După suporteri,se interzic ziariştii, seminţele şi amintirile! (VIDEO)

Metalul Reşiţa, club finanţat şi din bani publici, deloc puţini, s-a întors în Comunism. Nu din cauza numelui care aduce aminte de vremurile de demult, ci ca urmare a modului în care reprezentanţii săi umilesc şi împiedică jurnaliştii să-şi facă meseria, limitând astfel accesul oamenilor la informaţie, acţionează pentru înlăturarea suporterilor din tribună şi a tuturor celor care nu îi pupă în dos.

În condiţii deosebit de grele, despre care Express de Banat a scris zilele trecute, Metalul Reşiţa a scos o remiză albă, pe teren propriu, cu o candidată declarată la promovare, ASA Târgu Mureş. Mai mult, au fost foarte aproape chiar de o victorie împotriva echipei cu pretenţii antrenate de Ioan Ovidiu Sabău. Marian Pană şi băieţii lui merită toate felicitările pentru asta. În schimb, oficialii rosso-nerilor, reprezentanţii municipalităţii şi toţi ceilalţi care sunt implicaţi într-un fel sau altul în funcţionarea şi organizarea cluburilor din Valea Domanului, Metalul, FCM 2012, FC Şcolar, CSM Şcolar sau care or mai fi, că nimeni nu mai înţelege nimic din atâtea societăţi şi funcţii ce s-au înfiinţat în ultimii ani aici, şi-au dat rău de tot cu stângul în dreptul.

Jurnaliştii nu, şmecherii da!

După ce, ieri, reprezentanţii mass-media au fost invitaţi la stadion pentru o conferinţă de presă, susţinută de Jean Turmacu, director general, şi antrenorul principal Marian Pană, în prezenţa lui Carol Gurgu, reprezentant al municipalităţii în Valea Domanului, s-a anunţat de către primul dintre ei că, începând cu meciul de sâmbătă, Metalul – CS U Craiova, jurnaliştii vor intra pe stadion numai pe bază de acreditare. Un lucru firesc, ca peste tot. Acestea urmau să fie înmânate presei până la meciul de sâmbătă. Jocurile s-au schimbat însă peste noapte, astfel că, astăzi, jurnaliştii din presa locală au fost ţinuţi 45 de minute în ploaie, la poarta stadionului, pe motiv că… nu au acreditări. Umiliţi, reprezentanţii mass-media au pus mâna pe telefoane şi au început să sune în stânga şi-n dreapta. Într-un final, a apărut secretara clubului, care a împărţit acreditări ziariştilor ce au avut nervi să aştepte ca, până la urmă, cineva să le permită accesul în incinta stadionului. Când problema părea depăşită şi-au intrat şi mai bine în rol superagenţii Poliţiei Locale Reşiţa. ,,Nu aveţi voie cu maşina în curtea stadionului! Presa nu are voie cu maşina! Doar cei cu invitaţii!”, ne-a explicat unul cu mai multă şcoală. Aceeaşi secretară nu ştia nimic despre accesul autoturismelor. Alţi angajaţi ai cluburilor din Valea Domanului, aflaţi şi ei la poarta stadionului, la fel. În spatele maşinii presei, nervoşi, câţiva interlopi, bişniţari şi indivizi care nu au nicio legătură cu clubul, au început să ambaleze motoarele. Ziariştilor li s-a cerut imediat să le facă loc pentru a-şi parca limuzinele şi jeep-urile în curtea Stadionului ,,Mircea Chivu”, lucru care s-a şi întâmplat.

Interzişi pe stadion cu bilet plătit!

Jurnaliştii Express de Banat au ales să renunţe la acreditările de presă primite cu câteva minute mai devreme şi şi-au cumpărat bilete ca orice alt spectator. La poarta cealaltă, alţi superagenţi de la Poliţia Locală. Unul dintre ei, cu o cameră video ce-i face să plângă pe operatorii de la televiziunile locale, nu rata nimic. Colegii lui au oprit la poartă tot ce aveau oamenii prin buzunare. Nu torţe, petarde sau lanţuri, ci… seminţe, acadele, sticle mici de pastic cu ceai sau apă. Ne-am temut şi noi o clipă că vom rămâne fără agendă şi pix, dar problema a reprezentat-o altceva: aparatul de fotografiat. ,,Nu aveţi voie cu aparatul foto pe stadion!”, ne-a explicat cu diplomaţie unul dintre agenţi. Bineînţeles, nu ne-a putut prezenta nicio lege sau vreun regulament care să interzică asta. Nu e nimic scris în sensul ăsta pe biletul cumpărat de la casieria clubului şi nu e nimic afişat la intrare. Cel puţin nu am văzut noi şi niciunul din zecile de oameni ai legii nu ne-a arătat că ar exista aşa ceva. Am încercat din nou. Ni s-a făcut control corporal şi în geantă de alte două ori. Nu s-a găsit nimic contondent sau de altă natură care să ne transforme într-un pericol pentru ordinea şi siguranţa fotbaliştilor, oficialilor sau a celorlalţi spectatori. Acelaşi aparat foto de la gât ne-a mai ţinut vreo zece minute în ploaie. A intervenit la un moment dat chiar şeful Poliţiei Locale Reşiţa, Alexandru Ciati. Ne-a explicat şi dumnealui acelaşi lucru, că în Valea Domanului sunt interzise amintirile. Mai exact, că nu avem voie cu aparatul foto.

