Directorul Camerei de Comerț cărășene nu lasă UCM Reșița să moară! „Unde este punctul de vedere al Guvernului?”

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin, Petru Buzzi, a trimis Guvernului României, ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, și secretarului de stat din același minister, Daniela Nicolescu, o scrisoarea prin care solicita scoaterea din insolvență a Uzinei de Construcții de Mașini din Reșița, precum și conversia datoriilor societății în acțiuni, care să fie preluate apoi de statul român. Ce răspuns a primit?

Răspunsul primit nu l-a mulțumit, pentru că, în afara înșiruirii unor acte normative referitoare la procedura de insolvență, nu se întrevede nicio perspectivă privind soarta uzinei. Buzzi este convins că pentru deblocarea situației este nevoie de voință politică și de acțiune. Ca atare, președintele C.C.I.A. a trimis o nouă scrisoare.

„Îmi spuneți că «debitoarei a cărei procedură de insolvență a început sub imperiul Legii nr. 85/2006» nu i se aplică dispozițiile Legii nr. 85/2014, conform OUG 88/2018. Îmi spuneți deasemenea că «Ministerul Finanțelor Publice a inițiat o propunere de modificare a OUG 88/2018, în sensul de a fi aplicate dispozițiile acesteia și procedurilor începute în temeiul Legii nr. 85/2006, propunere neadoptată până la această dată». Întrebarea la care aș vrea să îmi răspundeți este unde s-au pierdut pe drum demersurile inițiate de Ministerul Finanțelor Publice și de ce ministerul dumneavoastră nu intervine pentru a debloca situația. Reiau ceea ce spunea în 22 mai 2019, aflat în vizită la UCM Reșița, domnul Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal: «Vă garantez că atunci când PNL va ajunge la guvernare va repune pe picioare această uzină care a construit toată România și care a dus faima meseriașilor, inginerilor din Reșița în toată țara». A trecut un an de la această declarație, iar PNL se află la guvernare de peste șapte luni. Dar n-aș vrea să vă acuz de lipsă de acțiune. Probabil că altele au fost prioritățile guvernului în această perioadă. Nu este însă prea târziu ca, măcar în anul 2021, când industria reșițeană împlinește 250 de ani de existență, UCM Reșița să redevină din nou un fanion al economiei naționale”, se arată în scrisoarea adresată ministrul Economiei.

CITEȘTE ȘI: UCM Reșița, salvată de la moarte de Petru Buzzi?

Buzzi nu se oprește doar la această constatare generată de declarațiile politicienilor, ci și la intențiile unor companii serioase care doresc să preia unele active ce aparțin UCM Reșița.

„Așa cum vă relatam în scrisoarea anterioară, Hidroelectrica și-a manifestat intenția și chiar a făcut demersuri pentru preluarea unor active necesare în procesul de reparații capitale și retehnologizării ale hidrocentralelor, încheind un contract de consultanță cu prestigioasa firmă Ernst & Young pentru asistență la cumpărarea unor active ale UCM Reșița. Dv. spuneți însă că nici acest lucru nu se poate realiza din diverse pricini, în primul rând însă din lipsa unui plan de reorganizare. În final spuneți: «Vă aducem la cunoștință faptul că A.A.A.S. și-a manifestat întotdeauna disponiblitatea de a susține debitoarea în demersurile referitoare la un plan de reorganizare în vederea discutării unor soluții viabile de reinserție a debitoarei în circuitul economic.» Din toată această pledoarie mă lăsați să înțeleg că Dv. exprimați doar punctul de vedere al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. Dar unde este punctul de vedere al Guvernului? Care trebuie să exprime evident și voința politică a partidului aflat la guvernare! Pentru că din discuțiile cu reprezentanții debitoarei, adică ai UCM Reșița, am înțeles că preluarea unor active de către Hidroelectrica este soluția, iar grăbirea acestui demers ar rezolva o problem vitală pentru energia verde, în contextual cerințelor în acest domeniu ale Uniunii Europene”.

Directorul C.C.I.A. mai spune că demersurile sale nu vor rămâne doar o încercare nereușită de salva de la pieire UCM Reșița.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/