Edilul din Berzasca, despre reluarea alegerilor la Moldova Nouă: „Este strigător la cer ca rezultatele unui scrutin electoral să fie întoarse la 360º, iar votul cetăţenilor să nu conteze”

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Anularea rezultatelor pentru funcția de primar în orașul de la malul Dunării, rezultate care îl dădeau câștigător pe candidatul alianței PSD-Pro România, Adrian Torma, și reluarea procesului electoral în data de 11 octombrie, ca urmare a Hotărârii BEC, doar cu participarea candidatului Partidului Verde și a variantei alese de PNL îl determină pe edilul-șef al comunei Berzasca, reconfirmat pentru un nou mandat din partea formațiunii conduse de Victor Ponta, să atragă atenția că o astfel de situație nu s-a mai pomenit de la Revoluție încoace, interzicerea dreptului de a fi ales ridicând mari semne de întrebare într-o țară care se pretinde a fi democratică.

„Este o situație care nu s-a mai întâmplat de la Revoluție încoace, este o situație care-i lasă pe toți cu gura căscată, în același timp rămânând curiozitatea asupra modului în care instanțele vor rezolva această problemă. O astfel de mișcare s-a urmărit și în cazul celorlalți edili din Clisura Dunării care s-au înscris în luptă pentru a rămâne la cârma UAT-urilor și în următorii patru ani, însă termenele pentru depunerea contestațiilor au fost depășite. Faptul că domnul Torma a avut câștig de cauză în primă fază, iar apoi lucrurile au căpătat o altă turnură, asta denotă că nu există aceeași abordare a instanțelor.”, a explicat primarul Furdui.

Cum BEC s-a lăsat convins de liberali în privința existenței unor anomalii privind procesul electoral din 27 septembrie și a decis rechemarea cetățenilor la urne în acest weekend, șeful administrației publice locale cărășene nu înțelege de ce toată această acțiune îi aduce în prim-plan doar pe candidații înscriși pentru funcția de primar, nu și pe cei care râvnesc la un fotoliu în cadrul Consiliului Local.

„Aici apare o nedumerire din partea tuturor. Adică, lista de consilieri a alianței rămâne valabilă, alegerile sunt validate la nivel de Consiliu Local, și doar rezultatul votului pentru funcția de primar este anulat. Bineînțeles că, în privința imposibilității participării la acest scrutin a domnului Torma, a existat cale de atac în instanță, concluziile demersurilor făcute urmând să le cunoaștem în cursul zilei de astăzi. Dar rămâne întrebarea: Ce se va-ntâmpla? Este strigător la cer ca rezultatele unui scrutin electoral să fie întoarse la 360°, iar votul cetățenilor să nu conteze. În plus, care e motivul real pentru care Adrian Torma nu are voie să participe la alegerile de duminică? Cum să interzici cuiva dreptul de a fi ales când nu sunt aduse în discuție probleme de natură penală? Până la urmă, dacă există democrație, iar cetățenii au ales un anume candidat, nu cred că cineva poate interveni asupra acestui aspect. Unde este democrația atunci?”, se-ntreabă edilul-șef.

„Fraudarea alegerilor nu poate fi făcută de către un candidat!”

1000x100 (4)

Întrucât unul dintre motivele rechemării cetățenilor la vot se referă la fraudarea alegerilor, Petru Nicolae Furdui spune că acest lucru nu-i poate fi imputat vreunui candidat, responsabilitatea bunului mers al lucrurilor în acest caz picând pe umerii celor care monitorizează întregul proces:

„Fraudarea alegerilor nu poate fi făcută de către un candidat! Există o comisie a secției de votare, a Biroului de Circumscripție… Ei sunt răspunzători de centralizarea datelor din procesul electoral, nu candidatul în sine. Asta nu se poate imputa candidatului și nici echipei sale”.

Mai mult decât atât, reprezentantul comunității din Clisura Dunării speră ca telenovela politică care a ajuns în atenția întregii țări să nu fie, de fapt, rezultatul unor dispute personale și subliniază că materializarea cu rapiditate a anumitor proiecte în cadrul UAT-urilor ar fi putut funcționa dacă distribuirea sumelor de la nivel național ar respecta criteriului nevoilor reale și nu coloratura politică:

„Dumnezeu va face lumină în acest caz și mă rog pentru lucrul acesta. Sper ca această situație să nu aibă la bază motive personale, fapt care ar periclita soarta cetățenilor orașului. Adrian Torma a făcut niște lucruri bune în comunitatea lui, a reușit să demareze câteva proiecte care astăzi se află în diferite faze de implementare. Era nevoie de continuitate pentru ca Moldova Nouă să se dezvolte. Eu mereu am spus că un primar, pentru a rezolva problemele comunității, are nevoie de mai mult de un mandat, însă oamenii nu mai au răbdare. Cu toate acestea, dacă fondurile de la nivel național ar fi fost alocate fără a fi luat în calcul criteriul apartenenței politice, nemulțumirile cetățenilor nu ar mai fi existat”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/