Scandal cu iz penal. Acuze dure în Consiliul Local, în timp ce bugetul e blocat!

Situația de la Moldova Nouă e una fără precedent în Caraș-Severin, cel puțin la început de 2015. Asta, pentru că orașul de la malul Dunării nu are nici până la această oră bugetul aprobat. Rezultatul? Blocaje în administrația locală.

Primarul Matei Lupu se declară îngrijorat de faptul că profesorii, asistenții personali și persoanele cu handicap ar putea rămâne fără bani în perioada următoare. Edilul spune că nu înțelege atitudinea consilierilor locali, care au refuzat să își dea acordul pentru aprobarea celui mai important proiect de hotărâre al anului, care reglează buna funcționare a orașului. Acuzele merg mult mai departe și primesc chiar un iz penal. „Nu e firesc să blocăm bugetul și dezvoltarea unui oraș doar din ambiții, să ne arătăm mușchii și să transmitem mesajul că primarul nu e bun. Primarul e foarte bun, numai că cei care conduc actualul PNL din Moldova Nouă nu gândesc în favoarea orașului, ci gândesc în interes propriu. Au existat și jocuri de culise, chiar am rămas surprins când la finele ședinței un consilier a făcut afirmația că a fost contactat și i s-au oferit bani să nu se prezinte la plen. Asta mă duce la ideea că interesul e pur personal și în dezinteresul orașului. Sistemul acesta, de a da bani pentru a vota într-un fel sau altul sau pentru a veni sau a nu veni la ședință, văd că intră sub incidență penală”, a spus primarul Matei Lupu.

Urmările sunt dintre cele mai grave, precizează edilul, mai ales pentru că blocaje se înregistrează și la capitolul proiectelor europene. Asta, pe lângă salariile dascălilor. „Nu mi se pare normal ca un profesor care lucrează și are un salariu mic la finele lunii să nu îl poată ridica doar pentru că, din ambiție, consilierii nu au votat bugetul. Nu mi se pare normal să ne jucăm cu viitorul oamenilor!, a spus Lupu. Concluzia primarului, în urma votului dat de aleșii locali ai PNL, este că „dacă ar fi la putere, ar distruge tot! Le-ar mai rămâne să dărâme blocurile!”.

Ce spun liderii PNL din oraș?
Președintele organizației locale este de părere că o administrare bună a orașului nu înseamnă să preiei proiectele altora. În acest sens, Adrian Torma a exemplificat proiectele de reabilitare a policlinicii, a casei de cultură sau a rețelelor de alimentare cu apă, dar și investiția Delphi, pe care Matei Lupu le-ar fi moștenit de la fosta administrație. În acest sens, liderul liberal se arată dispus la negocieri și discuții pe baza proiectului de hotărâre privind bugetul, dar nu în forma în care a fost prezentat la plen.

Bugetul pe 2015 nu a fost votat nu doar de consilierii PNL, ci și de consilierul independent Praja Șașa Dolici, care s-a abținut de la vot, și de actualul viceprimar, reprezentantul Uniunii Sârbilor, Adrian Moiseș, care e un mare semn de întrebare, iar noi îl felicităm că a avut atitudine, iar consilierii Partidului Verde au comunicat online că nu se prezintă în semn de protest față de modul cum a fost întocmit bugetul pe 2015. De ce doar consilierii PNL au o problemă? Sau de ce domnul primar are doar cu consilierii PNL o problemă? Domnului primar îi reamintim că, odată cu implicarea președintelui PNL Moldova Nouă Torma Adrian, noi, PNL-ul, ne gândim doar la interesul comunității, așa că așteptăm cu interes o invitație la o discuție concretă, clară, civilizată, legată de buget, mai ales că dumnealui are un excedent de pe 2014 de 12,8 miliarde de lei, bani care pot fi redirecționați către diferite activități și suntem convinși că în urma unei discuții clare putem găsi soluții în interesul cetățenilor. Legat de ultima ședință, pe lângă faptul că nu e bine întocmit, nu s-a respectat nici cadrul legal și aici ne referim la faptul că nu a fost supus dezbaterii publice, cu termenul legal prevăzut de lege. Ca o chestiune de știut, ca o dovadă că noi ne dorim să îl ajutăm, materialul de ședință n-a fost comunicat oficial, legal, consilierilor PNL, a fost lăsat ori la vecini, frați, prieteni, iar raportul de specialitate al contabilului nu este datat și semnat, deci nu și-l asumă nimeni … Referitor la consilier îl rugăm să sesizeze organele de Poliție, a spus Adrian Torma.

banner 970 x 250