Energie verde pentru 9 licee din țară care pregătesc Generația Viitorului

145 000 de euro sunt oferiți de grupul CEZ România care investește în viitorul tinerilor prin montarea unor sisteme de panouri fotovoltaice.

Luna martie vine cu o veste bună pentru aproape 3 000 de elevi și profesori, dar și pentru viitoarele generații. Beneficiarii sunt licee din județele Caraș-Severin, Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Teleorman și Constanța, care se vor bucura de energie verde datorită inițiativei Grupului CEZ în România de a monta și dona câte o centrală de panouri fotovoltaice cu o putere de 15 kW fiecare.

Facem ce știm mai bine: donăm #EnergieVerde pentru #GenerațiaViitorului

„Una dintre direcțiile principale asupra căreia ne-am concentrat atenția în ultimii ani a fost educația. În aceste momente, în care incertitudinea predomină, noi rămânem vizionari și ne gândim să acționăm cu grijă pentru viitor, oriunde ne va găsi acest viitor. Astfel, ne-am dorit ca fiecare liceu partener în programul Ucenic Electrician, implementat în cele 7 județe în care operatorul Distribuție Oltenia pregătește #GenerațiaViitorului, dar și alte două licee din Constanța și Caraș-Severin, acolo unde Grupul CEZ în România produce energie verde, să beneficieze de o acțiune cu impact asupra generației verzi CEZ.” – Ondrej Safar, CEO CEZ România.

Inițiativa este o investiție cu impact pe termen lung, în valoare de 15 000 de euro/fiecare liceu, fonduri asigurate de Grupul CEZ în România. În cadrul proiectului, Fundația Progress și un specialist CEZ au susținut cursuri interactive despre energia verde și eficiența energetică pentru 300 de elevi. Este important de menționat faptul că, după finalizarea lucrărilor, centralele fotovoltaice vor trece în administrarea directă și în patrimoniul primăriei/liceului beneficiar.

Liceele beneficiare ale acestui proiect sunt:

– Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița;
– Liceul Astra Pitești;
– Liceul Tehnic Energetic Craiova;
– Liceul Energetic Târgu Jiu;
– Un liceu din Alexandria;
– Liceul de Transporturi Auto Drobeta-Turnu Severin;
– Liceul Tehnologic „Ferdinand I” Râmnicu Valcea;
– Liceul Tehnologic „Alexe Marin” Slatina;
– Un liceu din Constanța.

Detaliile tehnice ale investiției:
– puterea instalată a unui panou este de 285 W;
– numărul total de panouri care formează kitul fotovoltaic de 15 kWp este de 54 bucăți;
– greutatea panoului este de aproximativ 18 kg;
– greutate estimată a kitului fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 972 kg;
-suprafața estimată care va fi ocupată de kitul fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 100 mp cu posibilități de montaj pe acoperișul clădirilor existente în incinta liceelor.

#Energia pe Tik Tok

Membrilor generației verzi, elevilor liceelor beneficiare, le-a fost lansată provocarea de a deveni creatori de conținut, prin concursul GrEEnfluencer. Tot ce trebuie să facă este să promoveze o acțiune din viața lor, cu un twist eco-friendly. Cele mai bune idei vor fi premiate și publicate pe Tik Tok, pe pagina oficială CEZ România.

O sursă de #energieverde pentru o sursă de #energiecarevinedelaoameni

„Cel mai bun mod de a învăța despre energia verde este acela de a interacționa cu tehnologia care produce energie verde. Motivațiile copiilor de a urma o meserie de electrician pot fi diverse, însă dacă vezi cum pe școala ta au apărut panouri cu celule fotovoltaice, în mod clar îți vei pune o serie de întrebări. Are loc cunoașterea.” – Ovidiu Ana, Director Dezvoltare Fundația Progress.

„Ne bucurăm că Liceul Tehnologic Astra din Pitești a fost inclus și în proiectul #EnergieVerde pentru #GenerațiaViitorului! Deja pregătim profesional generația viitorului, adică viitorii specialiști ai companiei, în cadrul proiectului Ucenic Electrician – proiect dezvoltat pentru susținerea învățământului profesional de 3 ani în domeniul electric. Apreciem faptul că Grupul CEZ susține învățământul profesional și se adresează și generației verzi, prin promovarea soluțiilor eficiente energetic și încurajarea celor din jur să se implice în protejarea planetei. Suntem norocoși pentru un parteneriat fructuos și de viitor.” – Maria Ionică, Director Liceul Astra din Pitești.

„Mulțumim Grupului CEZ pentru alegerea Liceului de Transporturi Auto, ca partener în cadrul proiectului Ucenic Electrician, care se adresează învățământului profesional cu durată de 3 ani. Apreciem interesul pentru creșterea eficienței energetice și a protecției mediului înconjurător prin promovarea proiectului care a constat în dotarea unității noastre școlare cu panouri cu celule fotovoltaice. Considerăm că acest proiect aduce plus-valoare atât în dezvoltarea profesională a elevilor, cât și în cea personală având în vedere că sursele neconvenționale de energie reprezintă ”Viitorul Verde” al actualei generații.” – Elixia Băicuși, Director Liceul de Transporturi Auto din Drobeta-Turnu Severin.

Grupul CEZ este prezent pe piața românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuție a energiei electrice Electrica Oltenia SA. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,3 milioane de clienți.

Grupul CEZ deține în România și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac și Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiție de 1,1 miliarde euro și conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcțiune la sfârșitul anului 2012. Totodată, începând cu 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reșița în scopul creșterii eficienței, capacitatea de producție ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.ț

Autor: Mirela Miclea

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/