Rivalități între cehi și… cehi în Clisura Dunării!

Sate-cehe.jpg
1000x100 Cuib de vise 1000x100

O scrisoare deschisă adresată comunității cehe din România a fost dată publicității recent de către Tiberiu Pospișil din Eibenthal, autorul a numeroase evenimente care au pus în ultimii ani satele cehești din zona Clisurii Dunării pe harta turistică a Europei Centrale și de Est.

Gestul are la bază un conflict ce mocnește de mai multă vreme și nu face decât să scoată în evidență faptul că atunci când nu există opinii unitare, oamenii, indiferent că sunt minoritari sau nu, nici că se mai pot înțelege.

tiberiu pospisil

Tiberiu Pospișil denunță interesele politice trasate de la București, care „din păcate de câțiva ani au început să nu mai fie în serviciul comunității noastre” și lansează un apel pentru o mai bună conlucrare și conexiune unitară în interesul acestei minorități din România.

„Pentru ca Banatul ceh să se dezvolte în direcția corectă, trebuie să fie unit, trebuie să aibă o viziune clară și un plan despre cum să-și folosească propriul potențial.” Minoritatea cehă se află în localitățile: Gârnic, Ravensca, Șumița, Sfânta Elena și Bigăr din județul Caraș-Severin și cea mai numeroasă, în Eibenthal, județul Mehedinți.

Tânărul antreprenor subliniază că este activ în satul său din anul 2008, odată cu terminarea facultății, „când împreună cu prietenii mei cehi Stepan și Honza am fondat un proiect care a contribuit foarte mult la faptul că Eibenthal a devenit din nou plin de viață și speranță. Un sat în care foarte multe familii tinere s-au întors din orașele mai mari din România și Cehia. Un sat care a fost desemnat de două ori la rând printre cele mai bune cinci sate din România, cu un bogat potențial turistic, ceea ce a stat la baza cooperării dintre județul Mehedinți și Regiunea Liberec din Cehia.”

Prin investițiile inteligente în infrastructură, evenimente culturale și cu ajutorul primit de la oamenii locului, de la câteva zeci de turiști, s-a ajuns la peste 1.500 anual, mai ales din Republica Cehă, dar și din țară. Este vorba despre participanții din fiecare an la „Festival Banat” și la „GumBalkan”- cursa rablelor care vin în trei ediții anuale din Cehia în România și retur. Și-a câștigat notorietatea și spune că „avem porți deschise atât în Parlamentul Cehiei, cât și la Ministerul de Externe al acestei țări. Oficialitățile sunt dispuse să ne ajute, dar conducerea UDSCR-ului este interesată de obicei, doar de finanțare și atât. Adică ei vor doar buget pentru cheltuieli imediate, nu au o viziune de viitor.”

Tiberiu Pospișil menționează că a încercat încă din anul 2015 să se alăture organizației locale Eibenthal a Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România, doar că a fost refuzat. De-a lungul anilor au fost invocate diverse motive absurde legate de procedură și apartenență la altă formă asociativă. Din această cauză, anul acesta s-a văzut nevoit să înainteze cazul spre soluționare Judecătoriei Arad. A solicitat ajutor inclusiv președintelui UDSCR, Adrian-Miroslav Merka, deputatul care reprezintă în Parlamentul României minoritățile slovacă și cehă, dar spune că nu a primit nimic concret.

Avantajul calității de membru al UDSCR

„Am nevoie să reprezint comunitatea cehă pe de-a întregul ei și nu doar satul Eibenthal,  atunci când merg la Praga și mă întâlnesc cu persoane publice din Ministerul de Externe al Cehiei. De trei ani obțin finanțări de câte 120.000 de euro pentru proiectele noastre în beneficiul satelor cehești, ale căror rezultate se văd și sunt apreciate. Acestea vizează marcarea traseelor turistice din jurul satelor cehe, programe ecologice de colectare selectivă a gunoiului menajer și reciclarea lui, îngrijirea vârstnicilor la domiciliu. Pentru a da o formă legală acțiunilor noastre, pentru a putea obține finanțare, am deschis Asociația Cehilor din Banat, apolitică, acolo unde suntem doar trei membri și nici nu dorim să ne extindem. Eu am fost refuzat în România, dar cei din Cehia au văzut rezultatele. La sfârșitul anului 2019, am fost vizitat de un secretar de stat, am ajuns în Parlamentul Cehiei, acolo unde există o Comisie pentru satele cehești din România. Pentru mine e cea mai bună dovadă că nu trebuie să fiu într-o funcție politică să rezolv anumite probleme și să ajut, ci doar trebuie să fiu corect și creștin.”

