Discuțiile pentru mult disputatul municipiu ajung din nou în atenția publicului, după ce Guvernul Ponta ia în calcul reorganizarea administrativ-teritorială a României. Localiatea a făcut odată parte din Banatul istoric, iar mulți dintre cărășeni sunt de părere că ar trebui alipită acolo unde se cuvine. Lucrurile însă nu sunt atât de simple.
Orașul Orșova este unul deosebit de prețios, dacă e să luăm în calcul hidrocentralele care se află pe teritoriul său. Odată cu reîmpărțirea țării în regiuni, în prim-plan au apărut speculații referitoare la realipirea localității de Banatul istoric, astfel încât aceasta să revină sub tutela județului Caraș-Severin. Asta, mai ales că oraşul şi zona înconjurătoare au fost dezlipite de noi în faza de organizare a României în judeţe, în anul 1968.
Tot atunci, pentru Orșova s-a creat un municipiu special pentru administrarea zonei Porțile de Fier. Este drept și faptul că decizia de a „transfera” orașul într-un județ „oltenesc” a aparținut oficialităților comuniste, iar argumentele care au stat la baza luării ei au fost de natură economică și administrativă.
Deși din 1968 lucrurile stau în acest fel, locuitorii din zonă, dar și ai țării trăiesc într-o mare confuzie atunci când vine vorba despre județul din care face parte Orșova. Multe dintre siteurile de turism îi trimit pe vizitatori în localitatea Orșova, din Caraș-Severin. Independent de toate aceste lucruri, oficialii județului dau asigurări că nimeni nu dorește să schimbe organizarea teritorială de acum. „Orșova rămâne acolo unde este acum! Atunci când vorbim despre Regiunea de Vest spunem Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde.