EXPLOZIV. Șantaj și intimidare la „Eftimie Murgu”! Ministrul Câmpeanu a aflat totul!

Scandalul de corupție din universitatea reșițeană și intenția de fuziune prin absorbție cu Universitatea de Vest din Timișoara au generat reacții dure din partea unor actuali profesori reșițeni, dar și a fostului rector, Ion Vela. Aceștia au lansat acuzații deosebit de grave la adresa actualei conduceri, acuzații despre care a aflat și ministrul Educației și Cercetării Științifice.

Ion Vela l-a vizitat la București pe ministrul Sorin Câmpeanu pentru a discuta despre problemele Universității „Eftimie Murgu”, ocazie cu care i-a înmânat și un înscris, semnat de alți trei profesori universitari: Ion Piroi, Eugen Răduca și Ileana Rotaru. „Am avut o întâlnire de 45 de minute cu domnul ministru, cerându-i în principal două lucruri: menținerea identității Universității «Eftimie Murgu» și efectuarea unui control pentru a se face curățenie în universitate”, a precizat fostul rector în cadrul unei conferințe de presă.

Vela a detaliat apoi discuția cu ministrul Educației: „Am mai cerut numirea unui rector interimar, pe trei sau patru luni, până la alegeri, având în vedere falimentarea universității, imaginea negativă și alte aspecte care au dus la această situație. Am cerut să vină ANAF-ul, să verifice. Domnul ministru ne-a spus că nu are autoritatea, dar va trimite corpul de control. Legea spune că dacă se constată abateri, corpul de control cere senatului destituirea conducerii. Dacă senatul nu aprobă, hotărăște ministerul și propune un rector interimar. Dacă se constată că universitatea trebuie desființată, atunci se cere o inițiativă legislativă. Dânsul nu poate și nu are autoritatea să ceară ANAF-ului, dar va trimite corpul de control”.

leader board 728 x 90 px

Express de Banat a intrat în posesia documentului care a ajuns la minister și în mâna lui Sorin Câmpeanu, document în care se fac afirmații și acuzații grave la adresa actualei conduceri a universității. „Universitatea «Eftimie Murgu» este în prezent în stare falimentară datorită managementului financiar defectuos. Pentru a o scoate din starea actuală de faliment propunem «destituirea întregii conduceri» (un rector, 3 prorectori, 3 decani, 3 prodecani, un director general administrativ, un contabil-șef), din următoarele motive: falimentarea universității; demolarea Casei de Cultură a Studenților în anul 2009 după ce în anii 2006-2007 se investiseră sume de bani consistente; modul de înstrăinare a ambarcațiunii fluviale «371U» de la Complexul turistic Coronini; organizarea defectuoasă a activității școlii doctorale, folosirea șantajului și intimidării în activitatea de conducere; ascunderea unor documente la controlul Curții de Conturi”, sunt aspecte ce i-au fost aduse la cunoștință ministrului Câmpeanu.

Vela, Piroi, Răduca și Rotaru cer ministerului respingerea fuziunii cu UVT deoarece „actuala conducere a adus UEMR în stare de faliment și trebuie să răspundă de acest fapt, înainte de a propune soluții de unire cu alte universități”. Contactată de Express de Banat pentru o eventuală replică dată contestatarilor săi, Doina Frunzăverde, rectorul UEM, a spus: „Nu comentez declarațiile domnului Vela!”. Referitor la negocierile cu Universitatea de Vest pentru fuziunea prin absorbție, Doina Frunzăverde a precizat că acestea „au început și vor continua”.

Comments

 1. Vasile zis Bombardierul says:

  SOC! GROAZA! SOC SI GROAZA!

  Propun schimbarea activitati Universitatii din Resita intr-un azil pentru refugiati sirieni, poate asa vom avea ceva cu care ne putem mandri in orasul acesta.

 2. Adam says:

  Ce mai vrea si Vela? Timpul lui a trecut. Sa fie sanatos sa-si consume pensia, sa ne mai lase…Cand era si senator si rector? Ce vremuri bune!O parte din “faliment” isi are radacinile de pe vremea lui. Asa ca “ciocu mic”.

