Premierul Orban promite finanțare pentru fabrica de decoruri a Naționalului din Timișoara

Directorul Teatrului Național din Timișoara îi cere sprijinul lui Ludovic Orban pentru finanțarea fabricii de decoruri a teatrului, dar și pentru continuarea construcției Sălii 2 din Parcul Civic. Premierul dă asigurări că va discuta cu ministrul Culturii pentru alocarea resurselor necesare.  

Ambele proiecte sunt considerate foarte importante pentru dezvoltarea zonei, în perspectiva titlului de Capitală Culturală Europeană, dar și a productivității, spune managerul Teatrului Național Timișoara.

Inițiativa realizării unei fabrici pentru decoruri îi aparține Adei Hausvater, managerul TNT. Este vorba despre o construcție cu trei depozite mari, situată în zona Freidorf.

„Teatrul Național nu avea spații pentru ateliere, spații pentru decoruri. Se suda afară, în curtea interioară. Dacă ploua, nu se putea suda. Practic, decorul depindea de condițiile meteo. Am primit de la primărie, în comodat, un hectar de teren în Freidorf și am cerut bani Ministerului Culturii pentru construcția acestei fabrici de decoruri, o linie de producție de decoruri, pentru că a fi meseriaș de teatru este ceva special. Un tâmplar de teatru nu este un tâmplar obișnuit. Sunt materiale speciale, implică o procedură diferită. (…) Avem acolo ateliere de tâmplărie, mecanică, de butaforie, pictură. (…) Pe instituțiile publice noi nu am putut aplica pe fonduri europene pentru că nu sunt pentru așa ceva. Sau fonduri de dezvoltare – nu există.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Ada Hausvater.

Fabrica de decoruri a Teatrului Național Timișoara ar putea deservi întreaga regiune, mai spune Ada Hausvater. Suma necesară continuării demersului ar fi de aproximativ 5 milioane de lei.

„O să vorbesc cu domnul ministru al Culturii să alocăm resursele necesare, mi se pare o idee foarte bună, care poate să genereze inclusiv venituri, să realizezi o fabrică de decoruri care pot fi comandate de orice instituție de teatru sau o instituție de spectacol. Și voi sprijini acest proiect.”, a spus și Ludovic Orban în cadrul vizitei de la Timișoara.

Orban a făcut referire și la continuarea lucrărilor la Sala 2 a Naționalului pentru care ar fi necesară alocarea de resurse guvernamentale. Sala 2 a fost transferată din proprietatea CL Timișoara în proprietatea statului, în administrarea Ministerului Culturii.

„Noi avem un studiu de fezabilitate aprobat, care între timp a și expirat, pentru mansardarea Sălii 2. Acum are un regim de înălțime de 4,5 m, vrem să o înălțăm la un nivel de 11 m,  un pod care să acopere întreaga sală ca să poată fi folosită mai ușor. (…) Capitala culturală va însemna dezvoltare economică, iar cultura e un motor fundamental pentru dezvoltarea economică. Cred că e un motor fundamental și pentru sănătate., a explicat managerul TNT.

Foto: Facebook/Teatrul Național Timișoara

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/