Potrivit unor surse neconfirmate oficial, în cursul zilei de astăzi, Guvernul Ponta a luat o decizie istorică pentru Reșița: să renaționalizeze unul dintre cei mai mari angajatori ai județului.
Intenția Guvernului a fost făcută publică încă de acum câteva luni, atunci când președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, anunța acest lucru. Liderii sindicali au primit cu reținere informația, dar se pare că decizia luată astăzi a ridicat orice incertitudine legată de soarta uzinei. Cei din conducerea uzinei nu au putut fi contactați în cursul acestei seri.
Șomeri până în octombrie
Din 15 iulie, aproape 1.000 de angajați ai uzinei au rămas acasă din cauza lipsei comenzilor. Cu toate acestea, oamenii și-au primit 75 la sută din salariu. Decizia s-a aplicat până în luna octombrie pentru majoritatea angajaților, în total mai acționând în cadrul uzinei doar 1.590 de persoane. Naționalizarea UCMR-ului le va salva slujbele reșițenilor și va menține încă vie legenda uzinei constructoare de mașini.
CITEȘTE ȘI: APROAPE 1.000 UCEMERIŞTI, ÎN ȘOMAJ TEHNIC
Cine a activat datoriile istorice
Privatizarea uzinei a ajutat într-adevăr la stoparea datoriilor atât față de stat, ce se ridicau la 56 milioane de lei, cât și scutirea de la plata dobânzilor şi a penalităţilor în sumă totală de peste 114 milioane lei, la care se adaugă cele 11,5 milioane lei, obligațiile bugetare restante ce au fost eșalonate pe cinci ani. Toate aceste beneficii însă erau primite cu o condiție: UCMR-ul să achite până la 1 noiembrie 2009 suma de 11.400.000 lei. Astfel că, la data de 20 decembrie 2009, ANAF a reactivat datoria istorică de 168 de milioane de lei şi un rest de plată din debitele eşalonate, în sumă de 1, 6 milioane, pentru că suma de 11.400.000 lei nu a fost achitată. Neachitarea datoriei istorice a determinat ANAF să pună poprire pe conturi, lucru ce a dus la paralizarea activităţii uzinei. Contractele n-au mai putut fi respectate, potenţialii clienţi n-au mai avut încredere în UCMR după arestarea celor doi manageri, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, și așa a început declinul uzinei.
CITEȘTE ȘI: CUM AU ACTIVAT DATORIILE ISTORICE ALE UCMR
Revenim cu declarații la cald ale liderilor politici! Rămâneți cu Express de Banat!
Intrebarea este cine esti Ovidiu Marius Gheorghe ? Dar la aceasta intrebare nu o sa primesc raspuns, ca in afara de a injura pe facebook vad ca nu faci nimic. Pe unde o fi marele profesionist Obadau nu te intrebi? Datoriile astea pe care le-a facut pana la marea privatizare cum a reusit sa le stranga, ca tot el i-a aburit pe Frunza si compania sa vanda UCMR-ul la privati. Conducerea uzinei care nu a putut fi contactata pe unde o fi nu te intrebi? Istorici astia nu ne spuncum a inceput declinul uzinei din 20 decembrie 2009, la cinci ani dupa privatizare, sa ne explice domnisoara sau doamna Toma ce s-a intamplat intre timp, ca seful ei nu poate ca face fotografii la Costinesti cu studentii. Pote intelegem ca privatizarea a avut loc tocmai pentru ca UCMR era intr-o situatie imposibila: “…datoriilor atât față de stat, ce se ridicau la 56 milioane de lei, cât și scutirea de la plata dobânzilor şi a penalităţilor în sumă totală de peste 114 milioane lei, la care se adaugă cele 11,5 milioane lei, obligațiile bugetare restante ce au fost eșalonate pe cinci ani.” Contractele care nu s-au respectat au fost tot “istorice” sau au fost nou încheiate? Dupa revenirea lui Obadau clientii nu s-au omorat sa-l viziteze, ar fi trebuit sa devina mai increzatori. Oare de ce nu a fost asa? De ce neincredere? De ce doar cei care aveau facturi de incasat ii sareau in carca? Foarte interesant, domnule Gheorghe, ar fi poate sa intrebati ce zice actionarul majoritar care prin bunavointa celui care a vandut s-a trezit minoritar, conform articolului. Dar, de ce sa intrebi ca tot nu primesti raspuns. Pai si atunci de ce-ti mai racesti gura de pomana.
Asistam la momente inaltatoare, tovarasi! ceasul biruintei a sosit! Exploatatorii capitalisti au fost infranti iar clasa muncitoare a iesit intarita din lupta cu dusmanul de clasa. Uraaa, uraaaa! Guvernul Ponta a luat o decizie istorică pentru Reșița: să renaționalizeze unul dintre cei mai mari angajatori ai județului!!! PS. Voi cititi ce scrieti?