Distanțarea fizică, o problemă în școlile din Timiș, după reîntoarcerea tuturor elevilor în bănci

1000x100 (2) mbmr 1000x100

În Timiș, 75 de localități au rata de infectare sub 1 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că de îndată ce noile norme vor intra în vigoare, toți elevii care studiază în școlile din aceste localități se vor putea reîntoarce în bănci. Fiecare unitate de învățământ va trebui să găsească soluții pentru asigurarea distanțării fizice. 

Autoritățile din județul Timiș așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a noilor norme potrivit cărora toți elevii să se reîntoarcă la școală a doua zi după ce localitatea în care studiază are o rată de infectare sub pragul de 1 la mie. După ce actul va deveni oficial, cu acordul inspectoratului școlar, al celor de la DSP și în baza unei hotărâri dată de comitetul județean pentru situații de urgență, se ia o decizie în acest sens. În prezent, conform ordinului comun al ministrului educației și ministrului sănătății, școlile funcționează toată săptămâna luând ca referință rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente.

„Trebuie să vedem modificările care vor apare în ordinul comun al Ministerului Educației și Sănătății, ce vor presupune acele modificări. Școlile sunt, din cunoștințele noastre, pregătite. Ele au deja elevi cam în fiecare școală. În momentul de față, peste 55% dintre elevii din Timișoara sunt deja în bănci, în scenariul doi pe care funcționăm astăzi. În perioada următoare, daca legea va permite și rata de infectare merge în continuare în jos, poate veni și cealaltă jumătate. Acum avem o prezență fizică la școală 27.626 de elevi, iar în perioada următoare, dacă ordinul comun va permite încă de mâine, poimâine, ar mai trebui să vină încă 22.233 de elevi.”, a declarat inspectorul școlar adjunct de Timiș, Cosmin Hogea.

Fiecare școală va trebui să găsească soluția optimă pentru asigurarea distanțării fizice.

„Problema e destul de sensibilă la aspectul privind distanțarea fizică, dacă vor veni toți va fi dificil de realizat la nivelul unităților de învățământ. Sunt școli care au modificat repartiția sălilor la clasele unde sunt acum elevi, tocmai ca să aibă posibilitatea ca elevii să aibă o distanță cât de cât rezonabilă. Dar dacă vor veni toți, aici vom avea de lucru, în sensul că va trebui ca fiecare unitate de învățământ să găsească soluțiile care se vor impune pentru a aduce totuși toți elevii la școală într-o condiție de distanțare care ar trebui să fie îndeplinită. Timpul care a mai rămas până la sfârșitul semestrului nu este foarte lung, în sensul că pentru o lună, o lună-jumate, părinții și elevii, profesorii pot face un sacrificiu și să vină și de după-masă, dacă situația o impune.”, a mai spus Hogea.

Muzeul TM

La nivelul județului Timiș sunt 297 de profesori care au optat să rămână cu predarea în online. Alți 700 de elevi au depus cereri să rămână tot în online, din cauza situației medicale din familie sau a lor.

„Noi am sugerat și școlile au făcut în așa fel încât să nu lase copiii nesupravegheați la ore, astfel că acele unități de învățământ care au profesori care predau de acasă și rămân în online datorită situației medicale, ei pot face acele ore după-amiaza, când copiii ajung acasă și pentru o oră pot sta în online sau dacă sunt mai mulți profesori la aceeași clasă vor face o zi pe săptămână online.”,  a explicat Hogea.

În Timiș sunt 75 de localități cu rata de infectare sub 1 la mia de locuitori. În Timișoara, rata de infectare este 0,83 la mia de locuitori, în ușoară scădere față de duminică, atunci când autoritățile au raportat o incidență de 0,86 la mia de locuitori.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/