EXCLUSIV COSMIN URSONIU: „Încercăm să ne limităm la disponibilizarea a 250 de angajaţi!”

Directorul general al UCM Reșița, Cosmin Ursoniu a acordat în exclusivitate un interviu reporterilor Express de Banat. Acesta infirmă disponibilizările masive care se vehiculează și descrie relația de colaborare pe care o are cu firmele din grupul lui Adrian Chebuțiu.

Cum ați descrie situația actuală a uzinei?

Societatea UCM Reşiţa parcurge momente dificile, dar încrederea nu a dispărut. Suntem siguri că există soluţii şi avem convingerea că atunci când va fi cazul, cei ce trebuie să le aplice nu vor ezita să o facă. Principala problemă cu care se confruntă UCM Reşiţa la ora actuală este lipsa contractelor, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Este bine cunoscută dependenţa societăţii UCM Reşiţa de Hidroelectrica prin relaţiile contractuale cu aceasta, în special în ultimii ani, când această dependenţă a ajuns aproape de 100 la sută, atât pe contracte de investiţii, cât şi pe contracte de reparaţii.

Insolvenţa Hidroelectrica şi deciziile de sistare a lucrărilor de investiţii şi reparaţii influenţează dramatic cifrele societăţii UCM Reşiţa. În această situaţie, chiar dacă pentru anul 2012, UCM Reşiţa a avut o evoluţie pozitivă, a redus substanţial pierderile, a reuşit reducerea contractelor dezavantajoase şi a reuşit să încheie anul 2012, din punct de vedere operaţional, cu un profit sensibil. Pentru anul 2013, din punctul de vedere al cifrelor, lucrurile nu stau deloc bine la această oră. Din aceste motive, în continuare principala preocupare a noastră, a echipei de conducere a UCM Reşiţa, directori, şefi de servicii, şefi de secţii este diminuarea până la eliminare a oricăror costuri suplimentare ce aduc cheltuieli nejustificate la bugetul companiei. Unele dintre măsurile luate şi cele viitoare au fost şi vor fi interpretate, pe bună dreptate, ca măsuri antisociale. Nimeni nu şi le doreşte, cu atât mai puţin noi, managerii care trebuie să le aplice, dar nu trebuie nici o clipă să uităm că SC UCM Reşiţa este o companie privată, aflată în insolvenţă, într-o situaţie financiară extrem de dificilă şi care nu-şi mai permite să piardă absolut nicio sumă de bani. Şi cel mai important argument este acela al „cifrelor“, pe care nimeni nu poate şi nu trebuie să îl ignore.

În ce stadiu sunt negocierile cu firma din India pentru semnarea valorosului contract? (Se zvonea că și-ar petrece zilele pe la Aquaris, în compania fostului director general al UCM Reșița, Adrian Chebuțiu)

Nu îmi doresc să ducem discuţia în zona speculaţiilor, dar vreau să lămurim şi „zvonul“ pe care l-aţi amintit. Încă de la început, am să vă spun că negocierile continuă şi doresc să fac o scurtă istorie, pentru o mai bună înţelegere a acestui subiect, privind piaţa indiană. Primele contracte cu „indienii“ în SC UCM Reşiţa au venit încă de acum un deceniu, în 2003.

Atunci au fost realizate 3 generatoare. Apoi, relaţia cu aceştia a crescut între anii 2004 – 2008, când la UCM Reşiţa au fost executate 24 de generatoare. După cum vedeţi, piaţa din India a fost tot mai interesantă pentru UCM Reşiţa, iar noi am făcut tot posibilul să fim prezenţi acolo. După aceste 27 de generatoare, în urma unor analize interne, s-a constatat că preţul obţinut pe aceste contracte nu este unul confortabil pentru SC UCM Reşiţa, comparativ cu nivelul costurilor. S-a încercat, fără reuşită, o majorare a preţurilor, dar piaţa indiană nu a putut să o accepte, motiv pentru care, deşi cereri de ofertă au mai fost pe toată perioada anilor 2009 – 2010, nu s-a mai putut semna niciun contract. Motivul: exista deja un nivel de preţuri din trecut, iar principalul competitor este China şi, mai mult, nu cred că este necesar să spunem. Apoi, a venit insolvenţa SC UCM Reşiţa şi cu aceasta, practic, imposibilitatea de a mai fi prezenţi pe alte pieţe internaţionale unde am avut un cuvânt de spus în trecut (Turcia, Tailanda, Iran). Singura şansă ne-a fost acordată de piaţa indiană prin aceeaşi firmă din trecut, care în continuare are nevoie şi îşi doreşte generatoarele făcute la UCM Reşiţa.

