DREPT LA REPLICĂ: „Lifturile nu se prăbuşesc aşa uşor”

În legătură cu articolul ,,Lifturile comuniste, vechi de jumătate de secol, pun în pericol viața reșițenilor!”, publicat în data de 30.09.2013, când s-a repetat în mass-media o afirmatie greșită, vreau să le aduc la cunoștințî tuturor cetățenilor din Reșița care utilizează ascensoare, și mai ales celor neavizați, precum locatara care a făcut afirmații nereale precum ,,liftul a căzut în gol, liftul s-a prăbușit, s-a rupt un cablu, ne este frică să mergem cu liftul, ne-a speriat de moarte etc., că niciun lift nu s-a prăbușit cu adevărat până acum niciodată în România, și din câte știu, nici în altețăari europene, și nu este posibil să se prăbușeasca, din simplul motiv, acela că toate ascensoarele sunt prevăzute cu sisteme de siguranță mecanice și electrice, care opresc din cădere, brusc, cabina ascensorului (chiar dacă se rup și toate cablurile de tracțiune și care sunt din oțel special) pe o distanță de la 1-2 sau câțiva metri, prin sistemul numit ,,Sistem de împănare”.
Impănarea cabinei, de altfel este într-adevăr neplăcută dacă se declanșează cu persoane în ea, mi s-a întâmplat și mie de câteva ori (la mișcări bruște orizontale, cei cărora li s-a întâmplat să se blocheze brusc în lift și au auzit o bufnitură, stiu cum este) producand un zgomot datorita unor pene cu dinti din otel special, care se infig in glisierele pe care se deplaseaza cabina liftului cu 1,25 m/sec. , sistem pe care noi si inspectorii ISCIR, il verificam si il declansam voluntar in mod periodic. Toate cele afirmate de mine mai sus se pot verifica pur si simplu la orice firma care se ocupa de ascensoare in tara si oriunde in lume.
Asa am facut-o si la acel lift, pentru ca se inlocuise troliul cu motorul, iar a doua zi urma sa se autorizeze, lucru care s-a si intamplat, corespunzand la verificari si fiind autorizat (desi are 50 de ani) conform Raportului de inspectie, pentru inca 2 ani de functionare, daca nu se facea macar acea inlocuire, se autoriza pentru doar 1 an.
Bineinteles asta nu inseamna ca tot liftul este nou, si nu se mai defecteaza 2 ani de acum incolo, nici pe departe, in decurs de 2 ani, asociatia trebuie sa stranga bani ca SA se inlocuiasca si instalatia electrica ,care este tot cea veche de 50 de ani, noi inlocuind troliul pentru ca era uzat iar motorul nemaiavand putere, doar lipsa banilor facand imposibila reparatia integrala.
La liftul in cauza, datorita acelui zgomot prin impanarea cabinei brusc pe glisiere, si nu exagerez cu nimic daca va spun ca la nivel de tara, acest lucru se intampla zilnic la multe lifturi, s-a creat un fals eveniment, un fals incident sau fapt grav si la urma urmei, o stire falsa de senzatie cu impact la public, ca si toate intamplarile negative de altfel din punctul de vedere al mas media. Eu daca eram reporter, ma interesam prima data, daca un lift se poate prabusi sau pica in gol (Sunt institutii abilitate) si apoi publicam povestea unei persoane careia I s-a prabusit liftul , blocul sau i-a aparut un Ozn in casa.
Oameni buni, nu va luati dupa spusele oricui, chiar daca sunt publicate, tot de persoane neavizate si neinformate tehnic. Viata nu va este pusa in pericol mai mult decat va expuneti unui accident cu masina sau cu avionul, accidentele cu lifturi s-au intamplat mai ales din cauza parasirii cabinei la blocarea intre etaje pt. ca n-au avut rabdare s-ai scoata mecanicii autorizati sau la distrugerea unor elemente de siguranta (Conform statisticii LISTVERSE, liftul este unul, daca nu cel mai sigur mijloc mecanic de deplasare al oamenilor, cu doar 1 din 12 milioane de curse a lifturilor are o problema tehnica, si acea nu periculoasa.
Si fiti siguri ca nici o firma de ascensoare nu lasa in functiune, indiferent de cati bani pierde, un lift chiar si vechi dar cu sistemele de siguranta defecte.
Nu am pretentia ca toata lumea sa cunoasca lifturile ca unul ca mine cu 35 de ani in bransa, dar caderi de lifturi (cabina acestora) cu scantei si flacari o sa vedeti doar in filmele americane de actiune.
In alt articol al aceluiasi ziar se afirma de dipute intre locatari si firmele de acensoare, care dispute ?, dimpotriva s-a inteles cu mici exceptii, faptul ca proprietarii de apartamente sunt si proprietarii lifturilor care trebuiesc intretinute (pe bani), si pentru a putea fi utilizate mai departe, conform legii, trebuie modernizate tot pe bani bineinteles, deci investind in ele ca si in celelalte parti comune care creaza probleme cand se cer bani.
Ca atare situatia nu ramane neschimbata, pentru ca s-a facut, si se fac in continuare reparatii.
Cu aproximativ 15-20 Ron/luna /apartament (valoarea unui pachet de tigari) in 2 ani, cat este suma pt. reparatie, de nu cred ca baga pe nimeni in faliment.

CITEȘTE ȘI: