Fostul primar al Bocşei riscă cinci ani de puşcărie pentru că şi-a angajat soţia şi sora pe funcţii publice!

Mirel Patriciu Pascu, fost edil-şef, în prezent consilier local la Bocşa, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală. Cel puţin aşa a stabilit Agenţia Naţională de Integritate, care a sesizat deja Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara.

Reclamat la DNA pentru tranzacţionarea cu cântec a terenului pe care s-a construit un supermarket, Mirel Pascu a dat şi peste alte probleme. Potrivit ANI, acesta a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, „în perioada 08 aprilie 2011 – iunie 2012, a semnat și aprobat, în calitate de primar, două dispoziții prin care soția sa a trecut din funcția de manager al Spitalului de Boli Cronice Bocșa în funcția contractuală de conducere de director al Căminului pentru Persoane Vârstnice Bocșa, prin reorganizarea Spitalului de Boli Cronice Bocșa, și, ulterior, a fost numită în această funcție”. Pascu a încălcat astfel dispozițiile art. 76 din Legea nr. 161/2003, care spune că „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.

 

Mai mult decât atât, ANI a constatat că Mirel Pascu a încălcat legea şi atunci când a semnat angajarea surorii sale. „În perioada 09.08.2010 – iunie 2012 a aprobat și semnat dispozițiile prin care sora sa a fost numită în funcția de referent în aparatul de specialitate al primarului și dispozițiile prin care soția sa a trecut din funcția de manager al Spitalului de Boli Cronice Bocșa în funcția contractuală de conducere de director al Căminului pentru Persoane Vârstnice Bocșa, și, ulterior, a fost numită pe această funcție contractuală de conducere”, se arată în comunicatul Agenţiei. Fostul primar a încălcat astfel dispozițiile art. 2531 din Codul Penal, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material […] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

 

Mirel Pascul a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare şi a fost înştiinţat cu despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara cu privire la posibila săvârşire de către acesta a infracțiunii de conflict de interese. Dacă va fi găsit vinovat, Pascu nu riscă doar puşcăria, ci şi pedepse complementare, cum ar fi interzicerea de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Comments

  1. Anunturi Buzau says:

    Agentia de Publicitate Metropolitan Maxpress Adv va ofera posibilitatea publicarii anunturi ziare locale Buzau.
    Sansa Buzoiana anunturi, Sansa Buzoiana anunturi imobiliare, Sansa Buzoiana anunturi matrimoniale, Strada de Buzau anunturi, Opinia Buzau anunturi.
    Deasemenea puteti publicare anunt Viata Buzaului, Viata Buzaului anunturi, Ziarul Semnal de Buzau anunt.
    Semnal de Buzau imobiliare, Publicare anunturi Semnal de Buzau.