Mai mult decât atât, a înţeles şi problema preţului, dar neputând accepta cererea UCM Reşiţa, datorită referinţelor din trecut şi a concurenţei din China a acceptat, pentru a păstra parteneriatul construit, ca o posibilitate de corelare a preţului cu costurile creşterii volumului comenzilor. Aşa a rezultat numărul de 30 de generatoare posibil a fi executate pe viitor. Cu toate acestea, nu înseamnă că UCM Reşiţa nu e în continuare într-o zonă de risc foarte mare de a produce pierderi. La volumul de producţie şi la bugetul pe care le implică acest contract este necesară o analiză extrem de riguroasă a tuturor implicaţiilor.  Cu toate acestea există un acord de principiu care la ultima sesiune de negocieri care a avut loc la Aquaris s-a blocat în detaliile contractuale şi de marketing, pe care însă încercăm să le depăşim.

Ultima sesiune de negocieri care a avut loc la Aquaris la invitaţia domnului Chebuţiu pentru că nu trebuie să uităm sau dacă nu aţi ştiut este momentul să aflaţi că proiectul acestor generatoare este făcut de către proiectanţii de la HydroEngineering; aşadar, HydroEngineering este şi ea parte din contract, ca şi proiectant, iar UCM Reşiţa ca şi executant. De aceea şi interesul HydroEngineering este pe măsură. În concluzie, nu văd nimic deranjant că această sesiune de negocieri a avut loc la Aquaris şi, mai mult decât atât, şi în prezenţa reprezentanţilor SC UCM Reşiţa şi INET AG.

Ce relații contractuale are în momentul de față UCMR cu firmele conduse de Adrian Chebuțiu?

Din punct de vedere al relaţiilor, acestea sunt de colaborare şi bună înţelegere. Istoria comună a societăţilor noastre nu trebuie în niciun caz să conducă la dezbinări şi fracţionări, ci dimpotrivă, raporturile noastre şi legătura existentă prin relaţia proiectant – executant trebuie să vizeze bussines-ul şi interesul comun al angajaţilor şi al companiilor de care ne preocupăm.

ți oameni urmează să fie disponibilizați în această primăvară?

Principala preocupare a tuturor a fost una socială, să ieşim cu toţii din iarnă. Mai mult, nu există la ora dialogului nostru un plan concret legat de disponibilizări masive. Totuşi, avem în constructie şi un plan de astfel de măsuri într-o eventualitate în care în viitorul imediat următor, adică martie, aprilie nu reuşim încheierea de contracte şi vom fi nevoiţi să ne redimensionăm  în funcţie de cifrele pe care le deţinem, astfel încât să nu riscăm să pierdem totul. În nici un caz nu vorbim despre disponibilizări masive, aşa cum se zvoneşte că ar fi vorba de 750 de angajaţi. Încercăm să ne limităm la 250 de angajaţi şi majoritatea lor vor fi din cadrul personalului tesa şi a celui auxiliar.

Care este profitul realizat de UCMR?

La finele anului trecut am avut un profit operaţional de 3 milioane de lei, iar prima lună a anului 2013 s-a încheiat tot pe profit, în jur de 495.000 lei.

Ce relaţie are UCMR cu administratorul judiciar Remus Borza?

Relaţia stabilită de legiuitor. Domnul Borza este în continuare reprezentantul administratorului judiciar, firma Euro Insol în consorțiu cu VF Insolvenţă. În plus, în calitatea sa de administrator judiciar al UCM Reșița, putem afirma că domnul Borza a fost întotdeauna alături de UCM Reșița și prin toate acțiunile sale de până acum a dovedit că dorește păstrarea și continuarea activității la UCM Reșița.

