După Turist Semenic, infractorul Gruia Stoica a pus ochii şi pe Moldomin!

Informația este vehiculată chiar de către fostul director al companiei din Moldova Nouă, Iacob Chișărău, condamnat în dosarul judecătorului Cătălin Șerban.

Pe 14 martie 2012 DNA Timișoara dădea o importantă lovitură, arestându-i pe judecătorul Cătălin Șerban, vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara la acea dată, și pe soția acestuia. Judecătorul primea mită să „rezolve” un dosar pe rol. Compania Moldomin Moldova Nouă intrase în insolvență, iar lichidatorul judiciar urmărea să vândă licența de exploatare a zăcământului de Cupru, cel mai important activ al companiei. Deși toată lumea știa că exista deja un precontract de vânzare cu compania elvețiană Mineco AG, licența era vizată și de compania lui Gruia Stoica, Grup Feroviar Român.

Cum Iacob Chișărău, directorul Moldomin, prinsese o atracție irezistibilă față de Mineco și de afaceristul sârb Dimitrie Aksijentevic, patronul Mineco, Gruia Stoica avea doar șansa instanței. Principalul creditor al Moldomin era Statul Român prin ANAF, așa că, se pare, GFR a rezolvat ca ANAF să se opună vânzării licenței către Mineco, fapt pentru care dosarul de insolvență a ajuns la Curtea de Apel Timișoara.

Chișărău a luat legătura, la acea vreme, cu colegul său de lojă masonică Cătălin Șerban, vicepreședintele Curții de Apel Timișoara, pentru ca decizia CAT, care ar fi fost definitivă, să fie favorabilă Mineco. Din actele de la dosarul de inculpare a fostului judecător Șerban, se pare că cei doi se înțeleseseră asupra sumei de 30.000 de euro, pentru sentință.

Deși nu reiese foarte clar, din audierea martorilor în instanță (Curtea de Apel Alba Iulia) se lasă să se înțeleagă că Gruia Stoica s-ar fi prins și ar fi trecut și el pe la judecătorul Șerban, făcându-i o contraofertă, fapt pentru care Șerban îi transmite lui Chișărău că suma crește la 60.000 de euro.

CITEŞTE ŞI: SEMENIC – MUNTELE DEZASTRU. Infractorul Gruia Stoica refuză reabilitarea hotelurilor Semenic, Nedeia și Gozna! Vrea milioane pe niște ruine!

Un astfel de martor este ZR (Răzvan Zăvăleanu, cel mai probabil), practician în insolvență, care amintește de GFR. „Martorul Z.R. a fost audiat în ambele cicluri procesuale, respectiv în faza urmăririi penale (filele 271-276 din vol.I de U.P.) şi de către instanţa de judecată (fila 434-436 din vol. III al instanţei)”„Răzvane, țiganii au venit cu banii la instanță!”, i-ar fi spus Chișărău lui Zăvăleanu. Iar reprezentantul Mineco, Aleksandar Andrejevic, l-a întrebat dacă este adevărat că „țiganii au venit cu banii”. De altfel, în ziua flagrantului, Chișărău știa foarte bine, rezultă tot din declarații, că Mineco pierduse procesul, dar evită să spună acest fapt celor doi directori de la Mineco, pentru a mai primi suma de bani cu care să fie mituit Cătălin Șerban.

În 2014 ANAF a pierdut recursul în instanță, permițând astfel Mineco să obțină licența de exploatare a zăcământului de cupru, iar în luna august 2017 ministrul, de atunci, al Economiei, Mihai Fifor, confirma că Guvernul analizează situația de la Moldomin și dorește reluarea exploatării cuprului de pe Clisură.