Liderii politici mizează pe județele bogate!

Liderii principalelor partide politice din județ îi asigură pe cărășeni de faptul că regionalizarea se va face după granițele istorice ale Banatului, ceea ce ne va plasa în Regiunea Vest, alături de Timiș, Arad și Hunedoara.

Liderii partidelor politice din Caraș-Severin au declarat pentru Express de Banat că singurele județe luate în calcul pentru formarea Regiunii de Vest sunt cele aduse în atenția publicului și că, în niciun caz, o altă reorganizare teritorială nu este adusă în discuție.

Nu știu de unde a apărut o altă variantă de regiune! Dintr-o discuție pe care am avut-o cu premierul Victor Ponta în decembrie, se vorbea despre dorința executivului de a dezvolta viitoarele regiuni pe granițele actuale. Asta înseamnă: Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara”, asigură vicepreședintele PNL la nivel național, Sorin Frunzăverde.

În ce îl privește pe președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, parlamentarul Ion Mocioalcă, acesta ia în calcul rolul esențial al regiunilor, ceea ce scoate din calcul o altă formă de organizare decât cea expusă deja de Guvernul Ponta. „Acea variantă cu capitala la Târgu-Jiu este o prostie. Prim-ministrul României își dorește o regiune care să fie puternică și să nu uităm faptul că prin regiune se urmărește o mai bună absorbție a fondurilor europene și nimeni nu își poate face regiunea așa cum îl taie capul”, a declarat președintele PSD Caraș-Severin, Ion Mocioalcă.

În plus, acesta a subliniat faptul că deși se vorbea despre reorganizarea administrativ-teritorială a României încă de pe vremea Guvernului Boc, liderul PDL nu a așternut nicio idee pe hârtie. „De pe vremea lor există doar intenții și visele cu care se trezeau dimineața”, a declarat parlamentarul.

Cum vor funcționa regiunile
Regionalizarea se va face după un calendar stabilit de executiv. Se preconizează apariția unui Consiliu Regional, ales de către consilierii locali și județeni din cele patru județe, care se vor transforma în electorat. Forul va trebui să aibă un președinte și să dezvolte proiecte distincte de dezvoltare față de cele de la nivel local. În mod normal, Consiliul Regional va prelua din atribuțiile ministerelor.

La proiectul de lege încă lucrăm, iar din Caraș-Severin vor pleca mai multe propuneri spre centrul țării. Atunci când vom termina, vom face public documentul”, a declarat liderul liberal Sorin Frunzăverde.