: în urmă cu aproape 6 ani am găsit un spital părăsit la marginea orașului, un spital care are toată structura de rezistență făcută și abandonat la marginea orașului. Am întrebat autoritățile locale al cui este, am găsit firul, proprietarul, că este totuși al statului român. Am făcut intervenții în vremea aceea și am obținut o hotărâre de guvern pentru înființarea unui Institut de Oncologie la Timișoara. Spuneți-mi, ce s-a întâmplat de 6 ani de zile? Este ridicat, partea de rezistență… gândiți-vă ce înseamnă un spital de oncologie. Capacitatea acestui spital de aici este foarte mică. (…) Așa că, zic eu, mi-e teamă că nu problema banilor este cea mai acută, ci problema gestionării suferințelor pe care le au frații noștri astăzi.”, a mai spus ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului.
Mitropolitul a donat și în toamna anului trecut, când Colterm nu a furnizat căldură și apă caldă pentru câteva zile în tot orașul, două generatoare de curent pentru două spitale din oraș: „Am găsit un spital care nu avea generator propriu. Deci, după legislație, toate spitalele ar trebui să aibă un generator de curent propriu în caz că tensiunea cade, rețeaua de la oraș, să poată rezista o vreme până sunt aceste avarii. Așa că ar trebui fiecare palmă de pământ a acestei țări bine gestionată că Dumnezeu ne-a dat-o nouă, nu altora, și noi românii ar trebui să gestionăm cât mai bine această țară pentru că suntem astăzi pe 24 ianuarie, când înaintașii noștri zideau această țară, făureau această țară pe care ne-a lăsat-o nouă spre moștenire.”
Organizatorii acțiunii caritabile de luni vor continua cu alte evenimente similare.
„Am luat această decizie pentru a aduce unpic de căldură în viețile acestor oameni care sunt greu încercați în aceste momente. A ajuns un coleg înăuntru și se pare că situația nu e deloc roz. Ne bucurăm foarte mult că oamenii au răspuns pozitiv acestei acțiuni și au venit în număr foarte mare să se alăture acestui demers. Au adus pături, nu știu să vă spun exact câți, dar se vede după numărul de pilote că au fost foarte mulți implicați. Urmează să mai facem și alte acțiuni de genul acesta. Ne vom axa pe domeniul acesta al spitalelor pentru că la școli există posibilitatea ca elevii să meargă în online și acolo e unpic mai dificil să găsim o soluție pentru a aduce căldura în școală. Acum trebuie să ne axăm pe zona de spitale că aici chiar nu e nicio soluție.”, a declarat organizatoarea evenimentului.