Scoaterea din joc a aleşilor locali PSD-Pro România din Moldova Nouă, un scenariu de „noaptea minţii”

Reluarea alegerilor locale în orașul de la Dunăre, o premieră de altfel în România, fără Adrian Torma, candidatul Stângii Unite, și triumful înregistrat de Ion Chisăliță în fața candidatului Partidului Verde cu ocazia scrutinului din 24 ianuarie nu limpezește încă apele la Moldova Nouă. Deși există un primar ales, se pune totuşi întrebarea firească ce se va întâmpla vizavi de Consiliul Local, dar mai ales ce se va alege de consilierii locali PSD Pro-România.

După aproape patru luni de când UAT-ul aparținător Clisurii Dunării a funcționat fără primar, fără viceprimar, dar și fără Consiliu Local, repetarea procesului electoral pentru funcția de primar, în urma unei soluții a instanțelor de judecată, pare să fi rezolvat doar una dintre problemele orașului Moldova Nouă. Întrucât BEC-ul și Partidul Național Liberal au contestat doar primarul ales în data de 27 septembrie, rămâne de văzut dacă va fi păstrată configurația Consiliului Local de la momentul primului scrutin electoral sau dacă va intra în discuție inclusiv reluarea alegerilor pentru cei care îi vor reprezenta pe cetățeni la masa decizională.

În legătură cu cele întâmplate pe scena politică a orașului de la malul Dunării, dar și despre posibilitatea înlăturării consilierilor alianței PSD-Pro România din configurația noului Consiliu Local, Ion Spânu, reprezentant al partidului condus de Victor Ponta în Caraș-Severin, a subliniat:

„Ceea ce s-a întâmplat acolo cred că va rămâne în analele politicii mondiale, nu doar în politica autohtonă. Adică să scoți un primar ales din competiție, să nu-l mai lași să candideze, astfel încât să rămână doar doi candidați, e ceva incredibil. Nu mai vreau să comentez pe acest subiect. A ieșit cine trebuia. Acum se pune pe tapet problema Consiliului Local care nu a fost contestat de nimeni. Consiliul Local trebuia constituit deja. Am auzit și eu, nu știu prea multe, că se încearcă și forțarea alegerilor pentru Consiliul Local, ceea ce ar fi de noaptea minții. Nici nu știu ce să mai cred. La experiența pe care o am nu am mai întâlnit așa ceva. Am ajuns la concluzia că totul este posibil din moment ce, în competiție, au mai rămas doar doi candidați. Din punctul meu de vedere, îmi este greu să cred că aleșii locali ai Stângii ar putea fi scoși de pe scena politică. E peste puterea mea de înțelegere”.

Dincolo de toate scenariile creionate în jurul Consiliului Local al orașului Moldova Nouă, fostul deputat al Pro România are totuşi încredere că noul primar va avea înțelepciunea, așa cum a promis, să readucă stabilitatea în cadrul UAT-ului și să pună în aplicare planurile pentru îmbunătățirea condițiilor de trai:

„Sperăm ca noul primar, pe care îl știu, să-și facă treaba astfel încât comunitatea să nu aibă de suferit. Îmi doresc să se pună punct jocurilor politice. Nu pot decât să îi urez succes actualului edil. Cred că are capul pe umeri și va face ceea ce trebuie să facă acolo, iar cât privește Consiliul Local, acesta să funcționeze în structura aleasă la data de 27 septembrie. Să-și constituie comisiile, să-și aleagă viceprimarul și să înceapă să lucreze pentru comunitate”.