Cărășenii n-au nevoie de școli, spitale sau case de copii!

Într-un județ în care sistemul de sănătate și cel de învățământ se degradează văzând cu ochii, bisericile poleite cu aur sunt ridicate cu fală la fiecare pas. Chiar dacă duc lipsă de spitale, medici sau condiții umane în școli, cărășenii investesc în preoți și lăcașe de cult.

România este țara cu peste 18.000 de biserici, o cifră controversată comparativ cu numărul de 4.000 de școli naționale. Situația la nivel microscopic, pe județe, chiar dacă nu se ridică la valori la fel de mari, cunoaște aceleași contraste marcante. Caraș-Severinul are peste 300 de lăcașe de cult, cu mai bine de o sută mai mult decât numărul școlilor județene. Situația este și mai alarmantă atunci când vine vorba de spitale. Bolnavii cărășeni se înghesuie pe paturile a doar cinci spitale la nivel de județ.

Problema pornește de la mentalitatea cărășeanului și a românului în general. Oamenii investesc în biserici în timp ce învățământul și mai ales sistemul de sănătate sunt la pământ. În momentul actual doar câteva spitale mai funcționează la nivel de județ, restul localităților chinuindu-se să facă față bolnavilor în micile cabinete locale.

Mai mult decât atât, mai bine de zece comune cărășene nu au niciun centru medical și nici medic de familie.

În ceea ce privește sistemul de învățământ județean, situația este la fel de tragică. Școlile cărășene se confruntă cu probleme financiare care amenință serios atât sănătatea, cât și educația celor mici. Elevii din foarte multe sate din Caraș-Severin învață în condiții inumane. Cu pereții care se surpă deasupra lor, toalete infecte lipsite de canalizare și mobilier degradat care dăinuie de zeci de ani, elevii se chinuie să învețe în frig și jeg.

Situația nu se întâlnește doar în mediul rural, ci și în orașele mai mari. La Bocșa, de exemplu, elevii s-au încălzit ani la rândul la sobe vechi pe lemne. Instalarea unor centrale specializate care să rezolve această problemă a așteptat ani de zile până să fie implementată.

Dincolo de toate aceste probleme vizibile și alarmante, cutia milei se umple doldora de bani. Zeci de biserici se ridică an de an în toată țara, care mai de care mai strălucitoare și mai poleite cu aur. În același timp, ruinele sănătății și ale educației se surpă în fața sutanelor aurite ale preoților, sub ropotele de clopote bisericești.

Comments

  1. Razvan says:

    Bine punctat Raluca!!!

  2. cristian says:

    Un articol impertinent, scris cu rea credinta si fara o minima documentare. Draga Alexandra Jurca te rog respectuos sa-mi spui unde ai citit sau de unde ai preluat ideea conform careia B.O.R inchide spitale si scoli? E vina Bisericii si a preotilor ca altii au inchis scoli, spitale? Eu spun ca nu si nu imi poti demonstra ca ma insel. In documentarea ta pentru acest articol ai gasit cumva ca B.O.R. are peste 800 de centre social-filantropice: spitale, cantine, farmacii, camine pentru copii orfani, batrani, gradinite etc.? Acestea sunt facute si intretinute exclusiv din banii Bisericii, ce zici de asta? Sunt de accord ca acestea nu sunt in numar foarte mare raportat la problemele societatii dar tot e ceva nu crezi? De ce nu prezinti ceva cu adevarat frumos si interesant cum ar fi situatia copiilor de la Valea Plopului, care nu sunt putini, intretinuti de un preot? Este adevarat ca asa ceva nu se “vinde” pentru ca in Romania se promoveaza cu totul altceva…sti tu ce. Exemplele pot continua, dar daca ai fi avut putina BUNAVOINTA te-ai fi interesat si ai fi aflat. Apropo, sa fi mai atenta la numarul Bisericilor Ortodoxe din Romania: aproximativ 14.500 si nu peste 18.000 cate ai scris(poate aici incluzi si Bisericile altor confesiuni). Daca te pricepi putin la matematica explica-mi cum pot intra aproximativ 17 milioane de romani ortodocsi in 14.500 de Biserici? De ce nu spui ca sunt prea multe birturi in Romania si in Caras-Severin? De ce nu te preocupa tinerii fara loc de munca din Caras-Severin? si alte atatea probleme pe care judetul nostru le are.

    p.s. mi-a placut afirmatia ta: ” cutia milei se umple doldora de bani”…. ce-i drept ca in Caras-Severin suntem plini de bani, avem de unde, avem salarii care sa ne permita sa umplem aceste cutii. Ori tu nu te pricepi sa scri un articol si sa fi obiectiva, ori esti rau-intentionata si vrei doar sa denigrezi Biserica.

  3. Razvan says:

    Intervin inca o data si spun “bine punctat Cristian “…. ce imi place cand gasesc oameni pe aceasi lungime de unda cu mine , nu tre ‘ sa mai scriu eu nimic!! Pacat ca am ramas prea putini…;)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/