 3. Cetățeanul says:

  Traseistul ăsta politic de 100 de ani văd că nu se lasă,dute domne și joacă sah în parc,stai cu nepoții,mergi la băi…Lasă-ne cu teoriile,ce ai făcut cât ai fost parlamentar?ce ai făcut cât ai fost rector?Nimic notabil…Ia-te de mână cu lăudacul de la radio și beți o țuică,depanați amintiri din epoca comunistă etc…

 4. Cristian says:

  Razboi la UEM Resita. Dar la actualii studenti se gandeste cineva ? Va incepe un nou an universitar ??????

 5. Ionut says:

  Vela, Piroi, Raduca. Simbolul calitatii… Mai lipseste Manescu. Ce parere au profesorii Vela si Raduca despre angajarea fiului, respectiv a sotiei ca si cadre didactice, in mandatul in care unul era rector iar al doilea sef de catedra?

 6. Ioan says:

  Calmati-va ca poate stiu ce fac, stati linistiti.

 7. Un Resitean says:

  Dar nimeni nu ii intreaba pe profesorii Raduca de cei 250-300 de euro pe care ii percepeau pentru eliberarea lucrarilor de licenta la inginerie sau????

 8. FOST STUDENT says:

  VELA A AJUNS SA VORBEASCA DE CORUPTIE PE VREMEA LUI SE PLATEAU EXAMENELE CA TAXELE LA PRIMARIE STATEAI LA RAND LA CABINTELE PROFESORILOR. STIE CINEVA CATE CASE ARE DOMNUL VELA IN RESITA DIN SALARIUL DE RECTOR??????

 9. A Gore says:

  Cind vorbeste despre coruptie, Vela stie! Ca si ciracul sau DDG care uite cu ce se ocupa de cind nu mai lacrimeaza in direct din varful dealului:
  http://www.cotidianul.ro/uniunea-ziaristilor-profesionisti-pusa-pe-butuci-de-socotitorul-de-cornere-dd-glavan-253139/

 10. doru says:

  Saracul Dl. Vela
  Niciun cuvant despre calitatea invatamantului de la UEM…
  De parca am vorbi despre o macelarie sau vreun atelier de geamgii…
  Domnilor, aici vorbim de o SCOALA, despre ceea ce va insemna viitorul copiilor nostri!
  Fereasca Domnul ca vreunul dintre dvs. sa mai continue, asa cum s-a intamplat in trecut… parca ar fi mai bine fara asa “Universitate”…

 11. hector moreno says:

  Tovarășul Vela,un adevărat erou obosit al muncii socialiste,este,probabil,un soi de artefact,domnia sa fiind absolvent al uneia din facultățiile muncitorești din anii de început ai comunismului în România!Câți„specialiști” de genul acesta mai sunt pe statele de plată din învățământul universitar românesc astăzi?…Cât despre calitatea învățământului de la Universitatea„ Eftimie Murgu„ ce să mai vorbim…Dacă nu te calcă căruța,fiindcă tramvai nu mai avem,ești absolvent competent beriliu…Dar,pentru că mai este un dar,este de-a dreptul surprinzătoare evoluția tovarășului ex căpitan de securitate Mihăilă și a fostului oberchelner Borduz în calitate de cadre didactice la această universitate de mare valoare teoretică și mai ales practică…A dracului lovitura aia de stat din 1989,a răsturnat complet întreaga scară de valori!…De pildă,la postul reșițean local de televiziune, Banat TV.,un fost subofițer de miliție((de la circulație)realizează emisiuni de cultură,seri de poezie,cenaclu literar etc. live,în direct!…Bă, suntem nebuni sau imbecili!?…Dar asta nu înseamnă mai nimic, dacă ne gândim la faptul că, un fost decorator de vitrine și pictor de lozinci de pe vremea regimului comunist este directorul teatrului din Reșița!..Da domnule,dar „ Jumerilă” a îmbrăcat„cămașa morții”în decembrie 1989,a plecat mai apoi, vreme de mai bine de zece ani, în Canada,până s-au mai liniștit apele ,după care s=a întors în calitate de „artist plastic” în Reșița,orașul devenit muzeu al fostei industrii siderurgice și constructoare de mașini,pe care un prim-ministru post decembrist( astăzi liberalul Petre Neulander Roman)a catalogat-o drept un morman de fiare vechi(sic!)…Și mai spun unii că în Reșița avem societate civilă…