Efectele descentralizării, benefice pentru județ!

Stiri din Timisoara si Resita, publicitate online

În cadrul ședinței organizate vineri la sediul PSD, deputatul Ioan Benga a pus în discuție subiectele de impact pentru județ. Acestea nu mai așteaptă decât să fie implementate la nivel național pentru a duce la schimbări vizibile în organizarea instituțională din Caraș-Severin.

Prioritare pe lista discuțiilor ridicate în cadrul ședinței au fost descentralizarea și efectele acesteia asupra instituțiilor județene. După spusele membrului PSD, odată început fenomenul de descentralizare vor avea loc schimbări majore, dar benefice în ceea ce privește repartizarea instituțiilor locale. Cele mai multe dintre acestea vor trece către administrațiile locale.

Ordonanța de urgență legată de descentralizare va avea efecte benefice imediate asupra județului Caraș-Severin. În primul rând, s-au pus in discuție taberele școlare, unele dintre ele ridicând mai multe semne de întrebare. Tabăra Râul Alb se confruntă cu polemici în ceea ce privește rămânerea ei la Direcția Județeană pentru Tineret și Sport sau la Primărie. Restul taberelor județene vor rămâne cu siguranță în administrarea Consiliului Județean.

,,Râul Alb este cu un semn de întrebare dacă va rămâne la Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, dar cert este că restul taberelor şcolare vor trece la Consiliul Judeţean. Taberele trebuiau să fie preluate de către primării atunci când nu le-a vrut nimeni. Poate că ar fi bine şi ca acestea să rămână în subordinea DJTS, pentru că este mult de gestionat. Sunt multe tabere care altădată erau faimoase, aşa că ar trebui gândit un turism şcolar în judeţ. Copiii ar trebui să vadă întâi frumuseţile judetului şi apoi să îşi petreacă vacanţele în alte ţări. Este vorba de un patriotism local”, a declarat deputatul Ioan Benga.

Tot la Consiliul Județean va trece și Casa de Cultură a Studenților. Pe de altă parte, unitățile de învățământ de la nivelul județului vor trece la administrațiile locale. În acest fel, a explicat Ioan Benga, directorii de școli nu vor mai fi nevoiți să se ocupe decât de probleme de educație. Acestea țineau până acum de primărie, dar sub administrarea Inspectoratului Școlar.

Casa de Cultură a Sindicatelor, fiind o instituție de interes public, avea până acum obligația de a plăti taxe locale față de primărie. Descentraliarea va duce la trecerea acesteia la statutul de instituție publică. În acest fel, fiind în posesia primăriei, Casa de Cultură a Sindicatelor va scăpa de aceste taxe ce trebuie plătite către bugetul local.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/