Ilie Iova, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin și candidat din partea PSD pentru Primăria Caransebeș, e urmărit penal și acuzat de lucruri deosebit de grave în dosarul de crimă organizată privind devalizarea stațiunii de pe Valea Cernei!
Ieșit din sediul DIICOT Caraș-Severin, unde a fost audiat câteva ore de procurori, Ilie Iova e explicat că nu are niciun amestec în jaful de proporții de la Băile Herculane și că singurul lucru pe care l-a făcut a fost să încerce să ajute societatea Hercules și pe angajații acesteia, care nu-și primiseră salariile. Pentru a fi și mai convingător, actualul vice CJ a ținut o zi mai târziu o conferință de presă, în care a prezentat chiar și câteva documente ce-i poartă semnătura, documente pe care le-a xerocopiat la acea vreme gândindu-se că, poate, la un moment dat, cineva îl va lua la întrebări. Și l-au luat. Procurorii DIICOT! Iar aceștia spun cu totul altceva despre Ilie Iova și despre grupul infracțional care a devalizat „Perla Banatului”.
Director executiv până în luna iunie 2008, Iova, arată procurorul de caz, este una dintre persoanele care, alături de lider, adică de Iosif Armaș, a constituit grupul infracţional. El a făcut parte din conducerea societății SC Hercules SA înainte de data intrării în insolvenţă a SC Argirom Internaţional SA, astfel că, la data creării grupării infracţionale, era o persoană de încredere, rudă, dar şi apropiată liderului, dispusă să sprijine gruparea prin semnarea unor contracte, convenții care au dus la crearea unor titluri executorii şi la executări silite.
„Prezența sa efectivă în gruparea infracţională a fost relativ una scurtă, însă în perioada de timp în care a făcut parte din grupare activitatea sa infracțională o apreciem ca fiind una substanțială”, scriu procurorii, care îi reproşează direct că a contractat el însuși, în numele firmei, împrumuturi în condiții suspecte, recunoscând remiterea împrumuturilor la date anterioare încheierii contractului de împrumut, girând asemenea împrumuturi cu bunurile SC HERCULES SA.
La data de 29.01.2008, SC HERCULES SA, prin directorul executiv Ilie Iova, încheie cu Astrid Beatrice Hrelescu un contract de ipotecă execuțională prin care garantează un împrumut de 150.000 de lei, sumă care ar fi fost dată de fapt în 2007 de Hrelescu Beatrice Astrid şi garantată cu imobilul „Birouri IBTH”. În aceeași zi, SC HERCULES SA prin acelaşi director executiv Ilie Iova încheie cu Astrid Beatrice Hrelescu şi contractul de împrumut cu ipotecă execuțională prin care SC HERCULES SA este împrumutată cu suma de 100.000 de lei, împrumut garantat, de asemenea, cu acelaşi imobil. Din suma de 100.000 de lei, suma de 30.000 de lei este plătită prin cont, iar suma de 70.000 de lei este primită în numerar.
La aproximativ o lună de la cele două contracte, Hrelescu solicită executarea silită aferent contractului de ipotecă execuțională. Prin actul de adjudecare nr. 30/29.04.2008, Hrelescu dobândește imobilul clădire IBTH, înscris în CF nr. 30458 Băile Herculane, contra sumei de 273.000 lei. Ulterior, Beatrice Astrid și Iancu Hrelescu vând imobilul către persoane din anturajul liderului: Axente Obrejan, şi, mai apoi, Valeriu Verbiţchi. În momentul de față, clădirea îi aparține lui Cristian Vela, viceprimarul comunei Armeniş, ginerele lui Marcel Vela, fiind cumpărată în 2015. Această ultimă tranzacție nu a intrat însă în atenția procurorilor.
Prin contractul de împrumut nr. 1777/06.05.2008, Beatrice Hrelescu împrumută SC HERCULES SA, tot prin Iova Ilie, cu suma de 286.875 lei. Banii ar fi fost dați în perioada 18.04.2008 – 01.05.2008 (anterior încheierii actului), împrumutul fiind garantat cu bunurile societății. După modul de lucru anterior descris, acest împrumut a stat la baza executării silite (alături de alte acte de împrumut încheiate cu aceeaşi Beatrice Hrelescu) a patru imobile din patrimoniul societății: Clădire Băi Termale APOLLO, Clădire Baia Termală HEBE, Spital pentru militari și ofițeri – PAVILION, Sanatoriul medical Balnear – PAVILION 3 (actual Hotel APOLLO).
Imediat după ce a fost audiat de procurori, Ilie Iova a explicat că, de fapt, banii ar fi fost împrumutaţi atunci, şi nu anterior, pentru plata salariilor restante. Procurorii spun că, de fapt, aceste împrumuturi s-ar fi făcut efectiv în 2007 şi că în 2008 au fost semnate doar actele. În aceste condiții, situația lui Ilie Iova nu e așa de simplă cum a lăsat acesta să se înțeleagă, el fiind acuzat de fapt că a semnat acele documente știind că, în realitate, nu sunt altceva decât paravanul unor înstrăinări ilegale de imobile din Băile Herculane.
CITEȘTE ȘI:
Procurorii au concluzionat că ILIE IOVA, în perioada ianuarie 2008- iunie 2008, a constituit alături de Iosif Armaș un grup infracțional organizat, fiind omul de încredere al acestuia în scopul comiterii mai multor infracțiuni de delapidare, spălare de bani, înșelăciune, abuz în serviciu. „Fapta inculpatului IOVA, care a permis, profitând de calitatea de Director executiv, contractarea unor împrumuturi în numele SC HERCULES SA, în condiții dezavantajoase, cu termen scurt de rambursare, garantate cu bunurile societății, care ulterior au dus la executarea silită a imobilelor – situația împrumuturilor acordate pe termen de 30-60 de zile, fără dobândă și cu posibilitatea executării de îndată, întrunește în drept elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu. Fapta prin care a contractat el însuși, în numele firmei, împrumuturi în condiții dezavantajoase pentru societate, contracte care au dus la crearea unor titluri executorii, iar în urma executărilor acestora s-au scos șase bunuri din patrimoniul SC HERCULES SA, întrunește în drept elementele constitutive ale infracțiunii de delapidare. Fapta inculpatului IOVA, care în 2008 a contribuit la transferul unor sume de bani, cunoscând originea ilicită a acestor sume de bani, respectiv faptul că provin din încheierea unor contracte fictive, sume de bani însușite de membrii grupului prin plata drepturilor salariale, în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite a acestor bunuri, întrunește în fapt elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la infracțiunea de spălare a banilor. Faptele reținute în sarcina inculpatului ILIE IOVA se află în concurs real de infracțiuni”, au stabilit organele de cercetare penală, care l-au plasat pe vicele administrației județene sub control judiciar.
CITEȘTE ȘI:
Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte senzaționale despre jaful de la Herculane!