TM2021, la un pas să devină TM2023. A avut loc votul final în comisia CULT a Parlamentului European

picnic iulius1000x100

Timișoara e tot mai aproape să fie capitală culturală europeană în anul 2023, împreună cu Veszprém, Ungaria și Elefsina, Grecia. Orașul de pe Bega ar avea, așadar, timp să își ducă la îndeplinire proiectul. 

În 2020, din cauza pandemiei, desfășurarea mai multor evenimente pregătite în cadrul TM2021 au fost puse pe pauză. Miercuri, comisia CULT a Parlamentului European a dat votul final pentru ca Timișoara să fie capitală culturală europeană în 2023.

„Am discutat în mai multe rânduri cu colegii din comisia CULT a Parlamentului European, dar și cu doamna Mariya Gabriel, comisar european pe probleme de cultură și am cerut găsirea unor soluții pentru capitalele culturale care nu pot să-și ducă la îndeplinire proiectul. După mai multe luni de discuții, în care Comisia Europeană a desfășurat propriile investigații, am votat, ieri în cadrul Comisiei CULT amânarea titlului pentru capitalele europene care ar fi trebuit să îl dețină în anul 2021, proiect a cărui raportor din partea grupului Renew Europe am fost eu și în care m-am implicat împreună cu echipa mea destul de mult, din convingere și interes pentru Timișoara, regiunea noastră și România implicit”, a transmis europarlamentarul Vlad Botoș.

leader board 728 x 90 px

Votul în comisie a fost dat în unanimitate. Procedural, mai e necesar votul din plen, care, de regulă, respectă raportul comisiei, apoi aprobarea Consiliului UE. Decizia ultimă ar putea fi luată, cel mai probabil, în luna noiembrie.

Eurodeputatul spune și că este important ca Timișoara să își îndeplinească misiunea culturală cu succes pentru că titlul de capitală culturală „face mai mult decât să pună în evidență cultura și să-i dea o adevărată valoare economică, acest titlu schimbă oameni, schimbă mentalități atunci când este gestionat cu profesionalism.”