Primarul Nelu Popa, cu legea pe lege făcând!

Lipsa de transparenţă din timpul administraţiilor Stepanescu şi Crina, clamată de Nelu Popa în campania electorală, este nimic pe lângă ce face acum noul primar al Reşiţei.

Odată ajuns la scaunul de primar, Nelu Popa se şterge la fund cu promisiunile făcute alegătorilor. Transportul public gratuit pentru toţi pensionarii a fost înlocuit cu eliminarea subvenţiilor la transport pentru jumătate dintre beneficiari. Introducerea autobuzelor electrice nu mai intră în discuţie. Organizarea unei dezbateri publice pe tema transportului public dorit de reşiţeni a fost înlocuită cu impunerea unei singure alternative: tramvaiul dorit de Nelu Popa.

Dacă-i pe şest, să fie!

Ultima probă de demagogie a venit în aceste zile. Din surse neoficiale, duminică, 21 august, am aflat că luni, 22 august, ar urma să aibă loc o şedinţă ordinară a Consiliului Local Reşiţa. Deoarece nu văzusem o astfel de convocare nicăieri în mass-media, am intrat ieri pe site-ul Primăriei Reşiţa. Pe prima pagină, nimic. Am mers la subpagina Consiliul Local, iar de acolo, la o alta, Şedinţe. Unde găsim diferite trimiteri la formate PDF cu dispoziţii de convocare a Consiliului Local. O descărcăm pe ultima şi dăm, astfel, de Dispoziţia 1779 din 16 august 2016 privind convocarea Consiliului Local în şedinţă ordinară. Care va avea loc în „data de 22 august 2016, ora 14.00, la Sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Reşiţa, parter“.

Luăm legătura cu colegi de la alte publicaţii din Caraş-Severin şi îi întrebăm dacă ştiu ceva despre şedinţa de azi a Consiliului Local Reşiţa. „Ce şedinţă?“, „Cum să fie şedinţă?“, „Nu e nicio şedinţă, nu s-a anunţat nimic!“ – au venit reacţiile fireşti din redacţiile contactate de Express de Banat. La fel cum ne miraserăm şi noi, de altfel, când primiserăm informaţia pe surse că primarul convocase o şedinţă pentru azi.

Are ceva de ascuns Nelu Popa?

Conform Legii administraţiei publice locale, şedinţele de consiliu local sunt publice şi, tocmai de aceea, „ordinea de zi a şedinţei consiliului local se aduce la cunoştinţă locuitorilor comunei sau ai oraşului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate“. Dacă vrea să respecte legea şi, implicit, să ofere cetăţenilor posibilitatea de a lua parte la principalele întruniri ale aleşilor locali, primarul unui oraş ar trebui să dea dovadă de maximă transparenţă. Exact aşa cum spunea candidatul Nelu Popa în campania electorală şi exact aşa cum nu face primarul Nelu Popa acum! Şedinţele ordinare de consiliu local sunt lunare, deci au loc una pe lună, în cadrul acestora urmând a fi dezbătute şi votate majoritatea proiectelor de hotărâre care decid viaţa de zi cu zi a întregii comunităţi. Tocmai de aceea, legea prevede că ele trebuie aduse aduse la cunoştinţa cetăţenilor, care au astfel posibilitatea să participe activ la principalele momente decizionale ale administraţiei publice locale. Această unică şedinţă din luna august a Consiliului Local Reşiţa este pe cale să aibă loc însă în condiţii de obscuritate, promovate în premieră, în istoria post-decembristă a municipiului, de către primarul Nelu Popa, cel care promitea că deschide Reşiţa şi Primăria Reşiţa spre transparenţă şi respectarea legii.