STPT job 1000x200

Tiberiu Pospisil arată cu degetul înspre vicepreședintele Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, Ștefan Bouda, care provine din rândul minorității cehe din localitatea Gârnic, dar stabilit la București, după terminarea școlii. „Ne lovim de orgoliul unui președinte care se dă localnic, om al satului, care de fapt nu știe ce înseamnă să fii aici permanent, să pregătești evenimente de anvergură pentru sezonul turistic următor. Știe doar că are niște oameni ce trebuie să îl asculte, să respecte ierarhiile. Câștigă alegeri pentru că se păstrează un sistem comunist în care nu poți intra!”

stefan bouda

Contactat, președintele Filialei Zonale Banat Sud a cehilor, Ștefan Bouda, a adus următoarele precizări:

„D-lui Tiberiu Pospișil nu i s-a refuzat dreptul de a fi primit în Uniune, ci nu a îndeplinit condiția principală prevăzută de statutul organizației: nu a primit recomandarea necesară pentru a accede în filiala locală Eibenthal, de la președintele Emil Flașca. Cu toate că sunt rude, nu se înțeleg. Președintele Flașca a refuzat în repetate rânduri să ofere recomandarea și în lipsa acesteia, eu nu pot să încalc statutul, nu pot primi dosarul de înscriere. Sunt niște reguli interne pe care trebuie să le respectăm. În plus, Tiberiu Pospisil este președintele fondator al Asociației Cehilor din Banat și, conform statutului, este vorba despre conflict de interese, nu poate face parte simultan din două organizații aparținând minorității cehe.”

Ștefan Bouda spune că a avut toată disponibilitatea pentru a se ajunge la o înțelegere, dar fără rezultat. „Acesta este adevărul, nu e rea intenție din partea mea. Nimeni nu contestă contribuția majoră adusă la dezvoltarea zonei, a satului Eibenthal, din care provine și unde își dezvoltă și propria afacere. Este de notorietate anvergura acțiunilor anuale, festivalul, care au ca rezultat prezența a numeroși turiști. Dar unde se greșește este faptul că se amestecă bani de la stat cu privat. Și aici e o problemă care nu este înțeleasă: dacă dl Pospisil va intra în Uniunea Cehilor și ca simplu membru, nu va mai putea accesa fonduri, nu va putea finanța din partea Cehiei absolut niciun proiect.”

Ceea ce subliniază președintele Filialei Zonale a Banatului de Sud, Ștefan Bouda, este dorința de conlucrare și de conștientizare a faptului că Uniunea Slovacilor și Cehilor este o organizație neguvernamentală susținută de statul român care acordă finanțări doar pentru proiecte ce țin de păstrarea tradițiilor, a portului popular și dansului, în rândul comunităților minoritare. „UDSC nu este salvatorul satelor, nu este o instituție care să taie și să spânzure…”

De la distanță, lucrurile se văd în felul următor: în al treilea weekend din luna trecută, (19-20 august), au avut loc două evenimente de anvergură care s-au suprapus. La Eibenthal (jud. Mehedinți) a avut loc Festival Banat, pentru care au venit din Cehia peste 1.500 de turiști. În același timp, la Sfânta Elena (jud. Caraș-Severin), s-au omagiat 200 de ani de când primii coloniști cehi au ajuns în Sudul Banatului, eveniment la care au fost prezente oficialități de la București, ambasadorul Cehiei, numeroși oaspeți. Nici unii, nici alții nu s-au vizitat, s-au ignorat reciproc. Unii din cauza distanței fizice, alții din pricina distanței sufletești. Fiecare parte vine cu argumente solide referitoare la data organizării care nu putea fi nici decalată, nici amânată, doar atunci putea să aibă loc!

Cui folosesc neînțelegerile, pe cine ajută diferendele dintre oameni? Există acest conflict de mai multă vreme și nu face altceva decât să scoată în evidență faptul că atunci când nu există opinii unitare, oamenii, indiferent că sunt minoritari sau nu, nu se înțeleg.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/