Declarația vicepreședintelui PNL, Sorin Frunzăverde, potrivit căreia statul devine acționar la UCMR a declanșat o serie de reacții în rândul celor care răspund acum de soarta uzinei.
„Marele” investitor INET, care până acum scotea cu greu bani din buzunare, își va pierde puterea de decizie în cazul în care mai marii guvernului decid astăzi ca să transforme datoriile UCMR în acțiuni. În cazul în care elvețienii doresc, totuși, să păstreze pachetul majoritar atunci vor trebui să vină cu o majorare de capital și să investească bani serioși în uzină și nu „vrăjeli” ca până acum, potrivit reprezentantului firmei de insolvență.
„Este un plan pe care l-am discutat cu trei miniștri de finanțe până acum. De anul trecut din februarie se discută acest subiect, pentru că la un pasiv de 200 de milioane de euro, UCMR doar așa poate fi salvat. Datoria la AVAS este de 18 milioane de euro, iar la ANAF de peste 100 de milioane de euro. Cu un profit de un milion de euro nu poți plăti pasivul lăsat de alții, care acum dau sfaturi”, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euroinsol, firmă care a fost responsabilă de soarta uzinei, aflate în insolvență. Acesta este de părere că transformarea datoriilor în acțiuni înseamnă, de fapt, renaționalizarea uzinei.
„Este o situație care nu poate fi imputată statului. Statul a finanțat, a ajutat, a reeșalonat datoriile uzinei, însă planul și convenția nu au fost respectate de alții. Mai mult, în această situație, statul devine acționar majoritar la UCMR”, a subliniat Remus Borza.
Ce spun liderii de sindicat
Președintele BNS Caraș-Severin, Nicolae Drăgan, a devenit pentru prima dată optimist. „Mă bucur că după lupte grele se întâmplă ceva frumos! Este o muncă văzută și o muncă nevăzută, dar cea majoră e cea nevăzută. S-a salvat în al 13-lea ceas! Puteam să rămânem 2000 de angajați, dar poate pe parcursul anilor se vor mai face angajări. Ca cetățean al Reșiței, sunt convins că UCMR nu va mai avea probleme pentru că aceste unități hidro înseamnă 30 de ani de muncă de acum încolo. La tot sistemul este ceva de lucru”, a declarat liderul de sindicat pentru www.expressdebanat.ro .
Sfaturi pentru noii „directori”
Președintele BNS este de părere că uzina poate fi exploatată și în alte direcții, astfel încât să fie adusă pe profit. „Ce le spun eu acestor directori de la stat? Să gândească într-adevăr pentru uzină, pentru că UCMR poate să facă mult mai multe, nu doar turbine. Societatea a renăscut a doua oară, a avut o șansă de una la un milion. Angajații sunt liniștiți acum. Pe undeva e bine că s-a putut face și o restructurare, dar nu chiar corectă sută la sută, pentru că au rămas multe neamuri. E o realizare, dar, repet și insist, a celor văzuți și a celor nevăzuți”, a subliniat liderul BNS.
Stabilitate pentru reșițeni
Și președintele Cartel Alfa apreciază decizia ca fiind una bună. „Este singura care în momentul de față oferă o perspectivă pentru UCMR. Este în concordanță cu ceea ce au spus specialiștii din interiorul societății. Ar mai trebui făcut un pas, să accepte intrarea societății în holding cu Hiroelectrica. Dacă se rezumă doar la faptul că statul e acționar majoritar, iar pe viitor încearcă să o privatizeze, nu e o soluție viabilă pe termen lung. Dacă e introdusă în acel holding, așa cum era pachetul de propuneri al specialiștilor, atunci UCMR va intra într-o zonă de echilibru care va da mai multă siguranță angajaților și comunității”, a concluzionat Marian Apostol, președintele filialei județene a Cartel Alfa.
CITEȘTE ȘI: Statul redevine acționar majoritar la UCMR. „Și Hidroelectrica, și UCMR ies din insolvență!”
Vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde, a făcut public faptul că datoriile Uzinei Constructoare de Mașini din Reșița se vor transforma în acțiuni ale statului român.
Cum au activat Chebuțiu și Preda datoriile istorice ale UCMR
Cei doi foşti manageri ai uzinei reşiţene sunt găsiţi vinovaţi de către specialişti pentru intrarea în insolvenţă a societăţii. Chebuţiu şi Preda sunt arătaţi cu degetul pentru plăţi privilegiate şi neprioritare.
FOTO: ARHIVĂ
In fotografie e primarul Mihaitza care a dat fuga la ucemeristi sa le dea el primul stirea pe care a lansat-o Frunzaverde? sau invers? a fost intai Mihaitza sa le spuna, dupa care ucemeristii i-au spus lui Frunzaverde, care v-a zis voua, la presa? sau si-au dat mina si au zis: Ba Misule, da tu vestea la muncitori, ca esti social democrat si dau eu vestea la presari, ca astia e mai liberali? sint sigura ca toata munca nevazuta de care zice Dragan a facut-o modestul Mihaitza. o fotografie cu el in prim plan nati gasit? luati-o pe cea de pe saitul primariei, ca e draguta. de cand a luat bacul
Papagalul ala de primar ce cauta in fotografie ca nu stie bine nici pe unde se intra in uzina.
