EXCLUSIV: Defrișări masive în arii protejate. Investiția Transelectrica se realizează fără avize de la Consiliul Științific!

explo 1000x200

Redacția Express de Banat a intrat în posesia avizelor negative pe care Consiliul Științific al Parcului Național Semenic-Cheile Carașului le-a dat pentru investiția de milioane de euro a societății Transelectrica. Chiar și așa, pădurea va fi, totuși, mutilată. Asta, în ciuda părerii specialiștilor!

Linia de înaltă tensiune care va lega România de Pancevo generează un amplu scandal pe plan local. După ce Internetul a vuit, fiind invadat de imagini cu tăieri ilegale ale arborilor seculari, la redacția www.expressdebanat.ro au ajuns avizele negative date de membrii Consiliului Științific al Parcului Național Semenic-Cheile Carașului. Rolul acestui organism, care se întrunește de câteva ori pe an, este să dea un verdict cu privire la conservarea ariilor naturale, iar din acesta fac parte profesori universitari, biologi și alți specialiști care își spun părerea cu privire la avizele care se eliberează.

avize transelectrica aviz cs
VEZI MAI SUS EXPLICAȚIA SPECIALIȘTILOR!

Membrii forului s-au întrunit și cu prilejul propunerii de defrișare pentru construirea unei linii de înaltă tensiune, însă au spus răspicat că orice decizie de defrișare ar afecta flora și fauna locală. Chiar și așa, investiția se va realiza. Asta, pentru că directorul Parcului a trecut peste decizie, motivând că linia de înaltă tensiune este de interes național.

,,Am studiat documentația care a fost depusă la administrația Parcului Național Semenic-Cheile Carașului. De fapt, proiectul a fost depus și la alte trei administrații de parcuri: Porțile de Fier, Domogled-Valea Cernei și Cheile Nerei-Beușnița și am considerat că este de interes național linia electrică de la Porțile de Fier la Pancevo și, în plus, mai există și Legea Ariilor Protejate care specifică faptul că, fiind de interes național, pot fi desfășurate anumite activități. Ceea ce este mai trist e că marea majoritate a membrilor Consiliului Științific nu au fost de acord ca acest proiect să se deruleze. În primul rând, mă refer la faptul că o suprafață a Parcului de circa 400-500 de metri este traversată de această linie electrică și este o zonă de conservare durabilă, nu una strictă, unde nu se pot desfășura activități. Cu toate acestea, chiar dacă membrii Consiliului Științific nu au fost de acord cu Transelectrica, deși e de interes național, eu am trecut peste această măsură, având în vedere că și celelalte avizări de la parcuri au venit. Noi am fost ultimul care e traversat, era normal ca eu să dau acest aviz pozitiv și nu văd cu ce ar putea să afecteze parcul, mai ales că nu e zonă strict protejată”, a declarat directorul Parcului Național Semenic, Sorinel Tudorescu.

Atât variantele oficiale, cât și neoficiale care circulă spun că ar fi fost oferite o serie de variante ocolitoare cu care Transelectrica ar fi putut fi de acord în cele din urmă, dar cum defrișarea în zone protejate nu este o problemă în județ, avizele s-au dat fără prea multe bătăi de cap. Asta, mai ales că au existat propuneri de colaborare pe viitor din partea societății comerciale.

,,Ne-au propus proiecte comune, colaborare pe viitor prin care să ne sprijine financiar și, eventual, cu materiale legat de amenajarea unor trasee turistice”, a adăugat șeful zonei, Sorinel Tudorescu.

banner 970 x 250

Comments

  1. sandu says:

    Omul asta a recunoscut ca primeste bani! DNA-ul ce face?

  2. nostalgiaresita says:

    Pai unde e lege nu e tocmeala…..ori ai dreptul sa dai avize fara aprobarea Consiliului Stiintific ori nu…..Daca nu se incalca legea …Ce fac organele de control??????

  3. nostalgiaresita says:

    “Ne-au propus proiecte comune, colaborare pe viitor prin care să ne sprijine financiar și, eventual, cu materiale legat de amenajarea unor trasee turistice” acum nu o sa le mai vada Sorinel ca deja l-au schimbat. Vezi Sorinel ce inseama sa nu tii cont de parerea Consiliului Stiintific?????