Festivalul de muzică „George Enescu” va avea loc la Timișoara, în 2023. Alin Nica: „Ministrul Culturii m-a asigurat”

Comisia CULT a Parlamentului European a votat recent ca Timișoara să fie Capitală Europeană a Culturii în 2023. Prezent la Timișoara, ministrul Culturii a apreciat că orașul de pe Bega are timp suficient până atunci să finalizeze toate proiectele propuse în perspectiva acestui titlu. 

„Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu m-a asigurat astăzi (n.r, miercuri) că în 2023 – anul Capitalei Europene a Culturii, prestigiosul festival de muzică «George Enescu» va avea loc în Timișoara. Este încă o dovadă a faptului că reședința noastră de județ este un spațiu cultural recunoscut. Avem la dispoziție aproximativ 2 ani să pregătim cu investiții, viziune și sprijin guvernamental, un adevărat regal al spiritului cultural timișean.”, a spus Alin Nica, președintele interimar al PNL Timiș, șeful CJT.

Potrivit ministrului, în perspectiva acestui titlu, Timișoara a primit la rectificarea bugetară peste 97,5 milioane de lei – credite de angajament și 12,5 milioane de lei – credite bugetare. Banii au fost prevăzuți pentru investiții și pentru asigurarea infrastructurii culturale.

„Au fost multe blocaje. Au fost probabil și diferențele de viziuni între consiliu județean, primărie, minister. A fost o asociație care ar fi trebuit să coaguleze toate aceste instituții, nu s-a întâmplat acest lucru. (…) Eu zic că în acești doi ani este timp suficient pentru a se putea implementa toate cele propuse și atunci va fi un proiect de succes. Dacă mă întrebați dacă Timișoara era gata de la 1 ianuarie anul ăsta, răspunsul meu este că nu. (…) Opinia mea este că orice decizie trebuie luată de comun acord pentru a nu apărea ulterior blocaje cum s-a întâmplat până acum. Inclusiv postul de comisar guvernamental pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană este încă neocupat, eu l-am prevăzut în organigrama Ministerului Culturii, dar va fi ocupat după ce vom ajunge la o concluzie comună. Eu nu spun că asociația e vinovată că nu a reușit să-i coaguleze, poate era imposibil de coagulat, așa cum era arhitectura instituțională de atunci.”, a explicat Bogdan Gheorghiu.

CITEȘTE ȘI: TM2021, la un pas să devină TM2023. A avut loc votul final în comisia CULT a Parlamentului European

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/