FMI monitorizează datoriile Prescom

Din cauza creanțelor mari pe care societatea reșițeană le are la bugetul de stat, care depășesc 10 milioane de lei, vechiul Prescom a intrat sub lupa FMI. Astfel că, lunar foștii șefi ai instituției trebuie să trimită câte un raport în care să prezinte situația la zi a debitelor.

Vechea societate de transport și salubrizare, PRESCOM, aflată în faliment la momentul actual, are de raportat mai multe situații lunare, Fondului Monetar Internațional. Firma ce a aparținut Consiliului Local, a intrat încă din 2010 sub lupa FMI. Datoriile sunt motivul pentru care inspectorilor li se pare „suspectă” activitatea societății. „La finanțe sunt datorii care depășesc 10 milioane de lei, iar structura internațională urmărește dinamica arieratelor în legătură cu bugetul de stat”, a spus Gheorghe Marchiș, directorul fostei societăți, care acum se află în lichidare.

Datoriile provin din TVA-ul neachitat, la care se adaugă celelalte obligații cum ar fi CAS, șomaj sau sănătate. „Obligația noastră este să reducem deficitul bugetar existent, așa cum prevăd acordurile României cu FMI”, a subliniat fostul director. De asemenea, o altă creanță a PRESCOM este către bugetul local. Valoarea acesteia se ridică la 5 milioane de lei.

Fără bani pentru angajați
Una peste alta, societatea mai este restantă și la cei 500 de angajați, ce au fost disponibilizați cu plăți compensatorii, în vara anului trecut. Nici pentru aceștia nu sunt bani, ceea ce a iscat o adevărată revoltă în rândul lor. La cel mai recent plen local, au luat sala de ședințe cu asalt, după ce în prealabil, au mai purtat discuții și cu executivul municipiului Reșița. „Express de Banat” a relatat în detaliu povestea lor.

Citește și: Fals în acte la vechiul Prescom!

Angajaţii Prescom cer achitarea datoriilor