EXCLUSIV. Încă un primar din Caraș-Severin condamnat pentru infracțiuni de corupție! Pretinde că a luat banii pentru comunitate!

Lunga listă a edililor cărășeni condamnați pentru fraudarea în diferite forme a fondurilor europene alocate prin APIA pentru întreținerea pășunilor este completată de primarul comunei Domașnea, care se bucura deja de statutul de condamnat penal după ce și-a desfigurat un consătean!

Tribunalul Caraș-Severin l-a găsit vinovat de comiterea a trei infracțiuni pe Petru Lorinț și l-a condamnat în primă instanță. Primarul Domașnei a pledat vinovat în fața acuzațiilor aduse de procurorii anticorupție, recunoscând comiterea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată, fals intelectual și uz de fals. Instanța de fond l-a condamnat la doi ani și nouă luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de patru ani. În plus, i-au fost interzise mai multe drepturi, printre care și cel de a ocupa o funcție publică timp de doi ani de la rămânerea definitivă a sentinței. Pe durata termenului de supraveghere, Petru Lorinț e obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Domaşnea sau Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pe o perioadă de 90 de zile. Și tot Lorinț are obligația să frecventeze un program de reintegrare socială.

CITEȘTE ȘI:

SENTINȚĂ. Primarul bătăuș din Caraș-Severin, condamnat definitiv!

SENTINȚĂ. Primarul bătăuș din PSD, condamnat la închisoare! Și-a desfigurat un consătean pentru că „el este primar şi el hotărăşte ce face”! [VIDEO]

Consilieri condamnați
Primarul nu a acționat singur pentru a obține cu documente false bani de la APIA. A fost ajutat de mai mulți consilieri locali. Petru și Zărie Benghia, precum și Ioan Românu, au fost condamnați complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată, la pedeapsa de doi ani închisoare cu suspendare sub supraveghere timp de de 3 ani. Și aceștia vor executa câte 90 de zile de muncă în folosul comunității.
Cornelia Cloșan a fost și ea găsită vinovată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. În consecință, a fost condamnată la un an închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 3 ani.

Acte semnate în fals
Petru Lorinţ, Petru Benghia, Zărie Benghia și Ioan Românu au făcut parte din fictivele comisiie de recepţie a lucrărilor și au semnate acte în fals, iar Cornelia Cloșana completat în fals registrele cu efectuarea unor lucrări de întreţinere/curăţire a păşunilor alpine.

Buni de plată
Prejudiciul cauzat APIA, peste jumătate de million de lei, a fost achitat integral prin plată voluntară de către Consiliul Local Domaşnea. Instanța a admis totuși acţiunea civilă şi i-a obligat obligă pe inculpaţi, în solidar cu Consiliul Local Domaşnea, la plata sumei de 316.262,99 lei, reprezentând obligaţiile fiscale accesorii – majorări, penalităţi, dobânzi. În plus, a menținut sechestrul asigurător pe proprietățile inculpaților.

Nu pot fi de acord cu cuantumul acestei pedepse, deoarece este unul exagerat. Modul de individualizare, executare cu suspendare sub supraveghere este unul corect, dar nu pot fi de acord cu acordarea sumelor accesorii, dobânzi și penalități, deoarece APIA trebuia să deschidă o acțiune pe latură civilă. Opinez că vom ataca sentința cu apel. Clientul meu a recunoscut săvârșirea faptelor de care a fost acuzat, dar fac precizarea că el nu a vrut să ia pentru sine nici măcar un leu, toți banii au fost găsiți în contul Consiliului Local și după demararea anchetei penale de către DNA. Banii urma să-i folosească în interesul comunității. E adevărat, dumnealui mai are o condamnare, dar din punctul meu de vedere sunt infracțiuni concurente, nu se afla în stare de recidivă, deci nu am avea motive să vorbim despre o pedeapsă privativă de libertate – Cosmin Bolosin, avocatul primarului Petru Lorinț

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/