Ce datorii are societatea în momentul de față?

Datoriile înscrise în tabelul creditorilor, cele istorice, aşa cum le numiţi dumneavoastră, sunt de 852 milioane lei, din care 501 reprezintă creanţele ANAF-ului. După deschiderea procedurii de insolvenţă, UCM Reşiţa şi-a achitat datoriile curente, atât faţă de furnizori, cât şi faţă de stat. Totuşi, deşi cifra de afaceri a crescut faţă de anii precedenţi, lipsa cash-ului a făcut imposibilă achitarea, în totalitate, a datoriilor la bugetul statului, astfel că nu am reuşit să plătim TVA-ul şi o parte din contribuţiile datorate de angajator. E vorba de datorii restante, inclusiv accesoriile aferente, în jur de 23 milioane de lei.

 

 

Comments

  1. Firu says:

    Borza cat iti da sa vorbesti frumos de el, ca de lucru uzinei nu aduce? Care sunt actiunile mirifice prin care doreste continuarea activitatii ??????????? De Hydroelectrica nimic, nimic, contracte nexam?

  2. sexe says:

    De ce ai mintea scurta si nu iti amintesti sa spui la interviuri de ce s-a intamplat saptamana trecuta in Calnicel? Te-ai speriat de fta lui Oana? Spune sefule ca ai taiat mancarea pe care o primeau sudorii si nu mai respecti regulile impuse de protectia muncii. Acum nu mai este obligatoriu sa ne dai lapte si altele. De ce nu spui ce ne transmit liderii de sindicat ca pana la toamna cota este de 900 oameni nu de 250 cat stie presa.

  3. Firu says:

    Parca saptamana trecuta jurai ca nu dai afara oameni, acum te limitezi la 250 si asta cica nu e reducere masiva. Care-i adevarul si care e minciuna? Plecam toti??????? Cand ai mintit, la intalnirea cu Stepanescu si cu parlamentarii, la alegerile de la PSD sau acum???

  4. Anca says:

    Cand ati cerut insolventa v-ati gandit ca nu va mai baga nimeni in seama? In 2008 si 2009 aveam contracte la export, acum iar suntem la mila firmelor care taie uzina si ne dau bani pe fier vechi….

  5. Coana says:

    Vai Oana ce incisiva esti! L-ai facut praf, l-ai incuiat, ai sters cu el pe jos. Interviu de milioane care va ramane in analele genului.

  6. Edy says:

    Principala preocupare a voastra (Borza+Ursoniu) a sefilor, ar fi sa-ti reduci tie salariu si comisioanele lui Borza. Astea sunt cheltuielile nejustificate ale uzinei, ca de lucru nu sunteti in stare sa aduceti, doar sa tocati. Sau tu ce zici ca astea sunt cheltuieli justificate, ca si primarul iti tine isonul la justificari.

  7. Ieftinica says:

    Ai invatat de la Stepanescu sa te plangi si sa astepti sa vina unii sa-ti dea de mancare, ca singuri nu sunteti in stare sa produceti nimic.

  8. UNU says:

    Ce comentarii interesante si impresionante scrieti voi, ba sunteti buni, ati incercat sa va faceti critici de presa sau literari? ca la asta va pricepeti dar la munca mai putini, poate daca ati cunoaste legile POATE ati sti ce inseamna cuvantul insolventa insa asa in stadiul asta imi e mila de voi… hai sa ne traiti !!!

