EXCLUSIV. Mascații, încolțiți la Câlnic! Un om a murit!

Din nou acuzații deosebit de grave la adresa Poliției din Caraș-Severin, după ce un om a murit în condiții oarecum neclare, iar trupele speciale s-au întors cu coada între picioare din cartierul reșițean Câlnic!

Polițiștii din Caraș-Severin au ieșit din nou cu imaginea și reputația șifonate, la fel cum s-a întâmplat și după jafurile armate din municipiu, nerezolvate nici după atâția ani, după răfuielile cu săbii și sticle incendiare din Muncitoresc la care au întocmit doar blânde dosare penale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice sau după loviturile spectaculoase date ca în filmele americane la Oțelu Roșu și Caransebeș. De data aceasta, oamenii legii, cei care garantează siguranță și încredere, s-au întors la bază cu autospeciala SAS avariată, dar și cu un om mai mult mort decât viu.

În seara de 5 august, în cartierul reșițean Câlnic au avut loc mai multe evenimente violente, care au necesitat intervenția Poliției și care s-au încheiat nefericit. Cu decesul unui om! Potrivit datelor oficiale obținute de la IPJ Caraș-Severin, „în jurul orei 23.35 a fost sesizat prin apel 112 un scandal în cartierul Câlnic. Un echipaj de poliție s-a deplasat la fața locului și pentru că acolo se afla un număr mare de persoane, a fost dirijat încă un echipaj de poliție pentru sprijin. De asemenea, a fost solicitat și sprijinul SAS (n.r. – Serviciul pentru Acțiuni Speciale). Până la sosirea polițiștilor SAS, cele două echipaje de Poliție au identificat trei persoane implicate în scandal, pe care le-au urcat în autospecialele Poliției pentru a le conduce la sediul Poliției Municipiului Reșița”.

În timp ce polițiștii plecau cu scandalagiii spre sediul IPJ, în apropiere a izbucnit un alt scandal, între doi bărbați, tată și fiu. Acesta din urmă ieșise în stradă și spunea că tatăl lui e beat și vrea să-i violeze soția. Incidentul a fost confirmat și de reprezentantul Poliției, Cecilia Dăneț: „La ora 00.01, a fost primit un apel pe 112, prin care s-a anunțat un alt scandal, în aceeași zonă. În jurul orei 00.10, un echipaj de Poliție și polițiștii SAS au ajuns în fața unui imobil, unde doi bărbați se loveau reciproc. Au fost identificați cei doi, tată și fiu, în vârstă de 54 și 27 de ani. Întrucât se aflau în stare de ebrietate și aveau un comportament agresiv, aceștia au fost imobilizați, încătușați și urcați în autospeciala SAS pentru a fi conduși la sediul Poliției. La plecarea autospecialelor de Poliție, din grupul de aproximativ 20 de persoane care asistaseră la încăierare, s-a aruncat cu un corp contondent, producându-se spargerea lunetei și îndoirea caroseriei autospecialei SAS. De asemenea, mai multe persoane au încercat să împiedice plecarea autospecialei SAS în care se aflau cei doi bărbați, acestea ținându-se cu mâinile de ușile mașinii. Polițiștii au folosit un spray lacrimogen pentru a putea fi îndepărtate aceste persoane. Blândețea cu care au acționat într-o astfel de situație polițiștii din Caraș-Severin e greu de înțeles. În orice altă țară civilizată, atacarea și obstrucționarea forțelor de ordine s-ar fi încheiat rapid, cu destui șifonați și încătușați, dar asta este acum o altă discuție.

Autospeciala SAS avariată a ajuns la sediul Poliției Municipiului Reșița la ora 00.25, unde cei doi bărbați au fost sancționați contravențional conform Legii 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. La un moment dat, în timp ce se întocmea procesul-verbal, bărbatul de 54 de ani a dat impresia că a adormit. „Deoarece bărbatul nu răspundea la stimuli, în jurul orei 1.10 a fost solicitat un echipaj al Ambulanței. La 1.30 a fost preluat și transportat la Spitalul Județean Reșița pentru îngrijiri medicale”, a precizat reprezentantul IPJ. Bărbatul, Georgică Sumanariu, a rămas internat până în dimineața de 15 august, când s-a constatat decesul! Familia bărbatului acuză acum Poliția din Caraș-Severin, care s-ar face vinovată de tragedie. Pentru că ar fi acționat cu exces de zel și chiar nejustificat!