Statului nu ii poate fi imputat nimic, niciodata, peentru ca Statul este infailibil. Daca statul era asa destept, de ce n-a facut miscarea asta geniala cu transformarea datoriilor in actiuni in 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007 samd? Sau chiar in 2004, toamna, dupa alegeri? Daca transformarea datoriilor in actiuni inseamna renationalizare, activitatea d-lui Borza ” reprezentantul Euroinsol, firmă care a fost responsabilă de soarta uzinei, aflate în insolvență” poate fi considerata un succes? Un succes personal sigur. Doar la iesirea Hidroelectrica din insolventa pe 26 iunie, acest Geo Bogza al povestilor despre insolventa, va primi un onorariu de peste 2,2 milioane de euro, bani care se adauga la cei 50.000 euro pe care ii primeste lunar. Plus niste limbi apasate in Express de Banat, din partea casei.
Oana, iar te faci de rusine. Pai din fotografia aia nu a mai ramas decat burtosu ala in rest pe toti i-a dat Ursoniu cu Borza afara. Tu ne prezinti o fotografie cu primarul din campania electorala? Unde este realitatea, ca noi nu o vedem?
E bine ca Dragan le da sfaturi acestor directori de la stat, ca Ursoniu pana acum a tot stat nu a facut nimic, iar de avocat doar imagine in tresa si bai din fier vechi.
Lasa vrajeala cu o situație care nu poate fi imputată statului. Datoriile sunt facute tot pe vremea cand statul era actionar si Obadau mare director, asa ca Borza sa-si faca intai temele, nu sa fie demagog si sa-si umfle buzunarele palavragind. Nu a facut nimic bun pentru uzina de cand e mare administrator. A papat contractele pe care le-a gasit servite, a dat oameni afara si acum incaseaza comison…gras!
da, e din canpanie poza, cin a fost prnmarul sa ne spuna ca el rezolva. Frunza doar se da smeker cu declaratii, mai mare trecere are dl. Stepanescu la guvern. ca el tace si face. pe el nul intereseaza imagine ca pe Frunza, care numai gura e de el. V-om sarbatori salvarea UCMR de zilele resitei. De acea se tine acolo, pe bulevardul spre Cilnic, pentru ca va fi o sarbatoare pentru toti. Multumim domn primar pentru tot ce face-ti pentru orasul nostru.
Care sularie aia care au mutat-o la Calnicel? Toto comunist, ca nu ai uitat vremurile, multumim conducatorului iubit ca ne calauzeste, mamei care ne-a facut, tatalui care ne-a crescut, primarului ca ne da mici. Ce sarbatoresti fraere, ca prin tara la Hidroelectrica se schimba directori se dau oameni afara, sigur la tine va tine pe toti ca sunteti buricul pamntului. Vrajala !
gigi, esti un bou si un papagal. n-ai decat sa ciugulesti panselutzele lu’ Mihaita care te-a dus de minti de parca ti-a dat etnobotanice. normal ca o sa se laude la zilele Resitei ca el a salvat UCMR-ul si de-aia hai sa tragem hora mare in jurul Cilnicelului… tie o sa-ti dea micu gratis, precis… vezi ca deja pregateste discursul de inminare a titlului de cetatean de onaore al Resitei pentru Bogza. n-a resuit sa treaca hotarirea la ultima sedinta, dar o pregateste pentru luna viitoare. poti sa-i pupi atunci pe amandoi, sa nu-ti spun unde
e BORZA, nu Bogza
BORZA – BOGZA, IMPOSTOR – COMPOSTOR, TOT UN DRAC
Draga Oana imi place modul de gadire al colegului tau care ne scrie”Acum, însă, s-a întâmplat ceva surprinzător. UCMR-ul a revenit în proprietatea statului, deci e din nou a poporului, a reşiţenilor. Mă întreb dacă vechea iubire, aproape stinsă, va renaşte cu aceeaşi intensitate. Dacă va renaşte, va mai fi la fel de romantică? Iar, dacă va fi romantică, va fi şi cu folos? Şi, dacă va fi cu folos, pentru cine va fi folosul? Parcă văd că directorul uzinei va fi schimbat şi va fi instalat unul nou, ambiţios, pe criterii politice.” Tu care esti confidenta directorului si a primarului si le faci futografii la cald ne poti raspunde la intrebarile lui Matei. Ajunge Nicoleta director ca este PSD? Ce ne spune mama Omida?
INET-ul a fost prostit sa preia compania cu datorii si sa si bage bani 10 ani….
Mai bine ati sapa sa vedeti la ce se refera Dragan cu „nevazutele” inainte sa dati iara vina pe Chebutiu.
Ce sa sapi, ca e clar… norocul vostru cu Chebutiu ca nu s-a lasat si din 2009 lucreaza la subiect…La el se referea si Dragan si Frunzaverde, dar nu o spun deschis.