Express de Banat le recomandă celor care habar nu au că sportul nu înseamnă nimic fără spectatori şi fani sau că orice plătitor de bilet trebuie tratat cu minimum respect să privească măcar o dată o finală de Champions League sau de Cupă Mondială, meciuri adevărate pentru care drepturile de televizare înseamnă sute de milioane de euro. Zeci de mii de blitzuri imortalizează din tribună startul unor astfel de meciuri, care înseamnă bucurii şi amintiri de neuitat pentru fiecare fan. La Reşiţa însă, la Metalul mai exact, pentru că trebuie spus că pe alte stadioane ale oraşului nu am mai fost trataţi astfel, sunt alte reguli, comuniste de-a dreptul, care nu au nicio legătură cu performanţa, civilizaţia sau bunul simţ. Ar mai fi de amintit poate doar faptul că ,,eliminarea” lui Marcel Guşcă a redus la tăcere Guardia Rosso-Nera, una din cele mai frumoase galerii din Liga a II-a, şi a readus în Tribuna a II-a ,,ultraşii lăutari”.  Şi încă o premieră! La meciul Metalul – ASA, numărul forţelor de ordine, referindu-ne aici la angajaţi ai firmei de pază, jandarmi şi agenţi ai Poliţiei Locale, a fost cel puţin egal, dacă nu cumva chiar mai mare, decât cel al spectatorilor.

Express de Banat, în tribună!

În aceste condiţii, Express de Banat renunţă la acreditările de presă primite de la CS Metalul Reşiţa, dar vă va ţine la curent în continuare despre tot ceea ce se întâmplă în Valea Domanului. Cunoscând amabilitatea antrenorului Marian Pană, vă asigurăm că şi de acum încolo ştirile despre rosso-neri vor circula mai repede cu expressdebanat.ro. În schimb, nu vă vom mai putea oferi galeriile foto cu care v-am obişnuit la fiecare meci şi asta nu din vina noastră, ci pentru că ne interzic cei care conduc clubul şi Poliţia Locală Reşiţa. Contactat telefonic, Carol Gurgu ne-a spus că regretă cele întâmplate, dar că nu este vina sa. ,,Îmi cer eu scuze pentru situaţia asta!”, a spus Gurgu.

Comments

 1. so23 says:

  nu
  mai e vorba de libertate pentru suporteri, este vorba de bataie de joc
  care rezulta din dorintza domnului primar sa arate el cine este sheful.
  am fost filmatzi tot meciul sa ne gaseasca nod in papura sa fim dati
  afara si cine stie chiar interzisi pe niste motive infime. asta face
  primaria, in loc sa se ocupe de lucruri serioasa, isi fac propria
  galerie, care , cu toate ca pronunta cuvinte gen hai metalul sau hai
  resita, de fapt canta pantru cine ii rasplateste.

 2. Petru Fuchs says:

  Stimati resiteni, iubitori ai fotbalului, as avea multe de spus privind aceasta DICTATURA instaurata in SANCTUARUL STADIONULUI DIN VALEA DOMANULUI, constructie SFANTA, ridicata, pastrata si SUBVENTIONATA cu sudoarea si banii nostri!!! V-am atentionat si am perpetuat in a scrie in comentariile la toate ziarele mass-media despre MAREA TRADARE ce a avut loc in aceasta toamna prin desfiintarea completa a fotbalului resitean, copii, juniori, Gloria si CSM Resita. Ati crezut in aceasta miscare criminala si iata ca acum VA CULEGETI ROADELE CREDULITATII VOASTRE! Am sa ii propun lui Cristian Chivu sa retraga numele Tatalui din titulatura stadionului cat si statuia ce nu-l reprezinta pe Tatal sau. Momentan, doar, atat….

 3. Flavius Obuf says:

  VREM SA TRAIM LIBERI ! NU VREM DICTATURA !

 4. Andrei Gaspar says:

  o mare rusine ce sa intamplat azi …vrem libertate ….Nu vrem dictatura

 5. zola says:

  Cu siguranta acesti malaci fara creier angajati sub denumirea unei firme de paza nu fac decat jocurile celor din conducerea clubului. La Resita, nu a existat niciodata asa ceva.Libertatea presei nu a fost cenzurata. Nu cunosc cine este acest Jean Turmacu si ce realizari are in activitatea dansului din punct de vedere fotbalistic, dar nu miroase a bine. Daca Resita doreste sa ajunga la performantele fotbalistice pe care le-a avut, trebuie sa lase aceste disensiuni la o parte.Va doresc numai bine tuturor si sa dea D-zeu ca Resita sa revina in prima liga cu tribunele intesate de spectatori si acea atmosfera superba pe care nu o gasesti nicaieri in tara romaneasca. RESPECT RESITA