Doar câteva dintre centrele de vaccinare din Timișoara se deschid în 15 ianuarie. Fritz: „Nu înseamnă ca vor fi și operaționale”. Care e situația în județ?

Primăria Timișoara va deschide câteva, nu se știe câte, din cele 17 centre de vaccinare care vor funcționa în a doua și a treia etapă a campaniei de imunizare în orașul de pe Bega. Primarul Dominic Fritz vorbește despre o incoerență a legislației cu privire la dotarea, respectiv personalul care va deservi aceste centre. Prefectura Timiș vine cu precizări. 

Autoritățile locale au anunțat în 8 ianuarie unde vor fi aceste centre de vaccinare și faptul că multe dintre spații au fost puse la dispoziția comunității de către firme private. Întrebat câte dintre acestea se vor deschide din 15 ianuarie, primarul Dominic Fritz a spus că nu știe încă, iar o decizie va fi luată în funcție de dotările cu care vor fi echipate acestea.

„Există un proiect de hotărâre de unde am aflat că noi nu doar dotăm și punem la dispoziție spațiul, ci trebuie să ne și implicăm în managementul și dotarea cu personal a acestor centre. E neclar de unde o să vină banii pentru cei care vor lucra în aceste centre de vaccinare. Așteptăm un răspuns clar din partea Guvernului. Eu mi-aș dori ca primarii din România să nu mai fie văzuți doar ca niște soluții rapide care să pună în practică ceva gândit altundeva, ci dacă noi trebuie să facem ceva să fim implicați și pe partea de planificare, iar unde ni se delegă niște responsabilități să vină și banii. Data de 15 ianuarie am înțeles că a fost comunicată de coordonatorul național pentru campania de vaccinare. O să reușim să punem la dispoziție anumite spații, nu toate 17, mai trebuie să facem niște achiziții, iar nu e clar din ce sursă, dar din ce avem o să punem la dispoziție aceste spații. Asta nu înseamnă că vor fi și operaționale din 15 ianuarie. Nu pot să vă spun câte, depinde cum împărțim paturile și laptopurile pe care le avem. Se fac aceste calcule în aceste ore și zile.”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Spre comparație, la Dumbrăvița, primăria a anunțat deja că are centru de vaccinare funcțional, primul la nivel rural din țară. Spațiul a fost amenajat în incinta centrului de zi din localitate, iar dotarea a fost finanțată din bugetul local.

În Timiș ar trebui să funcționeze 32 de centre de imunizare. Chiar dacă primăriile au identificat spațiile în care aceste centre să funcționeze pe perioada campaniei, multe nu au încă dotări complete. Sub semnul întrebării este și problema personalului din aceste centre – medicul coordonator, asistentul și registratorul – cine îi va selecta și cine îi va plăti.

Potrivit Prefecturii Timiș, din 15 ianuarie vor fi operaționale în Timișoara, pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare, centrele de la Spitalul CFR, Medlife și Genki Medical Center. Restul sunt în curs de amenajare, cu termene de finalizare în 17, 19 și 22 ianuarie. 

În ceea ce privește situația din județ, potrivit subprefectului de Timiș Mircea Băcală, la Buziaș va fi funcțional din 20 ianuarie spațiul de imunizare amenajat în incinta Centrului de sănătate. La Deta, centrul va fi amenajat la spitalul orășenesc, iar la Gătaia – în incinta Casei de cultură, dar acesta încă nu e dotat complet. Lipsesc dotări și la Giroc, Șag sau Ciacova.

„La Ghiroda este complet funcțional din punctul nostru de vedere, dar nu și al DSP. La Jimbolia este complet dotat, la Lugoj vor fi centre la spitalul orășenesc și la Sala sporturilor – aici nu este încă amenajat. La Moșnița Nouă e gata, la fel și la Sânnicolau Mare.”, a spus subprefectul de Timiș, Mircea Băcală.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/