UPDATE. Bugetul orașului Moldova Nouă, respins cu scandal a doua oară! Ce spun liberalii?

Deși aleșii locali ai orașului au fost convocați astăzi încă o dată să ia în dezbatere proiectul de hotărâre privind bugetul pentru anul 2015, acesta a fost respins, în ciuda avizelor favorabile primite în comisii.

Săptămâna a debutat la Moldova Nouă cu o invitație lansată tuturor aleșilor locali să participe la comisia de buget-finanțe întrunită luni. Numărul consilierilor interesați să vadă la lucru comisia a fost mult prea mic, dar chiar și așa membrii forului au dat aviz favorabil proiectului. La nici 24 de ore de la avizarea documentului, astăzi, în ședință extraordinară, bugetul a fost respins pentru a doua oară.

„Nu a venit nimeni cu un buget alternativ, cu o altă propunere de proiect de hotărâre, ci pur și simplu s-au opus avizării aprobării în plen. Fără motiv, din punctul meu de vedere, și foarte riscantă atitudinea colegilor din Consiliul Local. În zilele următoare trebuie plătite salariile profesorilor. Să îi văd atunci ce vor face! Am convocat încă o dată ședință pe data de 10 martie! Vom vedea ce se întâmplă atunci. Se gândesc doar la interesul propriu, asta demonstrează prin atitudinea adoptată!”, a concluzionat edilul-șef Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă.

CITEȘTE ȘI: Scandal cu iz penal. Acuze dure în Consiliul Local, în timp ce bugetul e blocat!

Acesta a explicat faptul că superficialitatea aleșilor locali nu face altceva decât să blocheze bunul mers al lucrurilor, să blocheze investițiile, salariile profesorilor și cofinanțările proiectelor europene.

UPDATE 1 – PNL contraatacă
Liberalii din Moldova Nouă au explicat ce vor să facă cu excedentul bugetar din anul precedent.
“Din bugetul anului 2014 a rămas un excedent de 1,280,000 lei, suma pe care noi, reprezentanții PNL Moldova Nouă ne dorim să fie alocată către proiecte concrete cum ar fi încălzirea corpului claselor a IX – a XII–a a Liceului Industrial ”Clisura Dunării” Moldova Nouă, dotarea cu aparatură de specialitate a cabinetelor școlare din același liceu, alocarea unui buget asumat către Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” care este în construcție de peste 15 ani, utilarea spitalului orășenesc cu materialele necesare funcționării la nivel european, redeschiderea unui cinematograf in Moldova Noua (…) Vrem să atenționăm cetățenii din Moldova Nouă că nevotarea bugetului pe anul 2015 nu va afecta nici un angajat din subordinea Primăriei. Drepturile salariale vor fi încasate așa cum au fost deja primite în luna Ianuarie. Pe aceasta cale, solicităm oficial o întâlnire cu administrația locală în data de 6 Martie 2015, ora 11:00, în sala de sedință a Consiliului Local. În concluzie, susținem că bugetul local pe 2015 trebuie să fie unul transparent și doar în interesul comunității”, a spus în replică președintele PNL Moldova Nouă, Adrian Torma. Alte sume de bani ar mai putea fi direcționate spre Planul urbanistic general sau construirea unui parc industrial în oraș.

Supărarea liberalilor, la fel ca și a aleșilor locali ai Partidului Verde, s-a manifestat și față de execuția bugetară pe anul 2014, pe care refuză să o aprobe din cauza superficialității cu care au fost prezentate materialele, după cum susține liberalul Adrian Torma, dar și din cauza lipsei de transparență. “Din aceste motive, noi nu avem o imagine transparentă despre cum s-a cheltuit bugetul pe anul 2014. Toate sumele au fost direcționate către firmele de casă, fără a se organiza licitații sau fără a fi întocmite proiecte de hotărâri de consiliu care să fie supuse votului consilierilor locali”, a concluzionat președintele PNL al organizației locale.