Fabrica de decoruri a Naționalului din Timișoara primește bani pentru achiziția de echipamente. Ar putea fi furnizor și pentru instituțiile de cultură din străinătate

Ministerul Culturii dă banii necesari Teatrului Național din Timișoara pentru funcționarea optimă a Fabricii de decoruri, dar și pentru extinderea Sălii 2 din Parcul Civic. 

Potrivit autorităților județene, într-o primă fază, fabricii de decoruri i se alocă 560.000 de lei pentru achiziționarea de echipamente, iar anul viitor vor fi dați bani pentru cumpărarea unor utilaje de mare anvergură, asistate de calculator, astfel încât fabrica să furnizeze decoruri pentru toate instituțiile de cultură din țară sau din străinătate.

„Nu este doar o investiție în sectorul cultural timișorean, ci creează premisele unei lărgiri a activității și a creșterii numărului de angajați în această fabrică, având repercusiuni în zona economică.”, a declarat președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Pentru Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, din spatele hotelului Continental, vor fi alocați bani anul viitor pentru înălțarea sălii și pentru achiziționarea unor rampe care să asigure ridicarea decorurilor. „La Sala 2 aproximativ 30 milioane de lei va costa investiția și la Fabrica de decoruri din cele 5 milioane necesare, 560.000 de lei deja au fost alocate credite bugetare, anul acesta si vor fi utilizate până la finalul anului, diferența de 4,5 milioane vor fi alocate anul viitor pentru continuarea investițiilor în utilajele necesare.”, a mai precizat Nica.

CITEȘTE ȘI: Premierul Orban promite finanțare pentru fabrica de decoruri a Naționalului din Timișoara

Proiectul privind Fabrica de decoruri a demarat în 2007, când Teatrului Național din Timișoara i-a fost concesionat un hectar de teren în Parcul Industrial Freidorf. Lucrările la construcția propriu-zisă au demarat în toamna anului 2010. Potrivit reprezentanților TNT, hala cuprinde o zonă de producție, o zonă de montaj și o zonă administrativă. Atelierele „Fabrica de decoruri” au fost date în folosință în 2013. În prezent, atelierele asigură decorurile pentru spectacolele Teatrului Național.

Foto: Adrian Pîclișan/Teatrul Național Timișoara