EXCLUSIV. Un laborant de la „Eftimie Murgu” mărturisește cum aduna șpăgile pentru examene la Facultatea de Inginerie!

Mai mulți studenți le-au cerut celor de la Direcția Generală Anticorupție în momentul în care aceștia au descins la universitatea din Reșița, mai exact la Facultatea de Științe Sociale, să revină și la Facultatea de Inginerie, unde ar fi nevoie de autocare ca să fie ridicați toți profesorii corupți. Primele mărturii care susțin acele afirmații au trimis deja în judecată un profesor de „Analiză matematică”!

Un laborant s-a hotărât să vorbească și despre problemele de la „Inginerie” după ce ancheta DGA de la „Științe Sociale” a provocat un adevărat cutremur în mediul academic din Reșița. În urma dezvăluirilor acestuia, Andrea Minda, lector universitar la disciplina ,,Analiză Matematică”, Facultatea de Inginerie şi Management din cadrul Universităţii ,,Eftimie Murgu” din Reşiţa, instituţie în care lucrează din anul 2001, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin au reținut în rechizitoriu faptul că, în anul şcolar 2011 – 2012, în sesiunea ianuarie-februarie, au promovat la această disciplină de învăţământ numai 10 la sută dintre studenţii de la facultăţile de ,,Inginerie Electrică şi Informatică”, respectiv,,Ştiinţe Economice şi Administrative”, existând indicii că aceştia o vor cointeresa financiar pe inculpata Minda pentru a obţine note de trecere la sesiunea de restanţe. Lucru care s-a și întâmplat, după cum a mărturisit un laborant în de la Facultatea de Inginerie şi Management, coleg cu Andrea Minda.

„Din probele administrate în cauză, a rezultat că acesta a oferit inculpatei sume de bani pentru promovarea unor studenţi care aveau restanţă la disciplina Matematică. În prima declaraţie, datată 05.09.2012, a relatat că, în cursul lunii iunie 2012, a fost abordat pe holul universităţii de doi studenţi din anul I, ale căror nume nu le-a reţinut, care l-au rugat să-i ajute să obţină o notă de trecere la materia predată de profesoara Minda. În acest sens, i-au dat suma de 80 euro (câte 40 euro fiecare) pentru a o remite inculpatei cu scopul de a li se acorda note de promovare.  Astfel, în data de 25.06.2012, s-a deplasat în biroul profesoarei Minda din incinta unităţii şcolare, căreia i-a înmânat un bilet pe care era notat numele celor doi studenţi şi suma de 80 euro de la aceştia. În aceleaşi împrejurări, i-a remis şi suma de 40 de euro pentru studentul BDA, din anul II, indicându-i numele acestuia. Inculpata a primit banii, spunând că e necesar ca studenţii să formuleze o cerere prin care să solicite reexaminarea şi să o ducă la secretariat”, a povestit laborantul.

Ulterior, în cursul lunii iulie 2012, laborantul a fost din nou abordat de doi studenţi, din anul II, care i-au solicitat ajutorul pentru a promova la disciplina ,,Analiză matematică”, sens în care i-au dat suma de 80 euro pentru a o remite profesoarei Minda cu scopul de a obține o notă de trecere. S-a procedat la fel. I-a înmânat șpaga în biroul profesoarei, dar și un bilet cu numele studenților respective.

Cu prilejul audierii, inculpata Minda a negat săvârşirea infracţiunii de luare de mită, arătând că nu a pretins şi nici nu a primit sume de bani sau alte bunuri de la studenţi pentru a-i favoriza la examene. A mai arătat că îl cunoaşte pe laborant, însă nu colaborează direct cu el, precizând: ,,Acesta vine în cabinetul meu de mai multe ori pentru mici reparaţii”. Procurorul a concluzionat însă altceva: „Maniera în care laborantul se adresează cadrului didactic Minda, în biroul acesteia, unde se deplasează pentru a discuta despre examenele ce urmează a fi susţinute de studenţi, denotă faptul că între cei doi exista o înţelegere, relaţionarea dintre aceştia având legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu ale inculpatei”.

Coroborând toate probele administrate în cursul urmăririi penale, Parchetul susține că rezultă cu certitudine faptul că Andrea Minda a luat șpagă de la cel puțin doi studenți.

Comments

  1. Flavius D says:

    Vasileeeeee, ce nu spui ca iti luai si tu cota parte pt. fiecare “interventie” pe la profesori, si mai zi ca mergeai la mai multi, nu numai la Minda….

  2. Sorin T says:

    Stanciule, povesteste-ne si noua cum procedai tu pe vremea studentiei tale! Hai ca s-au prescris faptele si nu se cheama autodenunt.