Deşi a reuşit să arate faptul că a luptat singură pentru dezvoltarea infrastructurii universitare în vremuri grele cum sunt cele prin care trec toate universităţile din ţară, instituţia reşiţeană se confruntă cu probleme financiare.
În cadrul vizitei în municipiul Reşiţa, ministrul Educaţiei Mihnea Costoiu a adus atât laude, cât şi critici universităţii „Efitimie Murgu”. Potrivit conducerii, acesta a dojenit instituţia pentru că deţine contracte de cercetare la care încasează foarte greu banii, lucru care a adus oarecum universitatea înntr-o situaţie financiară grea.
CITEŞTE ŞI: MINISTRUL EDUCAȚIEI, CU CĂRȚILE PE MASĂ: ,,UNIVERSITATEA DIN REȘIȚA ARE GRAVE PROBLEME FINANCIARE!”
Deşi este cunoscut faptul că instituţia de învăţământ de pe Bârzava s-a orientat de-a lungul anilor prin abordarea de fonduri structurale şi alte proiecte pe care le-a accesat, problema financiară din prezent nu reprezintă un capăt de ţară. Conducerea instituţiei reşiţene a explicat ce se întâmplă de fapt în mediul universitar.
„Situaţia pare gravă în contextul în care multe alte universităţi din ţară se confruntă cu probleme asemănătoare. Acestea se datorează faptului că sistemul de finanţare este încă cel introdus de domnul Funeriu în 2011-2012, când banii au fost orientaţi către universităţile mai mari, iar cele mici au primit un ajutor financiar ca să poată să supravieţuiască. Urmează să apară o metodologie nouă prin care sperăm noi ca distribuirea fondurilor să se facă în aşa fel încât să se descurce toată lumea. Este o situaţie temporară, care, în egală măsură, afectează orice instituţie de învăţământ superior. Dacă s-ar fi rămas la schema de finanţare de dinainte, universitatea nu ar fi avut aceste probleme”, a precizat Doina Frunzăverde, rectorul universităţii.
Mai exact, ca să se înţeleagă, conducerea instituţiei a solicitat un avans din bugetul pe anul acesta până se reglementează noua metodologie de finanţare.
„În acest an, prin legea educaţiei, fondurile pentru universităţi sunt de două categorii, iar una dintre ele se referă la dezvoltare instituţională. Aceşti bani pentru dezvoltare instituţională sunt în dispută acum, pentru că ei se atribuie pe bază de indicator de calitate. Aceşti indicatori nu au fost încă stabiliţi, prin urmare, metodologia nouă nu este stabilită şi din acest motiv finanţarea la ora actuală pentru toţi este la nivel de 70% din cât am avut anul trecut. Din moment ce noi am fost la limită cu 70% sigur că nu ne-am descurcat. Din cauza asta am solicitat avans din finanţarea pe anul acesta şi în momentul în care se va clarifica metodologia, situaţia se va reglementa”, a adăugat Doina Frunzăverde.
Tganca hoata .