E oficial: Inspecția Judiciară l-a cercetat în două dosare pe prim procurorul Tarnoviețchi

Prim procurorul Ilarion Adrian Tarnoviețchi a fost cercetat de către Inspecția Judiciară și a fost trimis deja la analiza Consiliului Superior al Magistraturii în două dosare disciplinare.

„Prin rezoluţia din 31 ianuarie a.c., s-a dispus exercitarea acţiunii disciplinare faţă de procurorul Tarnovieţchi Adrian Ilarion de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. h)[1] şi lit. m)[2] teza a II-a  din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată”, transmite Alin Bogdan Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare.

În primul dosar „s-a reţinut că procurorul, în perioada 2016 – semestrul I 2017, a lăsat în nelucrare, din motive imputabile, 74 de dosare”, inspectorii judiciari considerând că este vorba despre „nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”, faptă prevăzută de Statutul judecătorilor și procurorilor. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit de către Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii pe 25 aprilie 2018, de la ora 10.

Un al doilea dosar, tot disciplinar, este cel în care Inspecția Judiciară „a reţinut că procurorul a nesocotit un ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara comunicând în mod repetat, o perioadă de peste un an, faptul nereal că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa nu există dosare din categoria celor ce făceau obiectul ordinului”, transmite Bogdan Alexandru. Este vorba despre un ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara prin care a dispus ca fiecare unitate de parchet din subordine să raporteze trimestrial situaţia dosarelor nesoluţionate mai vechi de 6 luni de la data înregistrării.

gif card de energie dacus 1000x100

„Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză”, mai spune purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare.

CITEŞTE ŞI: Magistrat pe mână cu inculpaţii în Caraş-Severin? Prim-procuror acuzat că a ascuns dosare de procurorul general!