Vocea Revoluției din Timișoara către Occident s-a stins! Mirko Atanackovici, „breaking news-ul Revoluției”, a încetat din viață

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Mirko Atanackovici, consulul Iugoslaviei în 1989 și singurul diplomat străin prezent la evenimentele revoluționare de la Timișoara, a decedat. Fostul consul a transmis stațiilor de știri din străinătate adevărul despre ce s-a întâmplat în capitala Banatului. Pentru serviciul adus, timișorenii l-au decorat cu titlul de cetățean de onoare.

Zi de doliu în capitala Banatului! Fostul consul al Iugoslaviei, Mirko Atanackovici, a decedat. Diplomatul a dat de știre Occidentului despre evenimentele revoluționare de la Timișoara. În ziua istorică de 20 decembrie 1989 i-a întâmpinat pe revoluționarii care au mers la el pentru a transmite lista cu revendicări. Două zile mai târziu, Atanackovici a deschis Consulatul pentru corespondenții de știri din străinătate, care au putut să relateze știrile în condiții de siguranță. Timișoara l-a onorat cu titlul de cetățean de onoare, fiind primul decorat cu acest titlu după Revoluție.

„Eu am trimis adevărul și prin asta cred că am reușit să salvez Timișoara. Era un mare pericol să se întâmple ce s-a întâmplat la Brașov. Am trimis acest mesaj care a fost primit în întreaga lume. S-a deschis frontiera și au venit zeci și zeci de jurnaliști iugoslavi și străini. N-au avut unde să stea. Era absolut împotriva regulilor diplomatice să îi lăsăm în cadrul clădirii Consulatului. Eu n-am avut încotro, ce să fac? Pur și simplu au dormit la mașini, pe jos, pe fotolii. Au fost americani, nemți, iugoslavi… Au început să vină camioane din Iugoslavia. Toți care au putut au ajutat cu ceva”, povestea Mirko Atanackovici într-un interviu în 2019.

STPT job 1000x200

Mirko Atanackovici a decedat ieri, în Serbia, la 74 de ani. Informația a fost confirmată de Dominic Samuel Fritz pe contul său de Facebook.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/