Fostul senator Secăşan, judecat pentru corupţie!

explo 1000x200

Procurorii anticorupţie au finalizat unul din dosarele legate de pensionările frauduloase din Caraş-Severin şi l-au trimis magistraţilor de la Tribunalul Caraş-Severin.

Aparatura audio-video instalată în cabinetul lui Sebastian Telbis, medic specialist în cadrul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin – Compartimentul de Expertiză Medicală Reșița, i-a ajutat pe procurorii DNA să finalizeze într-un timp foarte scurt materialul de urmărire penală şi să-i trimită în judecată pe cei implicaţi. Au calitatea de inculpaţi în acest dosar Sebastian Telbis, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, fost senator Iosif Secăşan, acuzat de complicitate la infracțiunile de luare şi dare de mită, şi pădurarul Moza Iova, care a dat şpagă pentru a fi pensionat pe caz de boală.
200 de euro şi eşti pensionar!
În rechizitoriu, DNA a reţinut că Secășan i-a solicitat doctorului Telbis să întocmească actele necesare pensionării lui Iova Moza. ,,Telbis a întocmit raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și a emis decizia medicală asupra capacității de muncă cu încadrarea în gradul 3 de invaliditate, acte necesare în scopul atribuirii dreptului la pensie pentru Iova Moza. În schimb, Sebastian Telbis a primit de la Iova Moza, în prezența și cu ajutorul senatorului Iosif Secășan, suma de 200 de euro”, se arată în materialul de trimitere în judecată.
Filmul şpăgii
Procurorii DNA au prezentat în cel mai mic detaliu implicarea fostului parlamentar şi au arătat totodată faptul că acesta nu a avut niciun beneficiu material. ,,Aflat în șomaj și cu șanse reduse de a mai găsi un loc de muncă (și ca urmare a unor afecțiuni medicale de natură cardiacă), inculpatul Iova Moza, la începutul acestui an, a luat hotărârea de a se pensiona medical. În atare situație, interesându-se de modul cum se poate pensiona medical, inculpatului Iova Moza i-a fost recomandat inculpatul Iosif Secășan, medic în cadrul Secției de urologie a Spitalului Județean din Reșița, persoană care la acea dată avea și calitatea de senator în Parlamentul României. Ca atare, inculpatul Iova Moza a luat legătura cu inculpatul Iosif Secășan, care l-a îndrumat să-și completeze dosarul medical, urmând ca împreună să se deplaseze la cabinetul medicului specialist Sebastian Telbis –persoană cu atribuții în întocmirea dosarelor privind pensionarea medicală. După completarea dosarului medical, inculpatul Iova Moza, purtând discuții și cu alte persoane care au mai trecut prin situația sa și având știință despre faptul că rezolvarea pensionării sale medicale „costă”, a împrumutat suma de 1.000 lei de la un vecin și, la data de 21.02.2014, a venit în Reșița, spre a se întâlni cu inculpatul Iosif Secășan. Acesta din urmă i-a precizat că, pentru soluționarea pensionării sale medicale, va trebui să dea medicului Sebastian Telbis suma de 200 euro pe care să o introducă într-un plic.
Ca atare, inculpatul Iova Moza a schimbat suma din lei în valută, respectiv 2 bancnote de 50 euro și 1 bancnotă de 100 euro pe care le-a introdus într-un plic cumpărat dintr-o librărie. Ulterior, cei doi s-au depasat, cu mașina personală a lui Iosif Secășan, spre cabinetul medical al inculpatului Sebastian Telbis. Aici, în timp ce Iova Moza aștepta afară, pe hol, Iosif Secășan l-a informat pe Sebastian Telbis că, la rugămintea unei terțe persoane, a venit cu Iova Moza pentru a-l ajuta în legătură cu pensionarea sa medicală. Ulterior a fost invitat în cabinet și Moza Iova. Sebastian Telbis s-a interesat de vârsta lui Iova Moza, împrejurare în care i-a precizat că sunt probleme cu cei „de la București, întrucât se fac verificări în cazul a 400 de dosare privind pensionarea medicală”Ulterior, inculpatul Iova Moza a fost invitat să părăsească incinta cabinetului și să aștepte afară, nu înainte de a lăsa pe biroul inculpatului Sebastian Telbis dosarul său medical între ale cărui coperte era și plicul conținând suma de 200 euro. După circa 30 minute, Iova Moza a fost din nou invitat în biroul inculpatului Sebastian Telbis și i s-a adus la cunoștință faptul că problema pensionării sale medicale se rezolvă, însă în situația în care va fi chemat la București și se vor face verificări amănunțite există posibilitatea compromiterii pensionării sale pe caz de boală. Între timp, în cabinetul inculpatului Sebastian Telbis, inculpatul Iosif Secășan a verificat plicul conținând cei 200 de euro, aflat pe masa de lucru, și, după ce a constatat că totul este în regulă, i-a făcut un semn interlocutorului său. După ce inculpatul Iosif Secășan a plecat din birou, inculpatul Sebastian Telbis, rămânând singur, a luat plicul cu cei 200 euro primiți de la Iova Moza. După câteva minute, Sebastian Telbis a semnat și parafat decizia medicală asupra capacității de muncă și raportul de expertiză a capacității de muncă a lui Iova Moza, cel din urmă fiind astfel încadrat în gradul 3 de invaliditate”, au reţinut procurorii.

Trebuie spus că, imediat după ce a fost audiat de DNA în acest dosar, Iosif Secăşan a renunţat la calitatea de senator, un gest mai puţin întâlnit în rândul parlamentarilor români. Doctorul Telbis şi-a pierdut, cel puţin temporar, funcţia, fiind arestat la domiciliu.

CITEŞTE ŞI: BREAKING NEWS. Senatorul Iosif Secășan și-a prezentat demisia din Parlamentul României!

EXCLUSIV: Iosif Secăşan: „Intenţia mea a fost să ajut un om!”

NEWS ALERT. Senatorul Iosif Secăşan, audiat la DNA în cazul pensionărilor frauduloase! Vezi aici ce implicare are parlamentarul!

 

banner 970 x 250