Fără licență de exploatare, Moldomin S.A. își poate lua la revedere de la investitori?

Moldomin S.A., cândva una dintre cele mai importante companii în domeniul exploatării minereului de cupru din România, în prezent aflată în insolvență, riscă să piardă licența de exploatare în cursul acestui an, dacă Ministerul Economiei nu face nimic în acest sens.

Chiar dacă, pe plan extern, cererea de minereu de cupru este tot mai mare, în țara noastră, interesul pentru această ramură a economiei lipsește cu desăvârșire. Astfel, licența de exploatare a societății falimentare Moldomin S.A. expiră în acest an, fapt care pune în dificultate găsirea unui eventual investitor, deoarece acesta, pe lângă faptul că ar trebui să investească de la zero pentru a putea reporni activitatea, mai trebuie să demareze proceduri greoaie și birocratice pentru obținerea licenței de exploatare.

Despre această situație, fostul inginer miner, Laszlo Bencze, a oferit detalii pentru expressdebanat.ro:

„Faptul că ai licența de exploatare, sigur, reprezintă un avantaj în procedura de atragere a unui investitor. Ea mai poate fi obținută și ulterior, dar lucrurile sunt ceva mai complicate. Una este să ai licența de exploatare în momentul în care ai identificat un investitor, iar cu totul altceva este ca investitorul să o poată obține după aceea. Pierderea licenței de exploatare nu înseamnă că ne putem lua la revedere de la investitori, însă cel care ar achiziționa patrimoniul pe care îl mai are societatea ar trebui să facă niște eforturi în plus”.

Exploatare subterană sau de suprafață?

Atât exploatarea de subteran, cât și cea de suprafață a minereului de la Moldova Nouă prezintă avantaje și dezavantaje. Referitor la acest aspect, iată care ar fi costurile repornirii Moldomin S.A. în ambele variante:

„Dacă va veni un investitor, el trebuie să fie un investitor strategic care să aibă potență financiară. La ora actuală, nu există decât terenurile, iar clădirile industriale se află în paragină. E nevoie de o investiție de la zero, ceea ce înseamnă inclusiv prospectarea din nou a zăcământului. De ce? Pentru că, în orice exploatare pe care o deschizi, trebuie să știi ce anume exploatezi, în ce cantitate și mai ales dacă este rentabil sau nu. Exploatarea de subteran este mult mai avantajoasă calitativ şi cantitativ decât cea de suprafață. Altele sunt caracteristicile minereului din subteran față de cel de suprafață”.

CITEŞTE ŞI: Moldomin S.A. – de la 5.000 de angajaţi la insolvenţă. Ce a dus la declinul minei de la Moldova Nouă?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/