FABULOS. Bişniță cu valută, sub nasul aleşilor locali şi al poliției! De 25 de ani!

În faţa Primăriei Reşiţa şi în zona Ada din cartierul Govândari se schimbă aproape nestingherit valută. Nu de ieri, de azi, ci din ‘90 încoace! Este un adevărat fenomen, despre care autoritățile recunosc cu jumătate de gură că nu va fi eradicat niciodată. „Afacerea” e prea profitabilă, iar unii dintre bişniţari au ajuns astăzi să hotărască destinele oraşului, din postura de consilieri locali.

În timp ce numărul spaţiilor comerciale goale din municipiul reşedinţă de judeţ creşte alarmant de la o zi la alta, activitatea ilicită a celor care schimbă valută în buricul târgului este tot mai profitabilă. Reşiţa este unul din puţinele oraşe în care se mai practică această formă de bişniţă, în locuri binecunoscute de 25 de ani încoace. Bişniţarii de la Ada sau Semenic sunt personaje familiare tuturor reşiţenilor datorită prezenţei lor zilnice în stradă. Pentru cei din Govândari schimbul de valută e deja un fel de loc de muncă, oamenii instalându-se confortabil în scaune în aşteptarea clienţilor. Această activitate a generat de-a lungul vremii şi probleme deosebite, soldate cu bătăi, cu focuri de armă şi înşelăciuni de toată frumuseţea.

Două sancțiuni într-un an!

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean se cunoaşte activitatea bişniţarilor, dar nu e considerată a fi o problemă majoră. Activitatea de schimb ilegal de valută nu reprezintă un fenomen la nivelul municipiului Reşiţa. Acest schimb valutar este încurajat şi de populaţie care riscă să facă un astfel de schimb, deşi în proximitatea locurilor unde se desfăşoară există case de schimb valutar. Am desfăşurat şi vom desfăşura activităţi de conştientizare a populaţiei privind riscurile la care se expun prin schimbul valutar neautorizat şi posibilitatea de a deveni victime ale unor fapte de înşelăciune. Desfăşurăm şi activităţi de descurajare a practicării acestui gen de schimb valutar prin efectuarea unor acţiuni punctuale pentru prinderea în flagrant a persoanelor care apelează şi efectuează aceste servicii pentru sancţionarea lor. În cursul anului 2014 au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, iar valuta folosită la schimbul valutar a fost confiscată”, a explicat pentru expressdebanat.ro comisarul-şef Viorel Avram, şeful IPJ Caraş-Severin.

Până la evaziune și pușcărie e cale lungă

Legea este şi ea foarte permisivă, lasă să se înţeleagă Avram, astfel că bişniţarii nu au prea multe motive să renunţe la schimbul de valută care le aduce câştiguri frumoase. „Am avut în cercetare şi dosare penale întocmite pentru infracţiunea de înşelăciune, fiind identificaţi cei doi suspecţi, aceştia fiind din alte zone din ţară. Prejudiciile în aceste cazuri au fost recuperate. E bine de ştiut că legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională în cuantum de până la 1.500 lei a celor care practică schimbul ilegal de valută, iar efectuarea schimbului ilegal de valută în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea de până la 8 ani. De asemenea, sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorifică conform legii. Tocmai de aceea Poliţia recomandă cetăţenilor să efectueze schimburile de valută cu respectarea prevederilor legale în vigoare, numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate. În acest fel nu devin părtaşi ai evaziunii fiscale şi elimină totodată riscul de a fi înşelaţi”, a mai afirmat şeful Poliţiei din Caraş-Severin.

Poliția locală are probleme mai importante!

Prezenţa bişniţarilor la câţiva metri de uşa de acces în Primăria Reşiţa nu pare să deranjeze vreun ales local. Nici nu prea ar avea cum, atât timp cât unii dintre ei, între două şedinţe, trag repede o fugă la Semenic să vadă cum mai merge euro sau cu cât se mai schimbă dolarul. Aflată în subordinea administraţiei publice locale, Poliţia locală şi-a recunoscut limitele cu privire la acest subiect. „Competenţele noastre se reduc numai la respectarea prevederilor Legii 12. În rest, pentru evaziune, există celelalte instituţii competente, Poliţia, Garda Financiară şi, eventual, ANAF-ul. Competenţele noastre sunt cam reduse în ceea ce priveşte astfel de aspecte. Ei sunt cunoscuţi la nivelul tuturor, cred eu, dar trebuie să existe faptul în sine săvârşit, să fie prinşi în flagrant, ca să poţi dovedi o astfel de faptă. La direcţia noastră nu sunt în prezent înregistrate sesizări legate de această activitate”, a precizat Alexandru Ciati, şeful Poliţiei Locale.

În aceste condiţii, bişniţa merge mai departe la Reşiţa. Și, dacă e să ascultăm vocea străzii, poate nici nu e atât de rău. Important e să schimbe sub cursul BNR și e toată lumea mulțumită!

bisnita

Comments

  1. trecator says:

    Dar faptul ca insusi un CONSILIER LOCAL, acum la PSD, este aproape zilnic cu valutistii, iar ceilalti colegi ai lui(consilieri, nu valutisti) ,se fac ca nu stiu, cum vi se pare?In dorinta de a controla total Consiliul Local, PSD-ul, prin sefii lui locali,s-a facut frate cu cine se aseamana, asa ca , mai putin si o sa-l vedem si pe vice la colt de strada sau poate isi deschide un nou punct de lucru la ..Calnic!

  2. ciorba says:

    S-au ofuscat cioflingarii de la limbiexprese. Le trebuia si lor o portie acolo, eventual in valuta, ca altfel nu scriau. La fel cum fac si la oravita, scriu numai cand vine comanda. Daca explodeaza centrala in vreunu care-i paznic (in nici un caz fochist), cioflingarii fac compuneri despre vacanta la bunici sau despre cate drumuri si poduri a facut vreun sponsor. Leprele avortate ale democratiei, slugi perfecte