Banatul istoric, (re)unit la Caransebeș!

explo 1000x200

În urma unei bune colaborări cu comunitatea din Pancevo (Serbia), Primăria Municipiului Caransebeș și Casa de Cultură „George Suru” organizează vineri, 26 ianuarie, de la ora 18, vernisajul expoziției internaționale „230 de ani de la înființarea liniei de poștă Pancevo – Caransebeș”. Poștalionul făcea legătura, în urmă cu mai bine de două secole, între cele două orașe din Banatul istoric.

La Caransebeș, poștalionul și-a avut sediul în centrul orașului, actualul sediu al Casei de Cultură. Mai exact, pe locul unde se află acum sala de spectacole, cu două secole în urmă exista un han, lângă localul Pomul Verde. În acel han erau adăpostiți caii de poştă. De aici plecau cu toate informațiile spre Pancevo, pe linia de poștă, cu opriri în mai multe locații. Toate aceste stații vor fi evidențiate în expoziția ce va fi deschisă la Galeria de Artă Corneliu Baba din municipiul de pe Timiș și Sebeș.

Pentru a organiza această expoziție și la vecinii sârbi (la sfârșitul anului trecut) și la Caransebeș, în luna octombrie a anului trecut o delegație a Arhivelor Istorice din Serbia, condusă de managerul Milan Jaksic, a vizitat Arhivele Statului, filiala Caraș-Severin, cu sediul în Caransebeș, la invitația directorului Ovidiu Roșu. Cu acel prilej, au fost cercetate mai multe documente din Banatul istoric, care vor fi prezentate în expoziția comună.