Orșova și Cazanele Dunării în limitele Banatului tradițional

Președinte al filialelor județene din Caraș-Severin și Mehedinți, liderul liberal are o viziune diferită asupra regionalizării. Marcel Vela crede că prin reorganizarea administrativ-teritorială a României trebuie să fie îndreptate și anumite „anomalii”, generate de sistemul comunist.

„Orșova și zona Clisurii Dunării au ținut întotdeauna geografic, topografic și tradițional de Banat. Acolo trăiesc bănățeni care folosesc același grai și toate regionalismele din Banatul de Munte. Regionalizarea ar trebui, pe lângă descentralizare și dezvoltare, să îndrepte și anomaliile și toate nedreptățile făcute de statul comunist la reforma sa administrativă în anul 1968. Din aceste motive, eu militez pentru revenirea Orșovei și a Cazanelor Dunării în limitele Banatului tradițional, astfel încât să câștige atât cetățenii din aceasta zonă, cât și cei din Regiunea Vest ca potențial economic, fluvial și cultural”, a declarat Marcel Vela, pentru Express de Banat.

www.expressdebanat.ro a vehiculat mai multe variante de regionalizare, discutate în culisele lumii politice la nivel central.

CITEȘTE ȘI:
EXCLUSIV Caraș-Severin nu râvnește la Orșova, dar orașul ajunge în aceeași regiune cu noi!
Faptul că nu există încă un proiect de lege care să spună clar ce înseamnă împărțirea administrativ-teritorială și cum se va face ea dă naștere în continuare unor speculații care nu pot fi confirmate oficial, dar nici infirmate.

Localitatea Orșova rămâne alipită Olteniei
Discuțiile pentru mult disputatul municipiu ajung din nou în atenția publicului, după ce Guvernul Ponta ia în calcul reorganizarea administrativ-teritorială a României. Localiatea a făcut odată parte din Banatul istoric, iar mulți dintre cărășeni sunt de părere că ar trebui alipită acolo unde se cuvine. Lucrurile însă nu sunt atât de simple.

SORIN FRUNZĂVERDE: „Ar fi o greșeală să grăbim demersul regionalizării!”
Vicepreședintele PNL a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia și-a prezentat poziția cu privire la regionalizare, dar și la necesitatea elaborării unei noi Constituții pentru România. Liderul liberal este de părere că reorganizarea administrativ-teritorială nu trebuie compromisă prin numirea unor șefi de regiuni.

Cum este privită regionalizarea de la nivel de Caraș-Severin. Liderii politici mizează pe județele bogate!
Liderii principalelor partide politice din județ îi asigură pe cărășeni de faptul că regionalizarea se va face după granițele istorice ale Banatului, ceea ce ne va plasa în Regiunea Vest, alături de Timiș, Arad și Hunedoara.

Primul proiect de lege privind regionalizarea pleacă din Caraş-Severin. Citeşte aici textul său!
Consiliul Regional de Dezvoltare Vest, al cărui preşedinte este Sorin Frunzăverde, a elaborat, în premieră, un proiect de lege care se referă la viitoarea reorganizare administrativ-teritorială a ţării. Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a declarat astăzi că nu ştie să existe vreun alt text pe această temă, la ora actuală.