Telbis rămâne fără averea din şpagă!

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată a doctorilor care au pensionat fraudulos sute de cărăşeni.

Sebastian Telbis, medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, răspunde în faţa legii pentru 291 de infracţiuni de luare de mită. În sarcina lui Ioan Ungur, medic al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, zona Caransebeş, au fost reţinute opt astfel de infracţiuni, iar Ioan Cenda, medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş Severin, zona Oraviţa-Moldova Nouă-Bozovici, va da socoteală pentru patru infracţiuni de luare de mită.

Percheziţiile şi cercetările care l-au vizat pe Sebastian Telbis au scos în evidenţă lucruri incredibile legate de sumele de bani pe care acesta le-ar fi primit ca şpagă. „În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul, precum şi la cabinetele medicale unde îşi desfăşura activitatea, au fost identificate şi ridicate sume de bani în lei şi valută (107.915 euro, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 52.644 lei), sume ce au fost indisponibilizate. Totodată, au fost identificate două carnete cec emise de o bancă din Austria, având solduri de 137.178 euro, respectiv 41.041 euro. Având în vedere sumele mari de bani care au fost găsite și ridicate de la inculpat, precum și numărul imobilelor, proprietatea sa și a rudelor sale, pe care nu le poate justifica, precum și faptul că nu a făcut dovada că ar fi realizat venituri și din alte activități licite, în cauză s-a apreciat că sunt aplicabile dispoziţiile art. 1121 Cod penal privind confiscarea extinsă şi asupra celorlalte sume de bani (aprox. 300.000 euro) și imobile indisponibilizate (bunurile imobile au fost evaluate conform prețului de piață, constatându-se că cele 8 apartamente și case au o valoare de 490.000 euro, cele 8 terenuri o valoare de 165.000 euro, iar cele 4 garaje o valoare de 25.000 euro, deci o valoare totală de aprox. 685.000 euro). S-a constatat, astfel, că valoarea bunurilor dobândite de către inculpat, într-o perioadă de 5 ani înainte de săvârşirea infracţiunilor, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de acesta în mod licit. Ca atare, în cauză s-a instituit măsura confiscării extinse asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului în valoare totală de aprox. 1.000.000 euro”, a precizat Ministerul Public.

Sechestrul asigurator a fost pus şi asupra sumelor de 1.490 euro şi 2.925 lei ridicate în urma efectuării percheziţiei domiciliare la locuinţa doctorului Ungur, precum şi a sumelor de 200 de euro şi 800 de lei ridicate cu prilejul percheziţiei efectuate la cabinetul medical al inculpatului Cenda.

Procurorii îi acuză pe cei trei medici că au primit diverse sume de bani şi alte foloase materiale de la diverşi pacienţi care s-au prezentat la cabinete pentru expertizarea capacității de muncă. „Din probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale a reieşit faptul că darea de bani sau alte bunuri medicilor de către unii pacienţi a fost urmarea temerii, alimentată de discuţiile purtate de pacienţi pe holurile instituţiei, că inculpaţii pretind bani pentru eliberarea/prelungirea deciziilor de pensionare pentru caz de boală, în caz contrar pacientul fiind trimis pentru investigaţii medicale suplimentare, costisitoare, putându-se ajunge la pierderea dreptului la pensie. Astfel, s-a creat o obişnuinţă în a da bani medicilor, deciziile fiind semnate înainte ca pacienţii să intre în cabinet, aceştia din urmă venind pregătiţi să-i remunereze pe medici”, au mai precizat procurorii.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Arad.

Comments

  1. Razvan says:

    Bugetul minunatului ” asa zis oras ” Resita ,in ograda unui domn! Sa va spun un secret , pe care il stiti dar va mintiti ca nu il stiti … SUNT FOARTE MULTI BUGETARI DE GENU IN RESITA!!!