Documentar dedicat Revoluției din 1989, adus în fața publicului după ce a fost respins de teatrele din România

„1989. Jurnalul unei revoluții”, documentarul în regia lui Carmen Lidia Vidu, își face simțită prezența în lumea teatrului, deși inițial a fost respins. Gândit ca lungmetraj documentar, o variantă hibridă a filmului a fost adaptată pentru ca publicul să aibă acces online la el.

Carmen Vidu, regizoarea documentarului despre revoluție, povestește că spectacolul său a fost respins de teatrele din România. Filmul a fost realizat din poveștile însuflețite ale oamenilor care au fost protagoniști principali, actanți sau pur și simplu oameni din subordine în vremea perioadei de dinainte de revoluție, care își spun propria poveste și experiențele personale în raport cu regimul comunist.

În documentar îi întâlnim pe Florentina Țilea, recitatoarea lui Ceaușescu, Ion Caramitru, opozant al regimului comunist și pe Oana Pellea. Varianta online a documentarului a fost adaptată în prezența mai multor invitați: Germina Nagâț, care prezintă istoria securității, Dan Voinea, procuror de proces, Dennis Deletant, istoric britanic care se ocupă de istoria revoluției, Lavinia Betea și Andrei Ursu, care vorbește despre teroriștii regăsiți în securiști.

„În 2019, pentru că s-au aniversat 30 de ani de la revoluție, m-am decis să fac o propunere teatrelor de a face un spectacol documentar dedicat revoluției în România. Teatrele nu au fost interesate, mi-au râs și în nas unele din ele. La sfârșit de an, când nu mai era nimic de făcut, m-am gândit că nu există niciun spectacol de teatru dedicat revoluției. Am bătut la ușa directorului Ion Caramitru, actant principal în revoluție. Mi s-a spus să începem. Spectacolul a fost făcut din cercetări personale, săptămâni de interviuri, cu ore de muncă, ca să vedem de unde provin personajele, educația lor, unde au trăit și cum, dar și cum trăiesc acum. Am făcut scenariul și după ce aveam ca subiect revoluția, am documentat partea de imagine din viața lor – cu părinții, cu camera în care au trăit, cu televizorul, cu radioul, cu bananele. Așa am făcut spectacolul. (…) Documentarul ia din istorie, din social, din de toate și publicul are nevoie de astfel de povești. Documentarul este construit pe structura conferințelor TED. O să bat obrazul teatrelor din Timișoara care nu au făcut o minimă postare cu privire la revoluție în acest an, dar sper să o facă.”, spune Carmen Vidu despre documentarul care îi poartă semnătura.

Originară din Arad, regizoarea Carmen Lidia Vidu este cel mai tânăr regizor din Teatrul Național din București. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, în 2003. Timp de 15 ani, Carmen Lidia Vidu s-a axat pe filmele multimedia, nișa ei, de altfel, care combina videoproiecțiile cu prezența live a actorilor. De câțiva ani, domeniul său principal sunt filmele documentare, câteva realizate în marile orașe și comunități din România și adunate sub emblema Jurnal de România. „O scurtă istorie Astra Film”, film regizat de Carmen Lidia Vidu, realizat în 2013 pentru Astra Film Festival din Sibiu, a câștigat, în 2015, Premiul Gopo pentru cel mai bun scurt metraj documentar.

Documentarul poate fi vizionat online pe canalul de Youtube al TNB.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/