Liderul grupului liberal din Consiliul Local Reşiţa, Hadrian Popescu, ia în calcul ieşirea Municipiului Reşiţa din acţionariatul SC Aquacaraş SA! Daunele colaterale ale acestei mişcări ar putea fi resimţite de clientela politică şi antreprenorială a grupului PSD din celălalt… Consiliu, cel Judeţean!
Deşi de lucrările realizate pe programele ISPA şi POIM, prin intermediul Aquacaraş, beneficiază cele două municipii şi şase oraşe din judeţ, în acţionariatul societăţii de apă-canal s-a insinuat în 2013 Consiliul Judeţean, ca acţionar majoritar chiar!
A fost odată Frunzăverde…
Se întâmpla în perioada în care CJ era condus de Sorin Frunzăverde, schimbarea ponderii în acţionariat fiind la vremea aceea puternic contestată de consilierii judeţeni PSD şi de primarii PSD de la Reşiţa, Moldova Nouă, Oraviţa şi Oţelu Roşu. „Patru dintre acționari, care împreună au 90 la sută din acționariatul Aquacaraș, se declară nemulțumiți de situație“, spunea atunci consilierul judeţean PSD Ioan Spânu, în prezent deputat al aceluiaşi partid. „Nu ne-am propus ca în Caraș-Severin să fim stăpânii absoluți ai apei și deșeurilor”, a replicat atunci Frunzăverde, deşi oameni de-ai săi aveau să conducă atât „apele“ orăşeneşti – Aquacaraş, cât şi „deşeurile“ judeţene – A.D.I. Intercom Deșeuri Caraș-
CITEŞTE ŞI (DIN 2013!): Aquacaraș, subiect de dispută în Consiliul Județean!
Din acel moment, Municipiul Reşiţa, din acţionar majoritar al SC Aquacaraş SA, cu 73% din acţiuni, devenea minoritar, cu doar 26%! Consiliul Judeţean nici măcar nu venise cu aport propriu de capital, ci jonglase contabiliceşte cu milionul de euro alocat la finele anului 2012 de Guvernul Ponta cu destinaţie societatea Aquacaraş, ca prim pas pentru achitarea unei datorii de două milioane de euro pe care firma o avea faţă de proiectantul lucrărilor ISPA.
Atunci, PSD-iştii s-au opus. Acum, nu!
Acum, în 2017, profitând de situaţia creată în mandatul lui Frunzăverde, dar ţinând cont că PSD mai conduce doar două primării urbane, însă deţine controlul în Consiliul Judeţean, pesediştilor le convine statutul CJ de acţionar majoritar al Aquacaraş! Astfel, social-democraţii din CJ au impus (prin vot majoritar PSD-PMP) trimiterea în AGA de la Aquacaraş numai a oamenilor doriţi de PSD (şi PMP): 7 reprezentanţi pe cele 7 locuri disponibile! CJ având 64% din acţiunile Aquacaraş, cei 7 vor putea astfel trimite în Consiliul de Administraţie al firmei – fără a mai ţine cont de voinţa U.A.T.-urilor urbane – doar persoane fidele „echipei Hurduzeu“. Deci deloc străine, bănuim, liderului judeţean al PSD, Ion Mocioalcă. Asta însemnând că de cheltuirea celor 110 milioane de euro ce vor intra pe programul POIM 2 se vor „îngriji“ exclusiv oameni desemnaţi de pesedişti!
CITEŞTE ŞI (DIN 2017): Scandal uriaș pentru Consiliul de Administrație al Aquacaraș! Majoritatea impune exclusivitatea!
În acest context, dar cu alte argumente, vine acum anunţul-şoc făcut de Hadrian Popescu, liderul grupului PNL din Consiliul Local Reşiţa.
Aquacaraş, în pragul insolvenţei!
„Luăm în calcul promovarea unui proiect de hotărâre privind retragerea Primăriei Reşiţa din Aquacaraş! Cu suportarea costurilor de rigoare, care oricum sunt mult mai mici decât cofinanţarea de pe POIM 2 pe care Municipiul Reşiţa ar trebui să o asigure în raport cu acţiunile deţinute la Aquacaraş.
