Examen de admitere pentru școala duală? Bătaie pe locurile disponibile la Reșița! [VIDEO]

Anunțată ca o continuatoare a școlilor profesionale, sistemul de învățământ dual oferit de colegiile reșițene este la mare căutare printre absolvenții de clasa a VIII-a. Cel puțin așa susține primarul Ioan Popa, care spune că este posibil să se dea și examen de admitere.

„Din ceea ce am văzut până acum, în toamnă s-ar putea să se dea concurs pentru înscrierile la școala duală pentru că vor fi mai mulți pe un loc și cei care nu se vor califica, să ajungă să meargă în sistemul de învățământ teoretic. Ceea ce este o mare stupizenie din punctul meu de vedere: adică nu ești în stare să fii ucenic, să înveți o meserie, atunci du-te la liceele teoretice! Asta va da, de fapt, măsura situației în care s-a ajuns după 20 de ani în care școlile profesionale au fost abandonate pur și simplu”, a spus primarul Ioan Popa.

Trebuie spus că înscrierea la școala duală s-a desfășurat deja în două runde, cel mai căutat fiind Colegiul Economic al Banatului Montan, care și-a ocupat din prima etapă de înscrieri 20 de locuri. Încă o rundă de înscrieri va avea loc în luna august sau la începutul lui septembrie.

Oferta pentru învățământ dual în Reșița nu este deloc de neglijat, fiind scoase la concurs mai multe locuri și specializări. Elevilor li se asigură burse și stagii plătite de practică.

Colegiul Economic al Banatului Montan dispunea inițial de 60 de locuri și patru calificări: bucătar, ospătar, brutar-patiser și lucrător hotelier. Parteneri de practică sunt SC Bacolux SRL, Monte Banato, Casa Baraj, Pau Pan, Cofetăria Ki, Gasthof Tirol, Pizzeria Capriccio.

Colegiul Tehnic Cărășan Reșița oferea 46 de locuri pentru specializări ca mecanic industrie sau confecționer produse textile, iar partener de practică este Autoliv.

Colegiul Tehnic Reșița a scos la concurs 56 de locuri pentru specializările strungar, sudor, lăcătuș și electrician, practica urmând să se facă la Spaleck, Plastomet, Prodmec, EEI, Electro Euro Star.