    1. Edy says:

      Nu ca vad ca esti tu destul de critic, mai putin literar. Nu stim ce inseamna insolventa, da stim ca un senil a cerut-o si am ajuns pe drumuri. Stim ca inainte, din 2003 si pana in 2010 am avut de lucru, din coatracte proaste care nu aduceau profit elvetianului, ca vad ca pe Borza si pe Ursoniu ii intereseaza elvetianu nu soarta oamenilor care ajung pe drumuri si implicit a judetului care tot trbuie salvat pe la conferinte de presa (primarie si alte locuri) Tu stii ce inseamna insolventa? Inseamna sa angajezi pensionari (PETCU si compania) hoti (PUICHITA si altii cercetati pe la Turnu Severin pentru furturi, Ivanescu pentru hotiile de la CFR) cu salarii de vis si sa dai muncitori cu un minim pe economie afara. Inseamna sa nu semnezi contracte de 30 de generatoare ca vezi doamne sunt proaste nu aduc bani, dar reparam pentru Hidroelectrica bobine pe gratis in termenul de garantie si alte componente. Vezi si tu cum intra pe poarta masini de la Hidroelectrica cu marfa livrata in urma cu 2-3 saptamani, sau pe astea nu ai voie sa le dedici stirilor de presa. Hai sa ne traiesti si sa mai scrii ce iti spun sefii. Domnisoara Oana de ce nu apar exclusivitati si cu sudorii din Calnicel, cu bobinatorii de la Masini Electrice, de ce luati interviuri doar la sefi? Daca nu va dau voie sa intrati in uzina, ne gasiti si pe strada si putem sa va spunem ce gandim. Hala Noua este taiata si vanduta la fierul vechi si nu scrie nimeni. Daca va uitati pe fotografiile vechi pe care le aveti se observa ce era la poarta 7 Brazi si ce curatenie este acum. Poate vedeti cum ti…ga..nii cara fier vechi pe poarta pe care o deschide paznicul, cum a dispartu calea ferat uzinal care se prelungea din fabrica pana langa Baia comunala. Poate scrieti de toate cuvele de la galvanizare (din inox)vandute la pret de fier vechi. Ce oameni mai sunt la Tratamente termice la Diesel (mutati in Calnicel unde stau ca nu au incarcare) la Mecanica Grea? Faceti exclusivitate si cu noi, nu numai cu directorii sau ca fustangiul de Borza care ne hartiuieste sotiile la telefon atunci cand dint-un motiv sau altul ajung sa poarte convorbiri telefonice (in virtutea atributiilor de servicu) si majoritatea se termina cu invitatii la nici intalniri. Daca am tacut pana acum nu inseamna ca suntem prosti.
      Nenea UNU iti place ce subiecte putem dezvolta ca tot suntem critici? Ce zici? Astept un raspuns pertinent nu impus!

    2. Coana says:

      Mai Unu! Daca esti asa destept si te pricepi la munca si cunosti LEGILE ia explicane si noua. Ce inseamna insolventa? Sau poate Oana sa ne explice ca ea le stie pe toate. INformati-ne, nu ne mai aburiti!

  9. UNU says:

    SLAB, FOARTE SLAB, cum puteti voi ca oameni sa vorbiti de contracte sau mai stiu eu ce cand stiti bine ca o societate in insolventa nu are dreptul DE A PARTICIPA LA LICITATII, iar tu draga Edy daca te doare ceva dute in directiune si explica durerea in fata directorilor, nu ascuns sub un nume fictiv pe internet, presupun ca esti “Barbat”sau nu…? Iar tu draga coano poate inca iti iei salaru pentru prea putina munca prestata pentru aceasta uzina, probabil ai prea mult timp liber sa scri aceste comentarii jenante, eu iti propun: http://www.findjob.ro poate gasesti un post de munca mai bine platit pentru aceliasi servicii prestate, sa aveti bafta !!!

    1. Edy says:

      Oare UNU o fi numele tau din cei 70000 de resiteni. Pentru stiinta ta pe mine ma cheama EDY. Tu de cine te ascunzi in lumea asta de iti spui UNU oarecare din toti oamenii de pe pamant. Daca nu au voie sa participe la licitatii spune-i asta si lui URSONIU si stimabilei OANA, si sa scrie si in articole, nu am semnat contractul ca nu ne accepta nimeni pentru ca nu suntem credibili, nu mai scrieti ca vom negocia, ca e pretul mic, bla, bla, bla. Ce chinezi tot inventati cand vin oameni sa te roage sa muncesti si tu minti ca e profitul prea mic. Daca ataci comentariile cred ca si tu esti unul dintre alaturatii lui OANA ca prea stii cine are de lucru, mult sau putin si ii trimiti catre findjob.ro. E bine ca stiti unde sa cautati ca daca mai dai faliment inca o data, ca la 24ORE, ai spatele acoperit.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/