Aquacaraş este o societate în pragul falimentului! Are 12 milioane de euro datorii la contractanţi, cele mai mari fiind la Hidroconstrucţia. Aquacaraş poate intra oricând în insolvenţă, dacă un creditor cere declanşarea acestei proceduri! Riscul este prea mare, imaginaţi-vă cât va trebui să plătească Primăria Reşiţa, în calitate de acţionar, dacă se intră în insolvenţă“, a declarat pentru expressdebanat.ro Hadrian Popescu.
Reşiţa e bună doar când e nevoie de gajuri!
Consilierul local liberal ţine să reamintească un episod care demonstrează că Reşiţa nu a fost tratată corect de către Consiliul Judeţean.
„Primăria Reşiţa a girat împrumuturi pentru creditele luate de Aquacaraş, vreo 16 hectare de terenuri au fost puse gaj de către municipalitate. Aceste terenuri ar putea fi aduse ca aport în natură cu tot cu sarcină în Aquacaraş, ceea ce ar însemna că Municipiul Reşiţa ar redeveni acţionar majoritar al societăţii. Aşa ar fi normal să se întâmple, dar aici ne lovim de actualul acţionar majoritar.
Consiliul Judeţean ar trebui să accepte în AGA de la Aquacaraş mărirea de capital social. Însă majoritatea PSD din Consiliul Judeţean nu acceptă mărirea de capital social, din două motive: pentru că CJ nu poate veni cu un aport corespunzător şi pentru că, în consecinţă, dacă ar accepta mărirea de capital social cu valoarea terenurilor puse gaj de Primăria Reşiţa, CJ nu ar mai fi acţionar majoritar. Şi, astfel, majoritatea PSD din CJ nu ar mai putea impune conducerea executivă a Aquacaraş! Aşadar, în prezent, toate riscurile ce ţin de o posibilă intrare în insolvenţă a firmei sunt asumate de municipiile şi oraşele din judeţ, cu Reşiţa în prim-plan, pe când conducerea societăţii Aquacaraş este stabilită de Consiliul Judeţean!“, explică vădit nemulţumit Hadrian Popescu.
Acţionar majoritar… cu conturile blocate?!
Ieşirea Reşiţei din acţionariatul Aquacaraş, precizează consilierul municipal, se poate face în 2017, pentru că în acest an se împlineşte termenul de 10 ani de la recepţia lucrărilor pe ISPA, efectuată în 2007. „Acum, odată cu expirarea celor 10 ani contractuali pe ISPA, putem face fără probleme acest pas. Costurile de ieşire, pe care le calculăm în aceste zile, le estimez la 1-2 milioane euro, deci ar fi mult mai mici decât costurile şi riscurile pe care le implică rămânerea în societate alături de un acţionar majoritar, Consiliul Judeţean, care are conturile blocate! Cei de la CJ nu sunt în stare să-şi rezolve probleme lor, dar ar vrea să-i lăsăm tot pe ei să se ocupe şi de lucrările pe care Aquacaraş trebuie să le facă în cele opt localităţi urbane din judeţ! Iar dacă se intră în insolvenţă, cine pierde? Pierd oraşele şi pierde mai ales Reşiţa, care a girat cu cele peste 15 hectare de terenuri!“, mai spune Popescu.
Ce s-ar întâmpla mai departe cu Aquacaraş? „În prezent, peste 70% din cifra de afaceri a firmei sunt cheltuieli cu munca vie, Aquacaraş având 700 de angajaţi! În momentul de faţă analizăm mai multe variante, una dintre soluţii fiind divizarea societăţii. 300 de angajaţi i-am muta pe o societate de servicii, iar pe actuala Aquacaraş ar rămâne 400 de salariaţi, pentru că doar atâţia sunt necesari! Nimeni nu-şi va pierde locul de muncă, atâta timp cât cele două firme vor avea directori care vor da de lucru fiecărui angajat!“, a conchis Hadrian Popescu.
CITEŞTE ŞI:
Liberalii din Consiliul Local Reşiţa trimit la Aquacaraş doar un om din trei!