Energie verde pentru stațiile de epurare și tratare a apei din Timiș

solar photovoltaic panels on the modern complex among beautiful nature landscape. ecology concept

Aquatim va produce singură energia necesară pentru funcționarea stațiilor de epurare și tratare a apelor prin construirea de centrale fotovoltaice.

Se caută o firmă care să proiecteze, să execute și să pună în funțiune două centrale fotovoltaice. Acestea vor fi amplasate în Stația de Epurare a Apei Uzate Timișoara, respectiv în Stația de Tratare a Apei Urseni.

„Deficientele identificare în regimul de funcționare actual pentru modul de operare Stației de Epurare a Apei Uzate Timișoara, respectiv a Stației de Tratare a Apei Urseni sunt: întreaga cantitate de energie electrică este preluată din SEN; nu este exploatată suprafața de teren disponibilă în incinta acestora, pentru implementarea unei centrale de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice; costuri mari generate de consumul cu energia electrică”, se arată în caietul de sarcini aferent licitației.

De asemenea, creșterea prețului la energia electrică, cantitatea mare de energie electrică consumată la nivelul Aquatim și posibilitatea valorificării potențialului de producere a energiei electrice din surse regenerabile sunt motivele pentru care instituția dorește această investiție de 9,6 milioane de lei.

„Utilitățile publice (precum serviciile publice de alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate) vor trebui extinse sau modernizate în scopul stimulării dezvoltării economice și asigurării de alternative economice, eficiente și ecologice viabile pentru satisfacerea cererii comunității locale”, mai aflăm din documentele licitației.

Durtata de viață a panourilor fotovoltaice, ce vor produce energie verde, trebuie să fie de 25 ani. Firmele interesate se pot înscrie la licitație până îm 8 mai.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/