Festival Banat, cea de-a zecea ediție a tradiționalei manifestări organizate în plin sezon turistic în România, a debutat aseară cu o primă serie de spectacole de muzică în aer liber. Cea mai activă comunitate cehă din Banatul de munte și-a primit oaspeții sosiți din Cehia în localitatea Eibenthal locul central de desfășurare a festivalului.
„Avem și în acest an aproape 1.400 de turiști în comunitatea noastră. Ei au venit să ne cunoască, să ia contact cu frumusețile naturii montane situate la un pas de Dunăre, să afle despre cum trăiesc acum, la 200 de ani distanță de la primele colonizări din Banat din timpul Imperiului austro-ungar, cehii urmași ai tăietorilor de lemne și muncitori în subteran. Noi nu cred că putem aprecia, dar în Cehia există această cultură a turismului la pas cu rucsacul în spate și în condiții de transport care nu dau mari bătăi de cap. Să nu uităm că marea majoritate a oaspeților noștri au călătorit cu trenul aproape 22 de ore. Sunt unii care au ales să vină cu propriul mijloc de transport dar mai sunt și câteva campere (autorulote). Este vorba despre cei care doresc un pic mai mult confort pentru familia și copiii lor”, spune Tiberiu Pospisil, localnicul care a aprins scânteia necesară pentru punerea în valoarea a turismului rural din satele cehe din Banatul de Munte.
Oferta activităților de peste zi este generoasă și se înscriu aici drumețiile la Peștera Ponicova sau la Stânca Trescovăț apreciată pentru spectaculozitatea ei. Nici copiii nu sunt uitați și pentru ei au fost create momente de divertisment și diverse jocuri toate petrecându-se în aer liber, la scenă sau în parcul copiilor. Evenimentele au loc în diferite locuri: la Baia Nouă, Vila, Medvěd, Căminul cultural dar și la Biserica din Eibenthal.
Mâine seară o mare parte dintre participanții la Festiva Banat, se va deplasa în localitatea Sfânta Elena din Caraș-Severin, acolo unde pe scena amplasată în aer liber vor concerta unele dintre cele mai îndrăgite trupe cehești de la ora actuală.
Pentru sâmbătă seara, ultima zi a manifestării din Eibenthal, organizatorii au gândit punctul forte al evenimentului din acest an. Va avea loc un amplu spectacol de prezentarea tuturor satelor cehești din Banatul de munte: Bigăr, Ravenska, Șumița, Sfânta Elena, Gârnic, dar și din Banatul cehesc din Serbia.
„Festivalul nu înseamnă doar muzică, evoluția treptată a dus la realizarea unui eveniment multicultural, unde muzica însoțește viața obișnuită a satului, care este intercalată cu spectacole și prelegeri interesante. Modestia vizitatorilor cehi în combinație cu deschiderea etnicilor locali reprezintă elementul fundamental și greu de explicat al întregului eveniment. De fapt vorbim de un târg unde localnicii își pot vinde din produsele proprii realizate în bucătărie: dulcețuri naturale, zacusca, conserve de ciuperci dar își pot valorifica și munca de peste iarnă: obiecte tricotate și alte elemente vestimentare. Visul pe care îl avem este să transformăm treptat festivalul într-un eveniment multicultural, un fel de târg de călătorie și gastronomie în satele cehești din România și Serbia”, precizează Tiberiu Pospisil.
Iar dacă e să amintim despre bunătățile care fac cu ochiul din farfurie, atunci supa de usturoi (Česneková polevka) diferită de cea din puburile cehești din Boemia, cu siguranță, merită! Mai sunt gulașul cu găluște dospite și fierte pe abur, murăturile de castraveți cu bere rece în nuanța chihlimbarului și prăjiturile cu mac. Un deliciu!