„Cumnatul meu, Sumanariu Georgică, a fost ridicat din dreptul casei sale din Câlnic de către echipa de intervenție a Poliției și dus la secție. În urma unui scandal făcut de altcineva, a venit Poliția, undeva pe la orele 21-22. L-au confundat, am înțeles de la martori, l-au ridicat și la Poliție i s-a făcut rău. S-a solicitat o ambulanță, dar intrase în comă. În noaptea de 14 spre 15 a decedat. Acum l-am înmormântat. Mulți martori au povestit că a fost târât la mașina de poliție. Într-adevăr, el a fost sub influența băuturilor alcoolice, dar a fost târât și împins, s-a dezechilibrat și s-a lovit cu capul de roata mașinii. Alții au vorbit și de îmbrânceli și loviri, că a fost bătut. La picioare avea zgârieturi, semn că a fost târât. La secția de poliție am înțeles că nu putea să mai meargă pe picioarele lui și că unul l-a luat de-o mână și altul de alta”, acuză Ionel Bura, bazându-se în principal pe spuse ale martorilor și pe puținele documente pe care le are deocamdată la dispoziție. „Nu se știa bolnav, nu urma niciun tratament medicamentos, nu știam să aibă vreo boală cardiacă!”, a adăugat Roxana Silaghi, fiica victimei, pentru a întări și mai mult varianta familiei, și anume, că moartea lui Georgică Sumanariu este suspectă.

gif card de energie dacus 1000x100

„De ce nu i s-a făcut resuscitarea în sediul Poliției?! Pe certificatul de deces scrie stop cardio-respirator, infarct miocardic, dar la spital ne-a spus una dintre doctorițe că are niște leziuni craniene, că s-a scos edem cerebral, lichid. Foaia de observație scrie că la 12.45 a ajuns la UPU. La 2.45 a ajuns pe secția ATI”, se întreabă cumnatul bărbatului decedat.

Poliția din Caraș-Severin are însă o cu totul altă versiune despre cele întâmplate în seara de 5 august și respinge orice formă de vinovăție legată de moartea bărbatului. „În urma audierii fiului victimei a rezultat faptul că acesta împreună cu tatăl său ar fi consumat băuturi alcoolice la locuința unui cetățean de pe Strada Bistra, iar pe fondul unor discuții legate de soția sa, ar fi izbucnit o ceartă între el și tatăl său. Bărbatul la care se aflau a sunat la Poliție, cei doi plecând la locuința lor din Câlnic, în curte având loc o altercație. Fiul a mai declarat că l-ar fi împins pe tatăl său, acesta lovindu-se în zona capului de poarta curții. Cei doi au continuat scandalul în stradă”, a explicat Cecilia Dăneț, de la IPJ Caraș-Severin. Mai mult decât atât, în urma efectuării necropsiei, medicul legist a concluzionat că nu există raport de cauzalitate între leziunile suferite ca urmare a lovirilor și cauza decesului. Prin vocea Ceciliei Dăneț, IPJ Caraș-Severin mai face o precizare importantă: „Este exclus ca bărbatul să fi fost agresat în vreun fel de către polițiști, în cauză respectându-se întru totul procedura legală de intervenție în cazul unor astfel de situații”.

Familia are însă în continuare destule motive să creadă că bărbatul a murit din cauza intervenției oamenilor legii, care ar fi dat dovadă de exces de zel, intervenind într-un conflict domestic și în susținerea acestor acuzații prezintă câteva lucruri contradictorii. „După cinci zile de la scandal a primit acasă o amendă, dar pentru ziua de 6 august, când el era deja în comă! Mai mult, amenda a fost comunicată la un alt număr de casă decât cel la care a locuit el. Polițistul care a făcut procesul-verbal scrie că nu au fost martori, că nu a putut lua la cunoștință conținutul procesului-verbal, că era în stare avansată de ebrietate și nu a putut să-l semneze. E o minciună! Au fost martori acolo. Am înțeles că au luat și niște țigani atunci, că s-au pus în fața mașinii și că mascații au dat cu spray, că au ajuns mai mulți la spital. Un vecin are 21 de zile de concediu pentru că are probleme cu ochiul! Vrem să se facă dreptate! E o moarte suspectă! Am contactat un avocat, am fost în audiență la comandatul Poliției, s-au preluat țesuturi pentru necropsie, au trimis la Timișoara, lucrurile nu vor rămâne așa!”, susține Ionel Bura.

În cazul primului incident din seara de 5 august, polițiștii au aplicat amenzi celor trei indivizi implicați în scandal. În cazul celui de-al doilea,  bărbatului decedat între timp și fiului acestuia le-au fost aplicate sancțiuni, dar se fac cercetări și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și ucidere din culpă.

Poate fi învinovățit cineva că ar fi generat infarctul suferit de Georgică Sumanariu?! Polițiștii, cei care au spart geamul mașinii de Poliție, fiul său?! Rămâne de văzut! Până atunci, s-a deschis un alt dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, făcându-se cercetări în vederea identificării autorilor avarierii autospecialei SAS, autori care, așa cum spuneam, în orice altă țară din lume, priveau acum printre gratii, cu oasele serios îndoite!