Punctul de pensie, majorat la 1100 lei. Ministrul Muncii: „Legea pensiilor este un pic amânată“!

Ministrul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, ieri, că Guvernul va discuta în şedinţa de săptămâna următoare o ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea punctului de pensie, în 2018, de la 1000 la 1100 de lei şi creşterea pensiei sociale minime la 640 lei. Dar a recunoscut că Legea pensiilor este amânată. „Un pic“.

„Legea pensiilor este un pic amânată (până în 2019, n.r.), în sensul că acum se fac toate calculele necesare, dar asta nu însemnă că anul viitor nu vor fi creşteri de pensii pentru români. Noi, la ora actuală, suntem în lucru cu elaborarea unei ordonanţe de urgenţă, care chiar astăzi (ieri, n.r.) a ieşit din minister şi este în avizare la Finanţe. Săptămâna viitoare urmează să primească şi avizul Consiliului Economic Social şi să intre în şedinţa de Guvern. Această OUG se referă la majorarea punctului de pensie pentru anul viitor la 1100 lei şi, de asemenea, la creşterea pensiei sociale minime la 640 lei, cum scrie în programul de guvernare”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu la RTV, potrivit Mediafax.

Ministrul Muncii a precizat că ordonanţa a fost cerută de la cabinetul premierului Mihai Tudose în urmă cu două săptămâni, ultimul aviz aşteptat fiind al Ministerului Justiţiei.

Vasilescu a subliniat că majorările vor avea loc începând de la 1 iulie 2018. „Este conform programului de guvernare, sunt mai multe ordonanţe cerute. E vorba şi de salariul minim pe economie care trebuie să crească, mai multe corecţii pe care le avem de făcut”, a mai spus ministrul.

În ceea ce priveşte Legea pensiilor, Lia Olguţa Vasilescu a precizat că aceasta aduce corecţii, nu creşteri, făcând referire la cazul tinerei care nu îşi va încasa pensia de invaliditate pentru că a obţinut bani după publicarea unui volum de poezii.

„Ce se discută în Legea pensiilor nu e prevăzut în programul de guvernare, sunt corecţiile necesare la legislaţia în vigoare. Am văzut zilele acestea mediatizat un caz al unei tinere care avea o pensie de invaliditate şi căreia i s-a supendat pensia pe o perioadă de o lună pentru că a mai făcut venituri din vânzarea unei cărţi. Prin noua lege a pensiilor, toate aceste lucruri nu vor mai fi posibile. Noi lucrăm pe o lege asumată de Guvernul Emil Boc, fără să fi fost în niciun fel amendată de Parlamentul României la vremea respectivă, care are nevoie de foarte multe corecţii. Tocmai pentru că nu vrem să greşim sub nicio formă şi să ieşim cu o lege foarte bună, am zis că este bine să o mai ţinem în analiză”, a spus ministrul.

„Pensionarii se tem pentru că sunt agitaţi. Oamenii să stea liniştiţi anul viitor li se vor mări pensiile exact cum scrie în programul de guvernare. Se discută tot felul de lucruri. Îi invit să citească programul de guvernare şi să creadă ce e acolo. Toate pensiile sub 2000 de lei nu se mai impozitează. Nu am renunţat la asta. Se aplică din martie această prevedere”, a mai precizat ministrul Muncii.

Sursă foto: Digi24.