EXCLUSIV. Inculpatul Chebuțiu, târât în instanță de austriecii de la Miba AG pentru contrafacere și concurență neloială!

Condamnat deja la cinci ani de pușcărie și judecat pentru că a constituit un grup infracțional organizat ce a delapidat UCM Reșița, Adrian Chebuțiu are necazuri mari și în instanțele civile! Compania Miba AG a chemat în judecată SC Mibarom Reșița SRL, creația lui Chebuțiu, care s-ar fi folosit de brandul ce are o vechime de un secol, pentru a induce clienții în eroare și a câștiga bani frumoși!  

Miba AG a chemat în instanță SC Mibarom Reșița SRL pentru a se constata încălcarea dreptului de folosire exclusivă, ce aparține companiei austriece, titulara mărcilor „Miba” și a numelui comercial Miba. Totodată, ca să se constate că folosirea de către pârâtă a numelui de domeniu www.mibarom.com.ro încalcă drepturile exclusive asupra mărcilor „Miba” și a numelui comercial „Miba”. Compania austriacă mai solicită ca instanța să interzică folosirea numelui de domeniu amintit și să oblige Institutul de Cercetări în Informatică să efectueze transferul acestui domeniu către reclamantă.

Vezi AICI ce se întâmplă cu angajații MIBAROM Reșița!

Cine este Miba?

Miba a fost înființată în 1927 ca un magazin de reparații și de producție pentru componente motoare și de atunci a crescut într-un grup internațional de firme, cu aproape 3.900 de angajați. La 21 de ani, Franz Mitterbauer, denumit și Miba, a preluat atelierul de la tatăl său. În 1949 atelierul a început să producă rulmenți pentru motoare, iar în 1955 au apărut primele exporturi cu titlu de marcă, elementul verbal „Miba”. După moartea lui Franz Mitterbauer, afacerea a fost dusă mai departe de fiul acestuia, Petru Mitterbauer. Din 1989 compania a început să se extindă, deschizând fabrici în statele Michigan, Ohio și Indiana, în SUA, în Singapore, Slovacia, Brazilia, Austria, China și India. Totodată, a achiziționat fabrica britanică Teer Coatings și pachetul majoritar al indienilor de la Maxtech.

Miba AG este titularul acestui nume comercial, dar și al mărcilor „Miba”, care se bucură de protecție și pe teritoriul României. Chebuțiu ar fi încercat să profite de notorietatea și de prestigiul companiei austrice și în acest sens a înregistrat marca „Mibarom”. Totodată, a cumpărat și domeniul www.mibarom.com.ro! Mai mult decât atât, între compania austriacă și SC Mibarom Reșița SRL au existat relații comerciale. Acestea au existat însă anterior depunerii spre înregistrare a mărcii „Mibarom”, a cărei anulare o solicită austriecii Tribunalului București. „Pârâta, având cunoștință de marca înregistrată «Miba» aparținând reclamantei, prin prisma relațiilor comerciale, a înregistrat marca «Mibarom» la data de 13.02.2009. Înregistrarea mărcii s-a făcut cu rea-credință, deoarece pârâta avea cunoștință de marca înregistrată, «Miba», iar combinația «Miba» + elementul verbal «rom» nu este de natură a indica o marcă distinctivă”, au reclamat reprezentanții Miba AG.

Instanța a anulat marca lui Chebuțiu!

Pe rolul Tribunalului București a existat o acțiune în anulare a acestei mărci încă din februarie 2012. Mibarom a avut câștig de cauză în primă instanță, însă lucrurile s-au schimbat total la Curtea de Apel București, care a dispus anularea mărcii Mibarom individuală combinată M2009/001003, dată de depozit 13.02.2009, pentru produsele şi serviciile din clasele 6, 12, 35, 37, 39 şi 40. Mai mult, instanța a interzis pârâtei MIBAROM REŞIŢA SRL „folosirea numelui comercial şi obligă această pârâtă să schimbe numele comercial într-o denumire care să nu mai includă elementul MIBA, la rămânerea irevocabilă a prezentei hotărâri. Interzice pârâtei MIBAROM REŞIŢA SRL folosirea elementului MIBA pentru produse sau servicii identice sau similare pentru cele pentru care sunt înregistrate mărcile reclamantei MIBA CTM 003994183 şi MIBA MI 894172, după rămânerea irevocabilă a prezentei hotărâri”.

E rea-credință!

În prezenta cauză, firma austriacă arată că înregistrarea numelui de domeniu mibarom.com.ro, imediat după primirea citației și luarea la cunoștință a existenței unui dosar ce are ca obiect încălcarea dreptului la marca Miba, s-a efectuat de asemenea fără aprobarea prealabilă a reclamantei, nesolicitând și neprimind consimțământul pentru aceasta, acționând cu rea-credință la înregistrarea acesteia, întrucât avea sau ar fi trebuit să aibă cunoștință la acel moment despre existența reclamantei Miba AG. Înregistrarea de către Mibarom a unui domeniu de internet similar cu o marcă înregistrată încalcă totodată și dreptul reclamantei asupra propriului nume comercial. Mai mult decât atât, actele comerciale ale pârâtei prestate sub semnul Miba constituie și acte de concurență neloială. Cel puțin așa reclamă Miba AG, întrucât prin înregistrarea cu rea-credință a unei mărci, a numelui comercial, respectiv a numelui de domeniu, identice sau cel puțin similare cu mărcile înregistrate, folosite în asociere cu servicii similare, efectul direct este apariția în rândul publicului a riscului producerii confuziei dintre serviciile prestate de pârâtă cu cele ale societății reclamante și respectiv riscul de asociere dintre cele două societăți, în dauna societății reclamante. „Considerăm că folosirea de către pârâtă în activitățile comerciale pe care le desfășoară, semnul Miba, semn similar cu mărcile Miba, constituie acte de contrafacere și de concurență neloială”, arată reprezentantul firmei austriece.

Acest litigiu se va rezolva în instanță, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru luna ianuarie 2016.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/