Dispoziţia de convocare are două articole. La primul, apar 28 de puncte pe ordinea de zi, dintre care 27 de proiecte de hotărâre, toate 27 având ca unic iniţiator „Primar – Popa Ioan“. Foarte probabil, ţinând cont de modul obscur în care sunt promovate, o parte dintre aceste proiecte nu trebuie să ajungă la urechea cetăţenilor Reşiţei, pentru ca aceştia să nu agite apele primarului înainte de supunerea la vot. Nu ştim care proiecte ar trebui ferite ochiului public. Poate cel cu modificarea statului de funcţii al Direcţiei „Poliţia Locală“ a Municipiului Reşiţa ori cel cu aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Direcţiei pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al Municipiului. Poate cel privind modificarea şi completarea Anexei nr. 3 la HCL nr. 339 din 15.12.2015 vizând stabilirea taxelor speciale pentru anul fiscal 2016. Poate proiectul prin care Direcţia pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat face schimb de maşini cu Aparatul de Specialitate al Primarului, cel din urmă alegându-se cu o Dacie Duster în schimbul unei autoutilitare Dacia Dokker. Poate cel cu Asociaţia CSM Metalul Reşiţa sau proiectul de revocare a HCL nr. 168/2009 privind vânzarea terenurilor din domeniul privat al municipiului, concesionate, ocupate de construcţii proprietatea unor persoane fizice şi juridice. Poate acela cu deşeurile intrate pe platforma din Dealul Lupacului şi eliminate la deponeul final. Ori poate cel cu aprobarea modalităţii de acordare a gratuităţii la transportul urban luptătorilor din Decembrie 1989 şi urmaşilor de eroi-martiri.

Prefectura, sesizată!

Dacă primul articol al dispoziţiei de convocare semnate de primarul Nelu Popa ridică multe suspiciuni, cel de-al doilea este simplu şi clar:

„Art. 2 – Dispoziţia se comunică:

– Prefectului şi Instituţiei Prefectului Judeţului Caraş-Severin;

– Mass-media“.

Dar pe cât de simplu şi de clar este acest articol, pe atât de fals e! Nu, domnule primar Nelu Popa, dispoziţia nu a fost comunicată mass-media! Ai semnat o dispoziţie care conţine două articole, iar pe al doilea Primăria Reşiţa îl încalcă flagrant, sub propria-ţi semnătură de „Primar Popa Ioan“! Eşti fantastic, domnule primar, n-ai nicio jenă!

Tot din surse neoficiale, aceleaşi care s-au dovedit credibile când ne-au dat informaţia cu dispoziţia dată pe şest de Nelu Popa, am aflat şi o variantă de scenariu vehiculată în preajma edilului-şef. În aceste zile, purtătoarea de cuvânt a primarului, Roxana Topală, se află în concediu de odihnă. Roxana Topală fiind moştenită pe funcţie de la fostul viceprimar cu atribuţii de primar Ioan Crina, Nelu Popa ar cam vrea să scape de ea înaintea expirării contractului acesteia, dar nu prea are cum. Aşa că este pregătit să pună orice viciu de comunicare al Primăriei Reşiţa pe seama purtătorului de cuvânt. Dacă doar atâta îl duce mintea pe primarul Nelu Popa, nu ne mai poate mira nimic! Ar trebui să fii bătut în cap ca să loveşti în interesele tuturor reşiţenilor pentru a-ţi rezolva tu, primar, o problemă minoră, de bucătărie internă!

În concluzie, ca să nu existe dubii. Prezentul articol de ziar nu este doar despre primarul Nelu Popa şi despre cum conduce instituţia-fanion a municipiului. Pe această cale, Express de Banat sesizează public Instituţia Prefectului Caraş-Severin privind (i)legalitatea convocării Consiliului Local Reşiţa, în şedinţa ordinară de azi, 22 august.

UPDATE, ora 8.31

Urmare a celor sesizate de Express de Banat, Biroul de Presă al Primăriei Reșița a trimis în această dimineață către mass-media dispoziția de convocare pentru ședința ordinară a Consiliului Local din luna august, programată pentru astăzi, la ora 14.