Două din zece cadre medicale din Caraș-Severin refuză vaccinarea anti-COVID-19! „Poate altul ar fi fost răspunsul meu dacă mi s-ar fi dat câteva detalii esențiale. În lipsa lor, nu vreau să risc”

untitled design set 970x90 px

Până la finalul anului, circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 ar trebui să ajungă în România. O bună parte a personalului din sistemul medical și de asistență socială din Caraș-Severin și-a dat acordul privind vaccinarea, deși detaliile despre contraindicații, reacții adverse sau măcar despre modul de administrare a vaccinului sunt încă necunoscute. Există însă și voci din sistem care spun că au refuzat vaccinarea tocmai din cauza lipsei de informații clare.

Vâlvă mare cu vaccinul anticoronavirus, cel care, spun specialiștii, ar trebui să stopeze răspândirea SARS-CoV-2. Există însă și destui sceptici, în special din cauza lipsei unor informații certe. Mai exact, pe platforma nou-înființată dedicată vaccinării în România, nu se știe deocamdată programarea etapelor de imunizare, totul va depinde de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze (?).

În plus, se mai arată pe aceeași platformă a Guvernului României, „luând în considerare că Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat data de 23 decembrie 2020 ca dată probabilă pentru acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de BioNTech și Pfizer, Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea are în vedere primirea vaccinului în România în perioada 26-31 decembrie 2020”.

Nimic sigur, prin urmare… Nici măcar o dată precisă privind startul etapei de vaccinare a personalului medical și din sistemul de asistență socială. Cert este că, la nivel de Caraș-Severin, circa 80% din totalul angajaților și-au dat până acum consimțământul privind imunizarea (în condițiile în care un prim termen-limită a fost ziua de vineri, 18 decembrie). Direcția de Sănătate Publică a centralizat listele cu persoanele înscrise:

  • personalul medical din unități sanitare publice și private: din 2.171 de persoane, 1.929 de persoane și-au dat acordul;
  • personalul medical și auxiliar din unitățile de asistență socială și de îngrijire: din 649 de angajați, 302 și-au dat acordul;
  • personalul medical din laboratoarele medicale radiologii și imagistică medicală: din 27 de angajați, 24 și-au dat acordul;
  • personal medical și auxiliar din serviciile de ambulanță: din 217 de angajați, 197 doresc vaccinul;
  • personal medical și auxiliar din ambulatoriile de specialitate: din 44 de angajați, 39 aprobă imunizarea;
  • personal medical și auxiliar din cabinetele medicale individuale, medici de familie și alte specialități medicale: din 265 de angajați, 200 acceptă vaccinarea.

În concluzie, dintr-un total de 3.373 de angajați, 2.691 și-au dat acceptul de a se imuniza, adică aproape 80%.

publicitate ziar expresb 1000x100

Există însă și cele 20 de procente, deloc neglijabile. De ce ar refuza un angajat aflat în linia întâi a luptei anti-COVID-19 să se imunizeze? Un posibil răspuns vine chiar din interior. Mai mulți angajați au fost contactați telefonic săptămâna trecută, la întocmirea listelor, pentru a da un răspuns rapid: vor sau nu să se vaccineze? Fără detalii suplimentare: despre care dintre producători e vorba, care sunt contraindicațiile, ce reacții adverse ar putea să apară sau care e data concretă a startului campaniei de imunizare? Ca să nu mai vorbim de vreun prospect întocmit ca la carte, care ar trebui să spună, cel puțin, care este efectul vaccinului în cazul administrării unui tratament medicamentos, în cazul femeilor însărcinate sau eventualele efecte asupra fertilității.

„Nu am putut să accept acest vaccin, din păcate. Poate altul ar fi fost răspunsul meu dacă mi s-ar fi dat câteva detalii esențiale, dar în lipsa lor, nu vreau să risc. Cu atât mai mult cu cât nu mi s-a dat posibilitatea unei documentări sau varianta de a mă răzgândi pe parcurs”, ne-a declarat un medic reșițean, sub protecția anonimatului.

În condițiile în care îndoiala există chiar și în interiorul sistemului, în condițiile în care nici măcar medicii nu pot spune cu mâna pe inimă că au încredere în acest vaccin, cine să-i mai acuze pe românii de rând…?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/